avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cantitate comerciala.Vama
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cantitate comerciala.Vama

Buna seara!
Imi puteti spune,va rog,ce inseamna cantitate comerciala la niste produse comandate pe internet?Am comandat de pe un site din afara UE niste produse 6 la numar:2 genti,si alte patru produse diferite.
Ei bine am ajuns la oficiul postal vamal din oras si dl vames a inceput sa ma ia tare ca vai 2 genti,tricou,curea?(ati prins ideea )intreband ce fac eu cu atatea,ca le -as vinde ,ca am voie sa comand numai pentru mine,ceea ce este o aberatie.
Va intreb pentru ca mai astept niste colete( cu 4-6 produse in fiecare pe care le-am comandat in aceeasi zi cu coletul deja primit de alti furnizori) si nu as vrea sa mi le opreasca la vama.Este posibil?
Cel mai recent răspuns: sierra , utilizator 22:34, 1 Iunie 2013
Cred ca reprezentantii vamali se refereau la faptul ca o persoana poate primi pachete din strainatate, dar acestea nu trebuie sa depasesca o anumita suma, pentru ca atunci sunt obligati sa va calculeze si sa platiti tva pentru marfa primita. Stiu ca valoarea marfii din pachet nu poate depasi 45euro.
Deci daca primiti hainute cu valoare comerciala ( val din factura) mai mare de 45 euro, trebuie sa platiti tva in vama (24% din valoare).
Am avut si eu probleme de genul la vama cu comenzile pe internet. M-am informat si lucrurile stau cam asa pentru comenzile din afara UE (ca daca erau din UE nu se mai treceau prin vama si nu mai stia nimeni cate tricouri ai acolo):
Trebuie sa prezinti factura cu toate costurile produselor (ori printezi factura Paypal/extrasul de cont bancar/emailul de la magazin, ori trebuie ca in colet sa existe o factura pe care sa scrie cat ai platit pe comanda).
Daca comanda are totalul sub 10 euro, nu platesti nimic. Daca este intre 10 euro si 150 euro (sau echivalentul in alta moneda) platesti tva 24% (plus inca o taxa de cativa lei).
Daca comanda depaseste 150 euro, este cam nasol, pentru ca ajungi sa platesti si de cateva ori cat ai dat pe produse pentru ca apar si alte taxe aici. (Nu mai stiu care sunt dar per ansamblu e vorba de taxe vamale).
Iar treaba asta cu cantitatea comerciala e cam interpretabila. Daca in colet sunt cate o bucata-doua din fiecare produs, nu ar trebui sa fie probleme, dar daca sunt mai multe bucati pentru fiecare model, se poate interpreta ca vrei sa le vinzi. Daca te-a intrebat daca ai de gand sa le vinzi, inseamna ca vroiau sa-ti ia taxele respective (tva) si ca de obicei nu-ti luau niciun ban. Asta se intampla cand primesti produse noi de la o firma (magazin) si scrie Gift pe colet. Ei stiu ca nu e cadou si cum vine de la o firma si nu de la o persoana fizica iti cer taxele respective. Asa este legea si daca trebuie sa platesti taxe le platesti. Ti-am scris mai sus care sunt.
Inca ceva. Daca nu ai factura pentru comanda si vor sa-ti ia taxe, ei pot sa se uite intr-un catalog al lor si sa aplice taxele pentru preturile estimate din catalog, pentru fiecare tip de produs in parte. Preturile din catalog pot fi de cateva ori mai mari. Deci mai bine cu factura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
sierra, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.
Tva s-a calculat pe valoarea coletului si l-am platit.Dar 6 produse in valoare totala de 60 de dolari poate fi considerata a fi valoare peste maximul admis pentru o persoana fizica?Daca intru intr-un magazin din tara si cumpar peste 6 produse ma trage cineva de maneca ? Statul oricum isi ia tva-ul pe factura,respectiv produsele pe care le cumpar eu din afara spatiului UE.
Legea spune ca pentru o valoare totala de pana la 10 euro nu se plateste nimic,pentru o valoare totala cuprinsa intre 10-150 euro se plateste TVA calculat pentru valoarea facturii+cheltuieli de transport,iar pentru o valoare totala care depaseste 150 euro se plateste TVA + taxe vamale.
Eu acest lucru nu l-am inteles factura e de maxim 60 de dolari ,iar daca in pachet nu este nici macar un obiect restrictionat de ce se leaga de faptul ca ai doua tricouri la fel in pachet?doua produse identice in colet te transforma automat in importator ?
Deci daca valoarea coletului ( produse + transport) depaseste 45 euro, platiti tva. Daca cumparati 1 produs si nu 6 din magazin din Romania platiti si atunci tva ( este inclus in pret).
Statul nu recupereaza tva-ul din produsele vandute persoanelor fizice sub 45euro , ptr ca este o conventie UE.
Nici mie nu-mi e clar ce a vrut ofiterul vamal. Si un pix daca il cumperi din afara e import iar limita de la care se plateste tva e 150 euro nu 45. Mie asa mi-au spus. Cere informatii de la vama ca sa stii exact despre ce e vorba. Poti sa faci o sesizare la care sa primesti raspuns oficial. O sa intreb si eu.

Alte discuții în legătură

Cumparaturi pe ebay,shipping, taxe vamale, taxe postale, tva.... ContSters169673 ContSters169673 Am cumparat niste pandantive si cercei de argint si doua ceasuri de mana vechi, am platit valoarea lor 830 dolari + 70 dolari shipping + 33 taxa de paypal, ... (vezi toată discuția)
Vamuirea sau taxarea coletelor din china ContSters200730 ContSters200730 Buna seara tuturor. Intreb aici dupa lungi cautari fara rezultat pe google. Sper ca cineva sa imi raspunda daca nu din experienta personala cat de cat ... (vezi toată discuția)
Evitarea taxelor vamale si a tva-ului pt importurile din china MirelaRotarescu MirelaRotarescu Buna ziua! 1. Urmarind pe forum discutia privind plata de taxe vamale si TVA pentru comenzile online provenind din China, sa inteleg ca pentru a evita orice ... (vezi toată discuția)