avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Manipularea cea de toate zilele (?)
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Manipularea cea de toate zilele (?)

Se respecta - si in Romania - decalogul urmator, sau ba?

Decalogul Chomsky

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
Ca exemple: ridicarea catedralei neamului, predarea religiei in scoli, casatoria intre persoane de acelasi sex…

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile. Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
Ca exemple: Patriot Act (2001) - legea americana in baza careia poti fi arestat doar pentru ca unuia i se pare ca ai moaca de terorist; n-ai dreptul sa fii asistat de un avocat si tortura e permisa; radiografierea corpului in aeroporturi, deocamdata; camerele video pretutindeni…

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său.
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte.
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor.
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
Ca exemple: vaccinarile obligatorii impotriva a te miri ce.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
Ca exemplu: Poporului cititor i se dau ziare cu poze mari, colorate, precum copiilor neştiutori de carte, de preferinţă golaşe, şi articolaşe tembele, lipsite de valoare, uşuratice, parasexuale (cum zice Adriana Gorga - cercetător în domeniul învăţământului superior la Universitatea din Lausanne, Elveţia, doctor în ştiinţele educaţiei al Universităţii din Geneva)

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă.
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
Ca exemplu: Creşte ameţitor numărul emisiunilor TV şi chiar al televiziunilor întregi preocupate exclusiv de chiloţăreala diverselor personaje aşa-zis publice (de la Adriana Gorga citire)

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare.
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.
(Secretele puterii politice)

*
Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri.
Chomsky a declarat că preferințele sale personale „sunt unele anarhiste tradiționale, în bună măsură cu originea în iluminism și în liberalismul clasic” și că apreciază socialismul libertarian. Este un simpatizant al anarho-sindicalismului, prin care înțelege un sistem descentralizat de asocieri libere între instituții economice și sociale.
Chomsky consideră că există două sarcini intelectuale importante în sfera politică și socială. Prima este de a imagina o societate viitoare dreaptă, adică de a crea o „teorie socială umanistă, bazată, pe cât posibil, pe concepte ferme și umane despre esența sau natura umană”. Cealaltă este de a înțelege natura puterii și a opresiunii și terorii din societate. Aceasta înseamnă a ne referi la instituții precum administrația, poliția, armata, dar și alte instituții centrale economice, comerciale și financiare.
El atrage atenția asupra puterii deosebite pe care o capătă marile corporații multinaționale.
A identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
Sursa - pornind de aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 14:00, 21 August 2013
Cu plăcere, gigipopa :)

lee_vu a scris: Admis de principiu la finantare in afara bugetului...

Poa’ să zică cineva că nu își tin promisiunile? Sunt principiali - e foarte important să știe boborul că sunt oameni cu prințipii.

Faptul că observăm manipularea e de bine. Problema intervine când dorim să oprim această manipulare. Nu prea e ceva de făcut. Doar “luam notă” (e bine și-așa rău) = câinii latră caravana trece.

Să le acordăm oarece credit… poate vor găsi banii necesari. Unde și cum...? Rămâne de văzut.
Prin sume în afara bugetului se înțelege bugetul fondurilor bănești speciale, aprobate de parlament ca anexe ale bugetului de stat pentru: învățământ, sănătate, cercetare-dezvoltare ș.a. Acum, și finanțarea IMM (cred că așa e).
Aceste bugete sunt aprobate prin legi speciale, cum ar fi cea cu privire la… sponsorizarea IMM (?) Or mai impune vreo taxă pe undeva sau vor mai mari unele…
pai nu... ce sume in afara bugetului, ce fonduri banesti speciale, ca nici aia acceptati de principiu la finantare din inauntru':)) bugetului n-au nicio sansa (sa obtina vreun ban, vreo finantare)...

tot ce vedeti aici (sub sigla guvernului):
[ link extern ]

e o mare, popular zis, vrajeala... de foarte prost gust.

Aspecte teoretice privind manipularea ;)

Manipularea este o actiune de a determina un actor social (o persoana, un grup, o colectivitate) sa gandeasca si sa actioneze intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului. Manipularea reprezintă o forma patologica a comunicarii (indiferent la ce nivel se aplica). Comunicarea este in esenta un comportament orientat spre modificarea comportamentului interlocutorului.
Personajul pe care il joaca manipulatorul nu exista in realitate; e numai una dintre multele masti folosite pentru a atrage victimele, masca ce se potriveste nevoilor si asteptarilor victimelor.

Manipularea sociala incepe cu manipularea limbajului, spunea scriitorul american Philip K. Dick, pentru ca prin influentarea sensului cuvintelor poti influenta comportamentul oamenilor. Autor de SF, Dick s-a ocupat de teme sociologice si politice pe care le-a plasat in lumi guvernate de corporatii, guverne autoritariste si in care oamenii traiesc stari de constiinta alterata.

- S-a observat si in RO un anume limbaj, care a prins la o anumita parte a votantilor.

Se spune ca manipulatorii au trei motivatii puternice: nevoia de a-si atinge scopurile si de a castiga cu orice pret (bani, putere, increderea altora etc.); o nevoie puternică de a avea sentimente de putere si superioritate fata de ceilalti; nevoia imperioasa de a detine controlul.

- Clasa politica romaneasca (si nu numai) transpune in fapt teoria.

