avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Importanta sau neimportanta fotografiei in cadrul ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Importanta sau neimportanta fotografiei in cadrul raportului de constatare tehnico-stiintifica

In raportul de constatare tehnico-stiintific nu exista obligativitatea de a se efectua si fotografii?
Aceasta intrebare este la modul general.

In cadrul raportului de constare tehnico-stiintific cu privire la presupuse plante etnobotanice ( ca sa le numesc generic) nu trebuie fotografiate substantele mai inainte de a fi expertizate, nu este o cerinta imperativa sau aspect legal?

Va multumesc anticipat, stimati experti.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:29, 24 Mai 2013
Da, sunt ferm convins ca va pricepeti, v-ati documentat si aveti cunostinte vaste in domeniu, iar opiniile dvs. sunt foarte interesante si ma ajuta si pe mine sa-mi completez cunostintele.
Mentionez din nou si este foarte bine de stiut faptul ca, punerea in vanzare a plantelor etnobotanice nu sunt interzise in Romania, si ca denumirea de plante etnobotanice este un pleonasm, iar sintagma cu comertul plantelor etnobotanice a lezat cumva imaginea multor plante nevinovate de altfel.
De exemplu in opinia multora, Salvia este o planta considerata halucinogena nestiind insa ca, ea, Salvia, cuprinde in familia din care face parte zeci sau sute de feluri de salvii.
Daca mergi acum la farmacie sau la orice Mall, poti cumpara Salvia in forma de ceai, sau in forma de tinctura si de tablete.
Cu privire la comerul de pe piata libera sa stiti ca, asa este cum spun, fac comert de multi ani si sunt in cunostinta de cauza.
Iar cu privire la aceste produse, care ma repet au fost create, fabricate si comercializate sub forma de aromatizante va rog, sa ma credeti ca timp de 2 ani s-au vandut fara a se sti ca ele contin substante chimice active si fara ca acestea sa fie mentionate pe ambalaje sau in documentele de provenienta a marfii.
In multe tari din Europa exista si acum aceste produse “AROMATIZANTE” in comert si nu sunt supuse sub niciun fel de restrictii.
Desi sunt tratate europene cu privire la droguri, fiecare tara in parte are o lege a sa in acest domeniu, in unele state legea este mai permisiva, iar in altele nu.
Alinierea despre care mentionati dvs. este valabila la fise tehnice, instructiuni de utilizare etc.. insa, nu este valabila si la regimul drogurilor, iar de aici se deschid alte discutii, de ce in majoritatea statelor europene se tolereaza anumite substante in anumite cantitati, iar la noi nu, dar asta este o cu totul alta discutie.
Ar fi bine daca, am putea dezvolta subiectul acestei postari si am ramane cumva la domeniul expertizelor in care, sunt convins ca ati putea fi de real ajutor mai multor oameni, care au intampinat probleme serioase cu dreptul penal din cauza acestor expertize neclare si destul de greu de inteles.
Daca o sa-mi permiteti, o sa am intrebari punctuale si va rog, sa imi raspundeti in calitate de specialist in domeniu.

Va multumesc si va doresc o zi perfecta!

Puteti incepe alte discutii. Voi comenta daca voi avea raspunsuri pentru subiectele respective. Comentariile altor colegi vor putea fi benefice.
Va multumesc pentru amabilitate, sunteti un adevarat Gentleman.

Pentru a nu incurca intrebarile cat si raspunsurile, am sa le postez pe rand, sunt intrebari la care am cautat raspunsurile si inca nu le-am gasit/aflat. Pentru a fi cat mai clara intrebarea, uneori este necesar sa fac si o scurta descriere.

In jurisprudenta de pe portalul instantelor am gasit procese penale ce au in cuprinsul lor, fapte din Legea 143/2000.
Am gasit situatie in care, s-a realizat analiza de laborator pe cantitatea de 0.20 grame de fragmente vegetale, analiza in care, contraproba nu s-a putut pastra din cauza ca s-a consumat in urma analizei.
Acest lucru arata faptul ca, o analiza de laborator se poate face pe cantitatea de 0.20 grame.
In alt caz am vazut ca, s-au confiscat cantitati de 500 de grame, iar dupa prima analiza, toata cantitatea la fel, s-a consumat in timpul testarilor.
In cazul meu, s-a analizat o cantitate de 1.00 grame, (1 gram) si la fel s-a intamplat sa se consume acel gram nefiind posibila pastrarea contraprobei pentru o urmatoare analiza.

Intrebarea mea este, cata cantitate de substante este necesara pentru a face un test de laborator?

O alta intrebare ar fi, cum este posibil sa se consume la o analiza intreaga cantitate de 500 de grame, in alta cauza sa se consume in urma analizelor doar 0,20 de grame.

Si ce lege as putea sa analizez si sa o lecturez pentru a afla cu exactitate cantitatile din care se pot realiza teste de laborator?

Daca inca nu ma puteti indruma, voi putea posta si o alta intrebare in scopul sa avansam caci, sunt cateva nelamurite.

Va multumesc!
Orice metoda de analiza stabileste cantitatea de substanta care trebuie luata in fiecare proba, atunci cand se fac determinari.
Pentru a se stabili cantitativ si calitativ compozitia unei probe (o substanta/ un amestec de substante, plante, combinatii de plante si substante, etc.), care se analizeaza, este posibil sa fie necesar a se reface o anumita analiza, respectiv sa fie necesar sa se schimbe/ sa se aplice si o alta metoda de analiza.
De regula, in fisele tehnice de securitate a unor substante se mentioneaza metoda de analiza utilizata, pentru determinari cantitative si calitative, ale compozitiei.
Nu cred ca metodele de analiza utilizate pentru determinarile compozitiei unui amestec de plante si substante chimice, considerate etnobotanice, sunt publice.
Daca in metoda de analiza se mentioneaza ca se pastrea contraproba, atunci aceasta trebuie pastrata o anume perioada de timp, care se mentioneaza.
Exista posibilitatea ca sa nu existe suficienta cantitate de proba, caz in care nu ai de unde pastra contraproba si mai rau, este posibil sa nu poti face toate determinarile necesare.
Fiecare laborator trebuie sa aiba un volum scris cu metodele de analiza pe care le poate efectua. Nu sunt sigur, dar este posibil sa existe si un sistem de autorizare/ acreditare a laboratoarelor care pot efectua un anume tip de analiza.
Pe internet, ramane la latitudinea fiecarui laborator daca posteaza metodele de analiza, in conditiile in care acestea pot fi disponibile, legal.
Cele mentionate de mine, sunt din propria experienta. Nu le puteti folosi in instanta ca proba sau parere a unui specialist. Trebuiesc luate ca pareri, de altfel acest lucru fiind mentionat in Regulamentul forumului.
La urmatoarele intrebari, puse in acelasi stil, voi putea raspunde numai daca ma contactati direct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cantitate minima de fragmente vegetale pentru realizarea unui raport de expertiza fizico-chimica Marka Marka Buna seara! Va rog, sa ma ajutati cu un raspunsuri la intrebarile de mai jos. Care este cantitatea minima de fragmente vegetale (in care se presupune ... (vezi toată discuția)
Caracteristic substantei active de tip jwh Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. pentru lamurirea interpretarii unor aspecte dintr-un raport de analiza tehnico-stiintifica. 1. Intr-o speta, instanta ... (vezi toată discuția)
Urgent. care este diferenta intre proba si contraproba? Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. pentru clarificarea urgenta a unei nelamuriri cu privire la PROBA si CONTRAPROBA. 1. Este vorba despre un proces penal ... (vezi toată discuția)