avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia comuna; desi tatal e dezinteresat de copil, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia comuna; desi tatal e dezinteresat de copil, se opune iesirii din tara

Buna ziua, as dori un sfat referitor la cum as putea primi doar eu costodia fetitei mele. in momentul de fata fetita are 1 an si 9 luni, sunt divortata din februarie iar prin sentinta judecatorului avem custodie comuna. Problema mea e ca fostul sot nu se intereseaza de fata deloc dar mai mult decat atat nu imi da voie sa ies cu ea din tara in concediu. El este in anglia, plecat de 1an de zile si nu manifesta nici un interes fata de copilul lui.
Mentionez ca nu am cerut pensie alimentara sau program de vizita pentru el. as dori sa ma sfatuiti cum pot obtine doar eu custodia copilului pentru a o putea creste si pentru a -i putea oferii tot ceea ce pot. va multumesc
"sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa", atunci decide instanta. In rest, putem vorbi de situatii reglementate de drept, fara interventia instantei.
E drept ca impartirea in 2 zone a Codului civil a reglementarilor privind modul de exercitare a autoritatii parintesti produce confuzie.

Cred ca in virtutea egalitatii copiilor din casatorie cu cei din afara lor, se aplica toate aceste texte legale fiecaruia dintre copii, caz in care cele doua texte reiese ca pot fi coroborate.
Trimiteti-i si scrisori recomandate cu confirmare de primire. Daca are parinti aici scrieti-le si lor. Solicitati-i, asa cum a scris Martonze, ajutor financiar, cereti-i un acord de principiu pentru cresa/gradinita. Solicitati-i un raspuns scris cu privire la alegerea medicului de familie sau a unui vaccin de pe lista de optionale. Doar cererea de plecare in concediu nu va fi suficienta.! Cautati-va martori, de preferat nu doar rude, un vecin ar fi foarte bun. Solicitati intai instantei o pensie alimentara. Cand aveti o hot jud def in avest sens, trimiteti-o in Anglia. Dupa ce nu plateste nimic vreo 2-3 luni faceti plangere penala la politie pe infr de abandon de familie. Dupa ce veti fi strans toate aceste dovezi de dezinteres mergeti in instanta si solicitati exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de dvs, mama. Daca nu veti proceda sustinut si coerent veti depinde toata viata de el si cand va v-a fi lumea mai draga o sa apara cu "drepturile", care din pacate sunt corelate cu zero obligatii! Trebuie sa va "blindati" cu dovezi, ca justitia e dupa moda la noi si acum moda e autoritatea parinteasca comuna, chiar si in cazuri evidente! Absurdul e la el acasa.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
proastasatului, utilizator
Impartasesc parerea d-nei gi_jane2; legiuitorul a explicitat situatia autoritatii parintesti in doua situatii distincte:
1.in art. 507 C.C., in cazul unui parinte inexistent din variate motive, care sunt enumerate.
2.In art. 398 C.C. unde se face vorbire de "motive intemeiate" si de "interesul superior al copilului."
Legea 272/2004 descrie pe larg care sunt drepturile si obligatiile parintilor si drepturile minorilor; daca un parinte nu-si indeplineste obligatiile de parinte sau daca pricinuieste traumatisme fizice, psihice minorului, daca este dezinteresat sau poate chiar foarte interesat de copil(pentru a-i aduce foloase materiale), este demonstrat ca acel individ nu urmareste interesul major al copilului si sunt motive intemeiate ca parintele care se ocupa de copil sa aiba autoritate unica.

D-na Solomonalexa, fiindca copilul in curand va avea 2 ani si teoretic, trebuie sa va intoarceti la serviciu, ar trebui sa duceti copilul la gradinita. Este posibil ca gradinita sa ceara evaluare psihologica pentru copil, fiindca e prea mic pentru gradi. Aceasta evaluare se face numai cu acordul ambilor parinti. Daca el nu raspunde invitatiei de a semna sau de a participa la evaluarea psihologica, dvs. nu puteti duce copilul la gradinita, nu puteti sa va reluati serviciul ;)
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Martonze, utilizator
Va multumesc mult pentru raspunsuri, eu am inceput serviciul cand fetita a avut 1 an si ea de atunci frecventeaza o cresa privata. Vad acum din raspunsurile dumneavoastra ca am facut o prostie ca nu am cerut pensie alimentara dar am facut o pe ideea ca nu are sens sa ne taram in tribunale pentru o suma de nimic, el neavand servici. va multumesc inc a odata pt sfaturi
promovati o noua actiune de modificarea a primeia si cereti custodia exclusiva. angajati-va un avocat bun si dupa aceea nu mai aveti nevoie niic de acordul sau pentru a scoate minorul din tara

Alte discuții în legătură

Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Custodie Gianina Silvana Gianina Silvana Buna ziua.Ma numesc Gianina,si tin sa precizez ca am divortat in 2014,si instanta la vremea respectiva ne-a acordat custodia comuna.Cum pot face sa detin ... (vezi toată discuția)
Custodie elisa_c elisa_c Buna seara!Am si eu o intrebare:in cazul unui cuplu,necasatoriti,care au un copil minor,trecut pe numele tatalui si mama are acelasi domiciliu cu al ... (vezi toată discuția)