avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratie bloc

Pot sa cer administratorului asociatiei de proprietari sa-mi prezinte lista detailata a datoriei pe care o am, si anume:apa=suma, salubrizare=suma etc.?Pentru ca el pretinde ca nu este obligat si ca atare nu o s-o faca.
Exista temei legal?
Multumesc.
Sigur ca proprietarul are dreptul sa stie pe ce da banii si tocmai de aceea exista listele de intretinere unde se detaliaza fiecare factura pe care administratorul o repartizeaza in functie de criteriile legale si unde oricine poate citi aceste informatii si socoti cu abacul de pe telefon sau de acasa.

Daca exista nelamuriri sau este o lista mai abscons prezentata, atunci proprietarul are dreptul sa se fie informat despre factura si cum se repartizeaza.
Discutia pleaca in alta directie, adica la economia de litere pe care, personal o recunosc. Aceasta asa-zisa economie, se pare ca este provocata de o tastatura cam nashparlie, ca sa nu-i zic ca este si cam uzata. Nu asta ar fi problema deoarece fiecare dintre noi, inainte de a posta textul, ar trebui sa-l mai ”pieptanam” - faza la care sunt de-a dreptul deficitar. Daca asta deranjeaza cel mai mult, tin sa-mi cer scuze inca o data... Poate daca am fi pe un forum specializat, gen [ link extern ] ...
Sa revenim. Nu stiu cata experienta aveti in problema discutata, dar va asigur ca in ceea ce ma priveste, am destula. Poate ati crede ca la reclamatiile pe care le fac proprietarii la serviciul specializat al primariei, cel care raspunde este tocmai presedintele sau cenzorul as. prop.... Nicidecum. In 95% dintre cazuri de acesta corvoada se ocupa administratorul sau cel care intocmeste listele de plata - poate fi contabilul. Deci ce sa raspunda presedintele, daca in asociatie la noi nu se practica confectionarea de fluturasi explicativi privind repartizarea cheltuielilor? Vine omul la asociatie si inainte de a achita, incepe sa te-ntrebe de cate si mai cate. Sigur, tu faci incasari, pe hol mai asteapta inca 10-15 proprietari sa-si achite asociatie. Omul nostru, nu, ca el nu intelege de unde si pana unde s-a ajuns la xx lei. Bun, incepi sa-i raspunzi, dar pentru a fi corect, trebuie sa umbili pri hartoage. Uite, a fost aprobata suma... Ce suma, dom'le ? Pai nu s-a hotarat la... Si uite-asa, in loc sa se adreseze presedintelui in primele 10 zile de la afisarea listei de plata pentru clarificare, trebuie sa raspunzi corect la intrebarile puse si in timpul acesta sa faci si chitanta, sa-i dai restul corect, etc. Va spun de pe acum ca nu toata lumea agreeaza modul de lucru cu fluturasii - pe care eu il gasesc destul de util in a clarifica poate mai mult de 99% dintre intrebarile proprietarilor. Pentru a da numai un exemplu in acest sens, pot sa va spun ca firmele specializate care realizeaza repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor prin repartitoare de costuri, sunt obligate sa intocmeasca un asemenea fluturas, care este un fluture destul de mare, adica un format A4 in care se prezinta o multime de date, coeficienti, indecsi, scaderi, inmultiri, impartiri si in final se ajunge cu calculul la cat trebuie sa achite romanul incalzirea in luna respectiva... Cred ca numai 2% dintre proprietari inteleg si pentru aceasta chiar au solicitat acesti fluturasi (de fapt aceste calcule detaliate sunt aduse la asociatie de catre firma, iar noi le punem in cutiile postale ale proprietarilor). Va mai dau un singur exemplu: va este comod sa intelegeti sa lecturati o factura de la E-ON? Daca da, atunci meritati felicitari. Mie mi-a fost destul de dificil de a o intelege, mai mult acum nu inteleg de ce trebuie sa platesc o multime de generari, cogenerari, timbre verzi si rezervari... Putem intreba, dar pe cine intereseaza ce vrei tu muritorule?
Asa si ai nostri proprietari, zic lasa-ma dom'le cu prostiile astea, zi-mi ce am de plata si gata. Eu sunt pregatit si-i zic, pai nu ati vazut lista de plata, este scris mare (format A3)? Pai nu am vazut ca nu port ochelarii cu mine.... Bine...

Sigur, nimeni nu a plecat de la asociatie nelamurit, chit ca a trebuit sa-l chem a doua zi, cand nu aveam program de incasari. Sunt oameni carora am fost nevoit sa refac calculul in 2-3 moduri diferite si parca ar mai fi fost loc... Si sa stiti, ca este multa lume destul de bine pregatita, dar care lucrand in alte domenii, lipsind de la adunarile generale, sau nu sunt la curent cu legislatia in domeniu, inteleg mai greu metodele - de-altfel simple de repartizare a costurilor cheltuielilor de intretinere. In aceasta idee cred ca multa lume apreciaza eforturile facute, aici pe forum de catre moderatori sau chiar de catre simpli utilizatori, dar cu mai multa experienta - si totul benevol, de aceea cred ca unele mici scapari, pot fi iertate de unii utilizatori mai scrupulosi. Pana la urma facem un real schimb de opinii sub obladuirea acestui util forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul administratorului sneatinschidan sneatinschidan in blocul in care locuiesc salariul administratorului se plateste in funcie de numarul de persoane. i-am spus administratorului ca nu e conform legii 230/2007, ... (vezi toată discuția)
Probleme calcul cote de intretinere Shpyn Shpyn Buna ziua, Am observat acum cateva luni ca administratorul gresea calculul pretului pentru apa rece si apa calda (mai exact afisa un pret de aproximativ 9,1 ... (vezi toată discuția)
Abuzurile presedintelui si administratorului de bloc denisee denisee Buna ziua. As dori sa fac o plangere pentru presedintele blocului si o plangere pentru administratorul blocului....as vrea sa stiu cui trebuie sa ma adresez. ... (vezi toată discuția)