avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie limita de varsta

Pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu ?Sau trebuie sa depun o cerere?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gluten , utilizator 13:39, 30 Octombrie 2014
Potrivit art.64 si 67 din Legea pensiilor nr.263/2010,transformarea pensiei anticipata cat si a pensiei anticipata partiala in pensie pentru limita de varsta,se face din oficiu.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 64
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin.(1), se face din oficiu.

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

2. - Dar daca stagiul de cotizare al dvs. are si perioade in care ati lucrat in grupe superioare de munca si, ca urmare, veti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, este bine sa atentionati Casa de Pensii cu vreo saptamana inainte de a indeplini varsta pentru pensionarea pentru limita de varsta (va spun asta din proprie experienta).
- Mergeti la Casa de Pensii cu un cupon de pensie si spuneti ca se apropie data de transformare a pensiei in pensie pentru limita de varsta.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la pensie pentru limita varsta avramcrai avramcrai Va rog sa-mi raspundeti daca la trecerea de la pensia anticipata partial la trecerea la pensie pentru limita de varsta, la indeplinirea conditiilor, fara a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Trecere de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta Meuta Georgeta Meuta Georgeta Sunt pensionata anticipat. As dori sa stiu cand trebuie sa fac cererea vpentru pensionare la limita de varsta? M-am nascut in 3o.ianuarie 1953 cand ar trebui ... (vezi toată discuția)