avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Animale de companie si proprietatea (raspundere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Animale de companie si proprietatea (raspundere civila? penala? contraventionala?)

Buna seara,

Va cer sfatul in numele unor prieteni care au urmatoarea problema: locuiesc la casa, intr-un cartier nou de vile. Si-ar dori sa creasca o pisica, drept animal de companie si anti - soareci si sobolani in curte.
Problema este ca un vecin prinde orice pisica ce intra in curtea lui, a vecinului. Din cate stiu prietenii mei, vecinul a spus de fata cu martori ca a "indepartat in mod non-violent" zeci de pisici care i-au intrat in curte. Tuturor celor din cartier le dispar inexplicabil pisicile.

Cand a fost interpelat, "inlaturatorul de pisici" a amenintat cu datul in judecata daca il mai hartuieste cineva cu intrebari, a invocat dreptul lui de a inlatura de pe proprietatea sa orice animale fara stapan si s-a plans de mizeria pe care pisicile altora o fac la el pe proprietate (nu si alte pagube). A recunoscut cu martori ca el ia pisicile fara stapan.

Nu se stie ce face cu animalele, este usor de presupus ca le omoara (fapt extrem de ingrijorator cand e vorba de zeci de animale, dar nu asta voiam sa abordez in topic).

Intrebarea este ce pot face prietenii mei sa creasca o pisica in curte fara sa le-o "inlature" vecinul? In mod natural, pisica va trece si prin alte curti, asa cum se intampla cam in toate comunitatile de case.
Este pasibil vecinul de vreo raspundere daca se dovedeste ca ia animale despre care stie ca sunt ale altora (ma gandesc sa il someze proprietarii ca au pisica, sa-i trimita poza cu ea, si sa puna ecuson / cip etc. la matza)

Multumesc.

p.s. Nu stiu daca intrebarea se incadreaza in sectiunea de forum, dar habar n-am unde altundeva s-ar potrivi.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 20:44, 22 Mai 2013
Orice persoana poate sa-si ia un animal de companie, dar trebuie sa respecte si pe cei din jurul lui . Deci vrea pisica, sa ia masuri sa nu ajunga in curtea vecinului.
Sunt deacord, ca pisica sa nu treaca pe domeniul privat al vecinului. Dar exista cum se spune ac de cojocul "inlaturatotului de pisici",Prietenii D-voastra sa-si ea pisica si sa o inregistreze ca animal de companie. Apoi disparitia pisicii, cu certitudine ca vecinul ar fi omorat-o...acesta poate face ceva "zdup". Consultati legea "Protectia animalelor.' Si apoi dati raspunsul amicilor D-voastra ce au de facut..!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! ce ne facem cu pisicile fara stapan hranite de o ... Yaruleto Yaruleto Buna seara! Ce ne facem cu pisicile fara stapan hranite de o familie de destepti de la un bloc care isi fac nevoile peste tot in curtea casei mele? Am incercat ... (vezi toată discuția)
Animale otravite fulminator fulminator Acum o jumatate de ora in urma, cand ma duceam sa inchid animalele, am auzit un miorlait din sura. In sura am fan. Pentru ca lipsea de 2 zile cotoiul familiei, ... (vezi toată discuția)
Protectie animale fara stapan! irastoica irastoica Buna ziua! In primul rand va doresc un nou an plin de liniste si tot ceea ce va doriti,cu imbelsugare fara risipa inutila si cu sanatate,tot fara risipa,cu ... (vezi toată discuția)