avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort ,partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort ,partaj

Sunt in urmatoarea situatie:
In anul 2006 fiul meu s-a casatorit , pe sotia acestuia am luat -o in spatiul de locuit proprietatea mea .In anul 2008 am achizitionat un apartament cu o camera impreuna cu fiul si nora , fiecare din noi avand deci cota de 33% ca proprietate .Pentru plata cotei lor (66% ) fiul meu a contractat un credit de nevoi generale din care 78 % din credit s-a folosit pt plata acestei cote a lor , creditul avand ca garantie apartamentul meu - ( cel mare ) in care cei doi tineri au ramas sa locuiasca , eu facandu-mi mutatia in apartamentul cu o camera , apartament din care detin doar 33%.
Nu au copii , nu se mai inteleg. Veniturile sotiei ( cele declarate ), si pe care le-am stiut noi ca familie )au fost mult mai mici ,aproximativ 30% din veniturile sotului .
Relatia lor fiind compromisa , transformandu-se in colegi de apartament .Relatie care se pare ei ii convine foarte mult Teoretic vrea sa divorteze dar sa nu o coste nimic , iar sotul sa-i dea o suma de bani pentru a iesi din actul de proprietate al apartamentului cu o camera . Ca urmare au semnat o cerere de divort la un notar , urmand ca dupa 30 de zile de la data depunerii sa divorteze , zi in care ( sau dupa ) sa faca si o hotarare de partaj . Sotul sa ramana cu creditul iar ea sa primeasca o suma de bani si promisiunea ca o lasam sa stea in apartament pana cand sotul o va scoate din contractul de credit in care figureaza ca coplatitoare , ea dorind sa si cumpara o alta locuinta ( dispunand de bani depusi in banca pe numele ei in timpul casatoriei dar care pretinde ca sunt dati de familia ei )
Pentru demersurile necesare la banca pt scoaterea ei din contractul de credit , ar trebui sa aiba o hotarare de divort
Nu au trecut cele 30 de zile de la depunerea cererii , iar ea tinde sa se razgandeasca pt ca ea ar vrea sa mai stea in acel apartament si vrea in fiecare zi alta suma de bani .Adica ne joaca pe degete cam cum vrea ea . La mediator nu vrea sa mearga , ca de fapt spune ea ii este bine asa si nu vrea sa divorteze , daca vrem sa plece Sa platim ce spune ea .Un partaj si un divort prin tribunal fiind foarte costisitor nu ne permitem .
Calculele facute pt stabilirea sumei de bani pe care fiul meu ar vrea sa i o dea sunt direct proportionale cu veniturile ei din fisele fiscale , proportii aplicate la suma ratelor platite , referitoare la cota din credit care s-a virat pt plata apartamentului .Pentru diferenta din credit care nu reprezinta achizitia acelei cote de apartament , si pe care sotul o va plati in urmatorii ani , el ii cere o cota tot proportionala cu veniturile ei actuale ( un plus si un minus de sume din care rezulta ca trebuie sa i dea o suma de bani )
Deoarece s ar parea ca vom pierde si bani depusi pentru cererea de divort , iar ea la mediator nu vrea sa mearga , din casa nu vrea sa plece , sa divorteze nu mai vrea sa semneze si mi cere mie sa ma mut inapoi cu fiul meu ca vrea ea sa se mute in apartamentul cu o camera , eu va rog daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :

1. Modul de calcul facut tinand cont de procentele veniturilor realizate de cei doi si aplicate asupra sumelor platite este corect ?
2. Ea are dreptul sa ma dea afara din locuinta din care suntem proprietari toti trei atat timp cat toate contractele de pe acesta locuinta ( lumina , gaze .... intretinere ) , cu acordul lor dat in fata unui notar sunt facute pe numele meu ?
3. Daca fiul meu nu o mai suporta ( in momentul de fata vine si stam amandoi in apartamentul cu o camera -ea stand intr-un apartament de 80 mp ) si nu gaseste nici o solutie prin care sa o determine in mod civilizat sa ajunga la o intelegere , ce drept are sa schimbe yala si sa nu o mai primeasca daca ea nu va vrea sa semneze hot de divort ?




Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:29, 22 Mai 2013
Fiul poate divorta in instanta, asta nu costa f mult chiar daca isi va lua avocat.
In calitate de proprietar, puteti cere evacuarea ei, nici dvs si nicu fiul nu o puteti lua de mana si da afara, va trebui sa va judecati. In ce priveste mutarea ei in garsoniera, va trebui sa ceara integrarea in acel spatiu , iar pe dvs nu va poate evacua.
Strangeti bani pt partajul garsonierei ca se pare ca nu va veti intelege.
La partaj, vor avea de impartit garsoniera si creditul.

Multumesc mult , cred ca aceasta va fi calea .
Eu am incercat sa fiu f corecta in calculele facute Mai am o intrebare daca ati putea sa mi raspundeti .
Din informatii reale ( eu sunt pensionara din sist bancar , fiul meu lucreaza in acest domeniu ), stim dar nu am avea voie sa stim ca nora are pe numele ei depozite consistente de bani , ea stie acum ca stim .(Explicatia ei este ca i-au dat parintii , bunicii - , explicatia reala este alta , 4 ani a lucrat l-a o firma in insolventa -patroana prietena mamei ei , platita pe acte cu f putin , chiar pretinzand ca nu i-a platit salariul luni de zile - banii in schimb se depuneau in cont ca primiti de la parinti ... si sunt banii ei .) Daca ea ii retrage pana la deschiderea procesului , pot fi mentionati in activele familiei , banuiesc ca atat timp cat ii extrage din cont si nu poate dovedi ca i-a adus in familie , ar putea fi mentionati .
Daca nu ati gasit vreun extras de cont prin casa sau nu stiti de la ea de bani, n-as zice in instanta de acele depozite daca oficial nu aveati de unde sti.
Apoi poate dovedi ca banii sun proprii primiti de la parinti pa ca ea nu avea de unde depune castiga teribil de putin, iar soul sau zgarcit din fire, nu-i dadea bani. Nu aveti cum sa dovediti contrariul si va faceti si probleme- mai mult fiului ca dvs v-ati pensionat.
La partaj, din contra, sustineti ca era platita cu f putin spre deloc, nu avea din ce plati rate, contributia ei la cheltuielile obisnuite erau infime sau nu existau.
Da , aveti dreptate .Multumesc mult .
Sau... in functie de starea materiala a parintilor, domiciliile lor, vizitele la nora, datele depunerilor etc. se pot dovedi, macar cu prezumtii si martori.
Acuma, cu toate relatiile in sistemul bancar, nu cred ca ati luat bancile la rand, ceva info ati avut, banuieli, ceva... Depinde si de astea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, divort eva_andreea eva_andreea Buna ziua, Am si eu o mare rugamite la d-vostra si anume: -dupa 14 ani de casnicie sunt in proces de divort cu sotul meu(divortul s-a \"pornit\" amiabil la ... (vezi toată discuția)
Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor si partaj miti1956 miti1956 buna ziua va rog sa -mi dati niste sfaturi .Fata mea vrea sa divorteze au un copil minor de 8 ani si o locuinta comuna pe care au cumparat-o impreuna ... (vezi toată discuția)