avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Relatia bunici - nepoti impiedicata de mama copiilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Relatia bunici - nepoti impiedicata de mama copiilor

Am dori sa ne implicam mai mult in educatia nepoatei noastre,dar nora ne-a spus recent ca nu are incredere in noi ,desi am crescut3 copiii si am educat nenumarate generatii de elevi fara a avea vreun repros din partea parintilor acestora.Nu ne permite nicio initiativa,motivand ca numai in mama ei are incredere pentru ca face numai ce i se spune,sta"chiar si in cap daca fiica ei i-o cere",reproduc intocmai cuvintele ei.
Noi avem o alta conceptie asupra educatiei,acordand un rol mai mare personalitatii copilului.Credeti ca un bunic este un simplu executant al ordinelor sau poate avea si el libertatea initiativei?
va multumim,
doi bunici indurerati
Dragi bunici,
Vreau sa va dau un exemplu trait de mine, din care poate trageti niste concluzii ........
Ambii mei parinti sunt licentiati si mama chiar a fost ... profesoara!!!
Tatal meu a fost un parinte destul de strict cu mine si cu sora mea, dar cand a venit vorba de nepoti, chiar si-a incalcat unele principii, printre care si acela de a nu interveni nimeni cand un parinte ii face observatie copilului sau !!! A trebuit sa ii aduc aminte de mai multe ori ca este un principiu pe care l-am invatat chiar de la el si pana la urma s-a controlat si nu a mai intervenit!
Intr-o zi, venind de la servici, am gasit-o pe fiica mea -care avea cam 3 ani atunci- in capul lui, stateau amandoi la televizor!!! si i-am spus ca nu il inteleg, cu noi a fost un tata destul de exigent, iar fata mea i s-a urcat si la propriu si la figurat in cap. Raspunsul primit m-a lasat fara replica "ATUNCI ERAM PARINTE SI TREBUIA SA VA EDUC, IAR ACUM SUNT BUNIC SI TREBUIE DOAR SA MA JOC CU NEPOTII, VOI TREBUIE SA II EDUCATI"
Cat despre mama, care a fost profesoara, am simtit pe pielea mea ca era mult mai permisiva si avea o viziune mult mai larga cu elevi, dar cand venea vorba de noi, copiii ei, se schimba total atitudinea. Intr-un fel este normal, pentru ca intervine implicarea emotionala si responsabilitatea este una cand e vorba de copiii tai si alta cand e vorba de elevi.
Mai trebuie luat in calcul si faptul ca modul de a educa si creste copiii in ziua de azi nu este la fel cu cel de acum 20-30 de ani, pentru ca nici copiii nu mai sunt la fel!
Incercati sa priviti lucrurile si prin ochii norei dumneavoastra.
Dumneavoastra va placea sa va spuna soacra cum sa va cresteti copiii?
Ar fi bine sa gasiti pana la urma calea de comunicare si de intelegere cu nora pentru ca este in interesul nepoatei si al fiului dumneavoastra!
Va doresc numai bine si mult succes in rezolvarea problemei!
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
contanda, utilizator
Draga bunicafanica,
Prin prisma profesiei, ati fost obisnuita sa vorbiti /dictati fara a fi contrazisa. Dv aveti experienta in educarea copiilor pe subiectul dv - limba romana si ar trebui sa va rezumati la asta. Lasati nora sa-si creasca copilul asa cum crede ea de cuviinta, nu asa cum doriti dv. Nu este copilul dv.
ma intristeaza aversiunea fata de niste bunici care sunt convinsa ca nu sunt absolut deloc rau intentionati, ma intristeaza limitarea - care pare normala- pe care o impuneti, voi cei de pe forum, cu privire la "educarea" care se face doar de catre parinti...pe voi doar parintii v-au educat ( desi e exagerat sa consideri ca 2 ore de stat cu bunicii sterg toata "educatia" primita de la parinti....) sau ati avut posibilitatea sa culegeti, sa adunati si sa primiti "educatie" de la mai multi oameni?? daca ideile parintilor sunt gresite...??, de ce sa i se interzica unui copil sa vada si alte variante - si intr-un final sa aleaga el ce ii convine, ce i se potriveste, ce il reprezinta...??? - credeti-ma, si daca are 3 ani copilul stie f bine sa aleaga ce il defineste, sa aleaga o companie care ii starneste interesul sau care face lucrurile si altfel decat "comanda norei"....
o nora egoista as spune, lipsita de respectul fata de o parere contrara si imatura
am doi copii, cel mai mare de 3 ani, dar n-o sa fac niciodata "discriminari" intre bunici, cu toate ca toti au si chiar isi exprima pareri contrare "educatiei" mele...pe copil il vor modela toate aceste experiente si nu va fi un robot manevrat doar de mine
si dragi bunici, fiti convinsi ca nepotica, in scurt timp o sa va aleaga si o sa va prefere sa faca impreuna cu dvs si "altfel"...trebuie doar sa aveti rabdare si sa nu renuntati

