avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia comuna; desi tatal e dezinteresat de copil, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia comuna; desi tatal e dezinteresat de copil, se opune iesirii din tara

Buna ziua, as dori un sfat referitor la cum as putea primi doar eu costodia fetitei mele. in momentul de fata fetita are 1 an si 9 luni, sunt divortata din februarie iar prin sentinta judecatorului avem custodie comuna. Problema mea e ca fostul sot nu se intereseaza de fata deloc dar mai mult decat atat nu imi da voie sa ies cu ea din tara in concediu. El este in anglia, plecat de 1an de zile si nu manifesta nici un interes fata de copilul lui.
Mentionez ca nu am cerut pensie alimentara sau program de vizita pentru el. as dori sa ma sfatuiti cum pot obtine doar eu custodia copilului pentru a o putea creste si pentru a -i putea oferii tot ceea ce pot. va multumesc
Pot face dovada ca nu raspunde la mailuri deoarece am trimis deja cateva in care ii ceream documentele necesare parasirii teritoriului dar nu am primit raspuns la ele. referitor la propunerea de a lasa copilul la el pe perioada vacantei este de neconceput deoarece copilul nu a ramas nici o zi cu el si la varsta pe care o are nu se pune problema schimbarii domiciliului nici macar temporar, acest lucru ar face rau copilului si nu as putea accepta asta. vreau doar sa stiu in ce cazuri se obtine custodia deoarece este de neconceput ca un copil sa fie privat de anumite lucruri din razbunare. va multumesc pentru raspuns
In primul rand, trebuie sa adunati dovezi privind dezinteresul sau fata de copil.
In acest sens, puteti sa-i scrieti si o scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care sa-i cereti sa va dea acea declaratie pentru pasaport si pentru plecarea in vacanta, sa-i cereti ajutor financiar, sa-l invitati sa vada copilul, etc.
Puteti sa-i cereti parerea, tot in scris, despre inscrierea copilului la inot, gimnastica, franceza, chineza, etc., daca sa tundeti copilul chel ca sa i se indeseasca parul, sa-i dati sandale sau ghetute, etc
Din toate trebuie sa reiasa bunavointa dvs., ca doriti sa-l implicati in viata copilului, ca-i cereti ajutorul si el nu raspunde.
Apoi, cereti prin instanta autoritatea parinteasca unica, tocmai pentru ca manifesta neglijenta grava fata de copil. Pregatiti martori-persoane care va vad doar pe dvs. cu copilul, persoane de exemplu care v-au chemat sa faceti concediul impreuna(si ei cu copii) si la care v-ati plans ca nu primiti acordul tatalui, etc.
Nu e imposibil de obtinut autoritatea unica, dar e de durata.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
Martonze, utilizator
Asta cautam...va multumesc din suflet
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Art. 507. - Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.


Depinde de instanta, mai sunt si unele care se abat de la interpretarea stricta a exceptiilor, insa in general asta a fost la inceputul aplicarii Codului civil.
Dispozitiile art 507 se refera la o situatie clara- parintele e mort, e decazut, e interzis, sunt cazuri cand nici nu se apeleaza la instanta de tutela sa hotarasca ca autoritatea parinteasca e exercitata de un singur parinte, e de la sine inteles, instanta nu prea are ce decide.

In opinia mea, dispozitiile art 397; 398 nu sunt legate de situatiile descrise la 507,
Art. 397
Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Adica ar putea sa decida si altfel, functie de situatie.
Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.


Tot instanta analizeaza si hot daca un motiv e intemeiat sau nu.

La art 507 nu poate fi vb de motive temeinice, instanta n-ar putea decide altfel.., poate doar sa constate.

Alte discuții în legătură

Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Custodie Gianina Silvana Gianina Silvana Buna ziua.Ma numesc Gianina,si tin sa precizez ca am divortat in 2014,si instanta la vremea respectiva ne-a acordat custodia comuna.Cum pot face sa detin ... (vezi toată discuția)
Custodie elisa_c elisa_c Buna seara!Am si eu o intrebare:in cazul unui cuplu,necasatoriti,care au un copil minor,trecut pe numele tatalui si mama are acelasi domiciliu cu al ... (vezi toată discuția)