avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime inclus in salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime inclus in salariu

buna ziua,
Am o neamurire, in prezent sporul de vechime nu este inclus in salariu, acest lucru este mentionat in Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate. Incepand cu 01.06.2013 dorin sa il includem (tin sa mentionez ca nu avem salarii minime pe economie, ) am sunat la ITM la CCM sa vad ce anume trebuie sa depus iar doamna de acolo mi-a zis ca nu se poate ce vreau eu, mi-a adus in vedere art.160 din Codul Muncii.
Ma puteti lamuri, va rog, nu inteleg de ce nu il putem include in salariu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 13 Ianuarie 2016
Conf art 160 CM salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
In prezent nu exista nici o prevedere legislativa, doar cele cu caracter special (ex: invatamant) care sa prevada posibilitatea includerii sporurilor in salariul de baza.
Dvs puteti negocia un salariu brut compus din elementele prevazute la art 160 CM.
sincer nu sunt lamurita, sa va spun de ce vrem acest lucru. Un salariat este incadrat cu 1500 lei la care se adauga 5% spor de vechime. Saptamana trecuta un angajat a venit sa isi faca lichidarea motivand ca si-a gasit la o alta societate pe un salariu "mai bun" in valoare de 1550 ron .
I-am explicat ca la noi are un brut de 1500+5% = 1575 ron.
Din acest motiv vrem includerea lui in salariu, angajatii nu scotoesc cei 5%.
Includerea sporului in c.i.m. se poate face numai in baza unui act aditional la c.i.m. De exemplu, avem un salariu de 1500 lei si un spor de 10% se doreste includerea in salariu a acestui spor.
Actul aditional va modifica salariul de la 1500 lei la 1650 lei (1500 + 150 lei - spor)
am inteles, insa va spun cum gandeste ITM-ul:
La 01.05.2013 salariu de baza=750lei*5%spor=788lei.
La 01.07.2013 sal minim de baza brut=800 lei conf HG 23/2013.
Daca dvs ati inclus sporul in salariul de baza, practic acesta a disparut, iar cand cresc salariile minime (ex: de la 750 la 800) puteti sa il lasati pe salariat fara sporuri.
Majorat salariul de baza de la 788 lei la 800 lei. Perfect legal.
De aceea nu se mai includ sporurile in salariul de baza. Oricum posibilitatea aceasta era prevazuta doar in CCM la nivel national, nu si in CM.
V-am dat exemplul cu invatamantul, unde salariul de baza este compus din salariul grila+sporuri. Insa acolo sunt salarii grila sub sal minim, intrucat doar salariul de baza=salariul minim. De fapt e o gaselnita a guvernului.
Nu toate ITM-urile gandesc la fel . Referitor la modificarea salariului in cazul in care se modifica salariul minim, calculul poate exista si altul decat cel mentionat de dvs.

Alte discuții în legătură

Salariul minim si sporul de vechime Gyna Gyna O intrebare am : pentru salariatii calificati dar fara studii superioare salariul de incadrare este tot 850 lei? Adica nu e nici o diferenta intre un ... (vezi toată discuția)
Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)