avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficiez de somaj dupa CIM cu jumate norma si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficiez de somaj dupa CIM cu jumate norma si Concediu crestere copil?

Buna ziua,

Beneficiez de somaj daca am lucrat inainte de a intra in concediu crestere copil cu norma 6 ore timp de cel putin un an? Am fost in concediu crestere copil in perioada august 2011 - mai 2013.
In ce lege pot gasi prevederi referitoare la acest caz?

Am gasit ca:
12) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.

Mai e in vigoare aceasta prevedere?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Mira_A, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 12:30, 23 Mai 2013
Conf art 35 alin 1 Lg 76/2002 "pentru persoanele care au avut raporturile de muncă sau de serviciu suspendate, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizate înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii".
Asadar, luand in considerare si articolul de lege mentionat de dvs, ar trebui ca inainte de CCC si dupa CCC sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni(se scade perioada de CCC).
In cazul dvs ar trebui sa aveti 1 an si 6 luni stagiu de cotizare, in cazul unui CIM partial cu 6 ore, pentru a beneficia de indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca, dupa CCC, va reluati activitatea si va inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs. si daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.


2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...

(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

Art. 35.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
...

3. Asadar:
- cele 12 luni stagiu de cotizare la somaj trebuie sa fie cu program norma de 8 ore pe zi;
- in caz de program cu 6 ore pe zi 4 luni lucrate cu 8 ore pe zi sunt echivalente cu 3 luni de stagiu de cotizare la somaj;
- pentru stabilirea celor 12 luni de stagiu de cotizare la somaj se iau in calcul lunile lucrate dupa revenirea din CCC la care se adauga luni de dinainte de CCC.
Va multumesc pentru raspunsurile prompte!

CIM-urile s-au suspendat pentru CCC in perioada 19 august 2011 - 27 mai 2013.
CIM-urile inceteaza la data de 27 mai 2013 cu art 65.

in cele 24 luni anterioare suspendarii CIM-urilor, in perioada 19 august 2009 - 19 august 2011 am cotizat asa:

01.08.2010 - 19.08.2011 - 6 ore (CIM X 4 ore + CIM Y 2 ore), adica 12 luni cu 6 ore

22 iunie 2010 - 01 august 2010 - 4 ore (CIM X 2 ore + CIM Y 2 ore), o luna 4 ore

19 august 2009 - 22 iunie 2010 - 2 ore (un singur CIM la S.C. X) , 10 luni 2 ore

S-ar aduna 12 luni stagiu de cotizare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?
Cum se calculeaza?

Va multumesc!
Nu se aduna stagiul de cotizare de la mai multe societati. Trebuie realizat doar la o singura societate.
In cazul dvs la SC X, nu aveti stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni.
Totusi, articolul acesta nu se refera la cumularea stagiului de cotizare de la mai multe societati?

12) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.


Va rog sa ma ajutati sa inteleg, sa stiu daca alerg sau nu sa intocmesc un dosar pentru indemnizatie de somaj.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului Andynyko Andynyko Buna, am si eu o intrebare la care va rog sa ma ajutati, in iunie 2012 mi se termina concediu de crestere copil si nu am cu cine sa las copilul, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Somaj! silviota silviota Fiica mea, inginer masterand, a lucrat cu carte de munca mai bine de 2 ani, cu 6 ore/zi. Acum , la orizont apare, fioros SOMAJUL!!!:O. In cartea de munca are ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de somaj? cabincrew cabincrew Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul unui CIM pe perioada determinata, in cazul concedierii pe motiv de restructurare, as putea beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)