avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate anula un contract de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate anula un contract de munca?

Buna ziua.
Am fost data afara dupa 33 ani de munca, am intrat in somaj, dupa care la o luna mi-am gasit un loc de munca. Am semnat contractul pe nedeterminat, cu primele 3 luni de proba, dar dupa o saptamana mi-am dat seama ca nu pot face fata fizic (probleme cu coloana). Le-am spus si mi-au spus sa imi dau demisia, dar imi pierd somajul (la inceput spunandu-ne ca de la ei plecam in somaj) . Sunt o persoana naiva si nu stiu cum sa procedez pentru a beneficia de somaj( care cred ca l-am pierdut). Merge anulat contractul pe baza medicala? Cum sa ii abordez? Ce sa fac? Ajutati-ma, va rog!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 24 Mai 2013
1. - In momentul in care ati semnat un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata a incetat plata indemnizatiei de somaj.
- Pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Trebuia sa incheiati un CIM pe perioada determinata (o luna, sa zicem), indemnizatia de somaj se suspenda si se relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

3. CIM incheiat de dvs. si-a produs efectele, ati lucrat, ati primit salariu, chir daca numai o saptamana.


Un c.i.m. se poate anula . Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.

Nulitatea c.i.m. este reglementata in art.57 C.mun, dar si in alte acte normative .
art.57 C.mun.
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Multumesc din suflet pentru raspunsuri. Exact asa am facut, am cazut de comun acord cu angajatorul si s-a anulat. Va multumes inca o data!
Revin cu rugamintea disperata de a ma ajuta!
Pe contractul de munca incheiat, durata contractului a) nedeterminata b) perioada de proba 30 zile calendaristice
Decizia de incetare a contractului de munca s-a facut cu art 31, alin 3 din legea 53/2003.
Am dreptul la somaj in continuare? Doamna de la somaj nu imi incheie actele pentru ca pe adeverinta scrie perioada nedeterminata. Am dreptul sa mi se continue somajul prin incheierea cu acest articol?
Daca notificarea incetarii c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. s-a facut de catre angajator, atunci aveti posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere contract perioada nedeterminata cu 90 zile de proba Tudor Maria Tudor Maria Om o vechime in munca de 24 luni la alți angajatori nu am beneficiat niciodată de șomaj , acum 3 luni am demisionat de la Faurecia Sibiu si m-am angajat la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am contract de munca la mai multe fire, de la care ... OLIVIA_L OLIVIA_L Buna ziua! Am contract de munca la mai multe fire, de la care primesc preaviz de concediere cu aceasi data. La una dintre ele CIM e pe perioada determinata, ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj? babycika babycika Buna ziua.Am lucrat la un lant de magazine,care dupa un an a intrat in faliment.Mie mi-a expirat contractul cu firma respeciva pe 5.04.2012.La data de ... (vezi toată discuția)