avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate?

Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv anticipate parțial?

Mie mi se pare că art. 63 din Legea pensiilor și art. 50 din H.G. 257/2011 de aplicare sunt în contradicție totală!

Art. 63 din legea pensiilor 263/2010 La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Art. 50 din HG 257/2011 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipată şi la pensia anticipată parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.

Aștept cu mare interes păreri ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:25, 29 Martie 2025
Mama
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
Limita de varsta la 58 de ani si 11 luni
Pensie anticipata(fara penalizare)la 56 de ani si 11 luni.

Tata

Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
Limita de varsta la 61 de ani si 6 luni.
Pensie anticipata la 60 de ani,daca indeplineste conditia de stagiu de 43 de ani,fara stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Din datele postate reiese ca are 43 de ani de stagiu.
In acest stagiu nu trebuie sa intre stagiul asimilat mentionat mai sus.
Va multumesc pentru raspuns. Amandoi au in procent de 100% anii de grupa. La tata am trecut fara cursurile de calificare si armata.
Sunt născut în 1966,am 48 de ani împliniți în noiembrie și o vechime de 13 ani și 9 luni în fosta grupă 1 de muncă 100% pe cartea de muncă până în 2001 (minerit subteran 10 ani și 3 luni și siderurgie 3.5 ani ) și încă 6 ani în domeniul forajelor petroliere,dar nu știu dacă acești ani intră în grupa de condiții deosebite,de aceea prefer să-i adaug ca ani obișnuiți fără nici un spor de grupă de muncă.Mai am încă 2 ani de șomaj și 6 luni de stagiu militar,de aceea aș dori să știu câți ani ar trebui să mai lucrez efectiv pentru a îndeplini stagiul de 35 de ani și la ce vârstă aș putea ieși la pensie de drept cu reducerea anilor din grupa 1 de muncă.Din calculul meu reiese că am acumulat până acum aproape 27 de ani de muncă cumulați cu sporul de la grupa 1-a de muncă și aș mai avea nevoie de cca 8.5 ani ca să totalizez cei 35 de ani,astfel din calculul meu,vârsta de pensionare ar fi undeva sub 59 de ani.Aștept un răspuns pertinent din partea dvs.pentru a mă dumiri cum stau lucrurile și departe de mine gândul că tânjesc încă de pe-acum la pensie la vârsta de doar 48 de ani împliniți,dar vreau să fiu informat să știu cât mai am de tras pentru că am deja mari probleme de sănătate cu reumatismul articular,căpătat în bălțile și nămoalele din mineritul de subteran și mă chinui zi de zi cu această boală,încercând din greu să mă mențin pe picioare !.Stimă
Am uitat să menționez în mesajul de mai sus că mai am încă 5 ani lucrați pe cartea de muncă în Italia,dar după cum am înțeles acești ani dacă i-aș transfera în România ar putea conta doar pentru îndeplinirea stagiului de cotizare de 35 de ani,dar nu și pentru cuantumul valoric al pensiei,ceea ce mi se pare o nedreptate pentru suferința pe care o îndur an de an departe de familie,așa că prefer să-i las acolo în Italia și dacă voi mai lucra câțiva ani la ei,atunci este mai bine să-mi cer drepturile către INPS Italia pentru o minimă pensie când voi împlini 67 de ani,dacă voi ajunge până acolo...O altă întrebare este dacă pot plăti din mână către fondul de pensii din România încă 8/9 ani pentru îndeplinirea stagiului de cotizare de 35 de ani,pentru că din calculele mele aș avea cca.27 de ani de muncă cu sporul de grupa 1-a și către cine mă pot adresa să plătesc și care sunt condițiile.
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
viomarmi22, utilizator
Buna ziua.As dorii sa stiu si eu cand ies la pensie si nu am inteles prea bine.In cazul meu sunt nascuta in aprilie 1964, lucrez din 1983 luna aprilie ,am 10 ani si 3 luni Gr.I a de munca ,mai am 6 ani si 6 luni Gr.II de munca.Cand pot iesii la pens. anticipat si cand de varsta ?Am auzit ca dupa perioada de anticipare nu se elimina diminuarea daca nu se cere de pens.Va multumesc f. mult.

Alte discuții în legătură

Pensionare dorel57 dorel57 nascut 1957 04 vechime in munca 36 ani lucrat gr.2 12ani .cand ma pot pensiona anticipat . multumesc (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie camybya camybya Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)