avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie la limita proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie la limita proprietatii


Buna ziua,


Va scriu pentru ca as avea nevoie de o lamurire, un sfat.
Parintii mei locuiesc la tara, iar unul dintre cei 3 vecini a vandut o suprafata din terenul detinut unei alte persoane. Aceasta si-a construit o casa pentru care a solicitat si obtinut autorizatie, dar fata de planul initial a mai adaugat o magazie si o terasa, cu fereastra spre gradina noastra, pentru care nu a avut nici un fel de acte.
Am incercat sa discutam si cu noul vecin, care a spus ca muncitorii au fost de vina pentru ca nu au respectat proiectul, deci si dumnealui stia ca nu este legal ceea ce face.
Problema mea este faptul ca aceasta extindere ulterioara este facuta la o distanta mai mica de 80 cm fata de gardul nostru,masuratoare facuta de cei de la cadastru, iar acoperisul acesteia este deasupra gardului (pe hotarul dintre cele doua proprietati), vechi de vreo 30 de ani de cand parintii mei sunt proprietari.
In urma unei sesizari facute catre primarie aceasta a constatat faptul ca vecinul nostru nu detine autorizatie si mai ales ca aceasta extindere este pe limita de proprietate, pentru care nu are acordul parintilor mei si a fost sanctionat si somat sa intre in legalitate.
Desi nu este legal, asa cum au constatat cei de la Primarie, totusi acesta detine acum autorizatie pentru extinderea facuta, terasa sus mentionata nefiind inchisa, iar cand am incercat sa discutam cu cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii, acestia au trimis un raspuns sec (desi au solicitat numarul de telefon al tatalui si au spus ca vor veni sa discute cu ambele parti) ca ar trebui sa ne adresam instantelor de judecata pentru stabilirea limitei de proprietate.
Intrebarea mea este urmatoarea: Cum se poate acorda o autorizatie pentru ceva ce nu respecta nici Legea 50/1991 si nici Codul Civil si de ce daca a fost facuta o greseala de catre cei de la primarie de ce nu se poate remedia tot de catre aceasta institutie ?
Am discutat initial si au si vazut la fata locului despre ce este vorba si cu cei de la urbanism de la consiliul judetean, care au spus clar ca nu este legal.

Nu ar fi nicio problema daca vecinul in cauza nu l-ar tachina pe tatal meu si nu ar face scandal tot dumnealui si daca intr-un final si-ar construi un gard pe hotar, care sa acopere fereastra, casa si daca si-ar vedea linistit de treaba, fara a apela la diversele relatii din cadrul celor doua institutii sesizate (primarie si Inspectoratul de Stat in Constructii).
Ce as mai putea sa fac in aceasta situatie, pentru ca nu exista timpul necesar pentru judecata. Persoana si-a construit casa si isi vede linistita de treaba si de alte constructii in curte.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 10:47, 29 Mai 2013
Buna ziua,
Doar instantele de judecata va pot solutiona problema.
av. gabriel Klein Kiritescu
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie terasa de vara a unui restaurant intre case dana_30 dana_30 Buna ziua vreau sa ma lamuriti si pe mine . Locuiesc la tara si langa mine sa facut un restaurant iar acum de curand a inceput sa construiasca o terasa de ... (vezi toată discuția)
Construire fara a cere acordul vecinului Prodan Prodan Buna ziua, In conditiile in care pe o proprietate toti vecinii, au construite casele pe limita de proprietate, iar eu as dori extinderea locuintei actuale ... (vezi toată discuția)
Gard despartitor intre proprietati 040779 040779 Buna. In anul 2004 am facut un gard despartitor intre mine si vecinul meu. Acest gard este facut pe proprietatea mea si vecinul a sesizat primaria in legatura ... (vezi toată discuția)