avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Capital social

Cum se introduce un teren in capitalul social al unei firme?
Trebuie vindut firmei?
Trebuie evaluat inainte?
Se poate introduce asa si evaluat dupa aceia pentru un credit bancar?
Cit trebuie sa fie cota de bani varsati ca capital social in funcyie de valoarea terenului?
Am nevoie pentru a infinta o ferma.

Va multumesc anticipat mihai gaby.
Cel mai recent răspuns: elena_26 , utilizator 20:38, 28 Aprilie 2009
AM si eu o intrebare legata de aducerea in firma de bunuri .

Cand am infiintat firma, in luna martie 2008( firma comerciala cu 2 asociati fiecare 50% drepturi) eu am adus 8000 euro ( am facut credit) . Acesti bani au fost cheltuiti pe infiintare si chirie. Asociatul meu nu a adus nimic. La acel moment nu am facut o hartie ca eu pers fizica dau firmei 8000 euro. pur si simplu am infiintat firma. contabila noastra nu a zis ca trebuie facuta vreo harrie ceva. La 8 luni dupa infiintare eu am mai adus 4000 euro care au fost folositi ca avans pt achizitionarea unei masini a firmei. Nici atunci nu am facut nici un act de donatie de bani sau ceva, deoarece cica nu a fost nevoie, eu fiind asociata. Mentionez ca asociatul meu nu a adus nimic in firma, doar experienta lui eventual , dar nimic palpabil.

Acum vreau sa ies din firma si-mi vreau cei 12 000 euro .
se poate sa fac un act sa inregistrez acesti bani in contabilitate ( fara sa semneze si el , ar fi ideal) sau ceva, pt a putea sa-i recuperez de la firma cand ies???
ce pot sa fac ????

( mentionez ca vreau sa ies din firma, din cauza neincrederii totale in asociatul meu, din cauza comportamentului deloc profesional de care da dovada, si alte probleme de caracter de-ale lui)

Multumesc,
A
Majorarea la capitalul social prin aport in natura, in cazul tau imobil (constructie sau teren), se face printr-o hotarire AGA autentificata la notar.
Taxele sunt la fel ca la contractul de vinzare - cumparare.
Pentru a aduce aport un teren, acesta trebuie sa figureze pe numele persoanei fizice - asociat.

In momentul semnarii hotaririi/actului aditional, terenul trece din proprietatea persoanei fizice in proprietatea societatii comerciale.

Numai ca am o problema. Pentru a detine o ferma, nu esti obligat sa ai teren pe societate, nici pentru subventii, nici pentru altceva.
Vezi, poate ai primit informatii gresite.

O data ce ai dat firmei terenul tau, nu il mai poti lua inapoi, decit prin proceduri foarte complicate.
Terenul nu trebuie evaluat, poti folosi suma din cataloagele notarilor, daca iti convine.

Daca vrei o suma mai mare ... sau mai mica ... ai nevoie de o evaluare de la un evaluator imobiliar.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
ContSters51068, utilizator
Buna ziua!

Va adresez rugamintea de a-mi oferi unele informatii avizate cu privire la urmatoarele situatii:

1. La capitalul social al unei societati pe actiuni s-a adus ca aport in natura un imobli. Ulterior, S.A. si-a schimbat forma juridica si a devenit S.R.L., prin cesionarea tuturor actiunilor catre un asociat unic; in actul constitutiv al S.R.L. este prevazut ca si capital social doar aportul in numerar. Ce s-a intamplat cu imobilul? Nu a intrat in capitalul social al S.R.L.? In situatia in care se doreste vanzarea imobilului, care in prezent figureaza in cartea funciara pe numele SRL, cum se va proceda? Trebuie scos din capitalul social in care nici nu este inclus in prezent daca ar fi sa ne raportam doar la actul constitutiv al S.R.L.?

2. O societate pe actiuni dobandeste in proprietate un teren, iar unul dintre actionari doreste sa se retraga din societate prin cesionarea actiunilor sale unui tert, insa in schimbul dobandirii terenului ca bun propriu. Cum s-ar desfasura firul acestei actiuni?

Va multumesc pt. toate interventiile de pe site, care imi sunt de un folos deosebit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare aport in natura in cazul infiintarii unei societati examinataprofund examinataprofund Se infiinteaza o societate comerciala cu 4 asociati dintre care 3 aduc drept aport un teren in valoare de 500 000 euro(cote:2/8, 3/8. 3/8) iar al 4-lea 500 ... (vezi toată discuția)
Vânzare imobil - parte din capitalul social calin_andrei calin_andrei Buna dimineata, Din experientele voastre, as vrea sa stiu cum se poate vinde mai repede si simplu o parte dintr-un teren adus aport la capitalul social al ... (vezi toată discuția)
Aport capital social mikitud mikitud buna ziua pt.un SRL ,cu 2 asociati in parti egale, in ce conditii se face aportul la capitalul social. as dori un raspuns detaliat. multumesc. (vezi toată discuția)