Manipulatorii pot avea anumite conditii psihologice: tulburare de personalitate narcisica, tulburare de personalitate anxioasa, comportament pasiv-agresiv, tulburare de personalitate antisociala si altele. Medical, manipulatorii sunt considerati psihopati. Psihopatul analizeaza constant utilitatea potentiala a unui individ - ca sursa de bani, putere, sex sau influenta - si spun victimei ceea ce aceasta doreste sa auda. Cand manipulatorul si-a indeplinit dorinta/scopul nu mai are nevoie de victimele respective, ci trece la altele. Ca si in cazul relatiilor romantice, un manipulator isi va asigura relatia cu victima urmatoare inainte de a o abandona pe cea actuala.

Manipularea este inteleasa ca o actiune de modificare a pozitiilor, normelor sociale, starii mentale, a universului de credinte si convingeri al celui supus ei. Scopul manipularii este suscitarea de reactii afective puternice - ura, dragoste, loialitate, speranta etc. - care sa determine luarea de catre cei manipulati a unor decizii favorabile manipulatorului.

- In politica si publicitate manipularea poate fi recunoscuta cel mai usor. Intre altele, declaratiile politice sunt perfect contradictorii si auditoriul nu mai stie ce sa creada, ce sa inteleaga si o lasa balta, de cele mai multe ori.

Manipularea produce efecte asupra individului sau grupurilor in grade diferite deoarece oamenii au capacitatea de a verifica, aprecia, interpreta si evalua ceea ce le este transmis, trecand informatia prin propriul filtru critic.
Actiunea impotriva manipularii trebuie sa se adreseze atat manipulatorilor - descurajandu-i prin sanctiuni si limitandu-le spatiul de manevra prin impunerea unor reguli de conduita sociala adecvate - dar si potentialelor victime ale manipularii - intarindu-le, prin informatie si educatie, spiritul critic.

- Pentru a nu fi manipulati e necesar sa acceptam faptul ca putem fi manipulati; trebuie sa verificam sursele de informatii; sa ramanem obiectivi si sa avem o imagine de ansamblu dar si sa avem prioritati clar stabilite.

- Simplul fapt de a sti ca suntem manipulati nu constituie un avantaj - sau e doar un avantaj neesential dar care ne poate salva de sentimente precum frustrarea, rusinea, dezamagirea si chiar disperarea. Nu e, neaparat, vina noastra, ca nu avem pe cine sa votam si in cine sa avem incredere la nivel de... optiune politica.

Sursa de pornire: [ link extern ]


"Admis de principiu la finantare in afara bugetului..."

In opinia mea, ideea in sine este buna.

Ramane de vazut daca proiectele aprobate la finantare in afara bugetului in anul 2013, vor mai fi luate in calcul si pentru bugetul anului 2014, eventual, 2015 ...

Partea proasta e ca la noi lipseste transparenta.
Sa luam de exemplu Ministerul Justitiei (care ar, in principiu, este garantul libertatilor cetatenesti) - faci o solicitare de informatii publice si, in cazul in care primesti un raspuns, nu intotdeauna raspunsul este legat de intrebarea pusa.

In general, in zonele de relatii cu publicul este un anumit grad de lehamite fata de solicitarile cetatenilor.

Te adresezi, guvernului, si solicitarea ajunge sa fie rezolvata de exact persoana pe care ai incercat sa o eviti...

Si totul pleaca de la faptul ca raspunderea ministeriala este o mare gluma...
Altfel, era destul de greu ca un ministru semnatar al proiectului unui act normativ in care se prevad reduceri la bugetul statului cu 800 milioane euro, sa fie ministru in continuare, desi implementarea actului normativ (promulat de primul om din stat) a dus la cheltuieli efective mai mari cu peste 250 milioane de euro fata de situatia anterioara aplicarii noii legi.

Prima incercare atestata documentar de interpretare a legilor romane scrise si nescrise si a cutumei in interesul plebeilor a facut facuta de catre tribunul Tiberius Sempronius Gracchus.
Pentru care a platit cu viata.

Avand in vedere ca istoria este scrisa de invingatori, se va gasi cineva de la putere care sa dea o noua interpretare inclusiv pentru "Admis de principiu la finantare in afara bugetului..."
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
eliasav, utilizator
eliasav a scris:

"Admis de principiu la finantare in afara bugetului..."

In opinia mea, ideea in sine este buna.

Ramane de vazut daca proiectele aprobate la finantare in afara bugetului in anul 2013, vor mai fi luate in calcul si pentru bugetul anului 2014, eventual, 2015 ...



n-are ce sa ramana de vazut... ca nu poate avea vreo valoare "Admis de principiu la finantare in afara bugetului..." atata timp cat acest "Admis... nu stiu cum..." trebuie dublat si de acceptu' bancii finantatoare.

cum indicatorii evaluati acum, in 2013, sunt in deterioarare continua la majoritatea aplicantilor, este evident ca in 2014, sau 2015 nicio banca nu va finanta vreun imm, cu toate "admiterile" lui "de principiu", din 2013, din partea guvernului.

programu' asta (inteleg mai bine cei care s-au lovit practic de el- eu, da!) e o minciuna de la cap (de pe vremea lu' vass&boc) la coada (desavarsita (minciuna perfecta) de grapini&po(a)nta)... o jignire a inteligentei intreprinzatorului roman.

e, pe romaneste, 'hai la noi sa mancam nimic', o prosteala in masa.

ce e aici
[ link extern ]

e mai pervers decat ce e aici (asta macar era in campanie electorala, poate e scuzabil)
[ link extern ]










Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

Uni sau bicameralism? luiza2008 luiza2008 Buna ziua tuturor! Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;) Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau ... (vezi toată discuția)
Secretele puterii politice dupa chomsky POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT). În afara mediilor academice, ... (vezi toată discuția)