Din pacate, daca aveati dreptate si asa speram si eu sa stea lucrurile, ma asteptam ca bunica aceasta sa fie deschisa. Asta presupunea sa isi asume criticile primite.
Dar nu a revenit aici. NU a contraargumentat nici cand a venit aici. Era doar neinteleasa. Si o tot amintea pe nora, desi intreaga familie cam racise relatiile cu ea, inclusiv fiul sau se subintelegea.
Sunt de acord ca 2 ore nu inseamna educatie care sa suprascrie pe practica zilnica, insa nu noi am spus despre educatia pe care vor s-o faca bunicii, userul a spus asa.

Una e sa petreci timp cu nepotul, alta e sa vrei sa il educi contra a ceea ce doresc parintii. Si fara niciun pic de deschidere, de flexibilitate. Una e sa ai alt punct de vedere, alta sa vrei sa il impui.
Au fost detalii care arata lipsa unei priviri de ansamblu, din pacate. Or privirea generala arata ca e bine sa petreaca timp cu copilul, e bine sa nu conteste autoritatea parintilor sai. Pentru copil.

In plus, aici e un forum legal si legal... asa stau lucrurile.
Exact. E un forum legal, unde se discuta probleme jurdice. Sunt oameni care chiar au nevoie de consultanta in domeniu. Relatia soacra-nora recte bunici nepoti nu face obiectul acestui forum. Oricum remarc rigiditatea pozitiei bunicii/bunicilor, dorinta de control asupra vietii copiilor, nepotilor etc si a lumii inconjuratoare. Oare fiul bunicii, tatal neppatei in chestiune ce parere are??!Cred ca este de acord cu sotia, mama copilului lui, si de aici cred ca provine "durerea" bunicilor. Nu mai au control, nu sunt ascultati. Stimati bunici, lasati familia fiului dv in pace. Relatia cu nepoata trebuie sa fie fireasca, plina de iubire si grija, dar...nu dv decideti asupra copilului. Parintii decid si aceia nu sunteti dv. Altfel , veti fi exclusi din viata nepoatei si aceasta vi se va datora in exclusivitate. A bon entendeur, salut!

Alte discuții în legătură

Probleme cu soacra mami76 mami76 Buna ziua, De cand m-am maritat am probleme cu soacra...probabil majoritatea s-a lovit de problema asta. Acum insa s-a agravat situatia. Ii tot spune sotului ... (vezi toată discuția)
Buna seara o nelamurire va rog ...daca tatal si bunica paterna ... admin74@gmail.com admin74@gmail.com buna seara o nelamurire va rog ...daca tal si bunica paterna au decedat sotia supravetuitoare vine la mostenire impreuna cu cei 2 copii ai ei (vezi toată discuția)
Soț și soție în relații bune. avem 1 copil sub 1 an. din ... Iulygaby92 Iulygaby92 Soț și soție în relații bune. Avem 1 copil sub 1 an. Din cauza unor neînțelegeri cu socrii nora interzice bunicilor paterni sa-si mai vadă nepotul. ... (vezi toată discuția)