avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce putem face impotriva lipirii pe scara a reclamelor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce putem face impotriva lipirii pe scara a reclamelor nedorite?

Stimati Domni/Doamne,
In ultima perioada suntem tot mai mult "bombardati' cu oferte si recame ale diverselor firme si supermarketuri.
O parte din ele sunt plasate in cutiile postale, altele sun plasate direct pe geamurile de la intrarea in scara blocului, la diverse formate (A4 ; A2 etc), cu lipici puternic (care necesita un volum mare de munca pentru al inlatura), altele in interiorul scarii de bloc, pe panourile proprii de afisaj si pe pereti.
Este un dezastru total si creeaza un aspect deplorabil al imobilului. Cea mai mare parte din locatari (peste 90%) nu sunt interesati de aceste reclame si oferte, iar atunci cand le gasesc in cutiile postale le arunca pe jos - chiar daca personal am cumparat un cos de gunoi civilizat si l-am amplasat langa cutiile postale) - rezultatul fiind o mica "groapa de gunoi" care asteapta sa vina femeia de serviciu.
Nici cei care plaseaza aceste oferte si reclame, nici proprii locatari nu se gandesc ca cineva trebuie sa faca curat si ca acel cineva trebuie sa fie platit din banii asociatilor (locatarilor).
De foarte multe ori (am ajuns la limita max. de stress) am atras atentia verbal si in scris (afisare la vedere a interdictiei de postare a reclamelor) diversilor reprezentanti ai supermarketurilor sau firmelor sa nu mai posteze aceste mijloace de reclama insa nu am ajuns la nici un rezultat, unii fiind chiar agresivi.
Ce este de facut ? Exista un cadru legal care sa poata fi folosit impotriva acestui gen de reclama ? Cum poate fi aplicat el ? Sund dispus personal sa actionez in judecata aceste firme !
Va multumesc anticipat pentru amabilitate si timpul acordat. Astept un raspuns de la Dumneavoastra.

Cu stima,

IOAN PASCU
Pesedinte asociatie proprietari din Pitesti
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 10:35, 1 Aprilie 2023
Cred ca se poate reclama la politie, nu cunosc insa contextul legal, va vor spune colegii de forum.
Noi am cumparat un rastel pentru reclame si acum firmele le lasa acolo.
Avem si cos pentru gunoi in hol si nu se mai arunca pe jos.
Din pacate nu participa la sedinte ca asa s-ar mai putea educa.
Ma intreb, foarte serios: de ce in Romania unroa la pasa ATAT de mult de ce se intampla in bloc si altora (98%) nu le pasa deloc? Cum se poate schimba situatia asta?
Cine se incumeta sa dea in judecata firmele care raspandesc fluturasi si afise si reviste prin blocuri? Ganditi-va cati bani ar incasa asociatiile noastre daca ar castiga un astfel de proces. Putem vorbi cu deputatii alesi de noi pentru un proiect de lege cu privire la raspandirea materialului publicitar in incinta blocurilor sau un amendament la legi deja existente. Cine cunoaste un deputat? Asa....mai personal.
Topic-ul mi s-a parut interesant de la inceput. Asa este, toate blocurile sunt inundate de fel de fel de reclame puse de la mesterul cizmar care te asigura ca reparatia facuta de el te tine pana la moarte (daca nu traiesti mult), pana la zecile de supermarket-uri care ne propun tot felul de gogosi. Si unde, pe proprietatea noastra. Sigur, ati observat metoda: patronii angajeaza, de obicei tineri, ii ingheboseaza cu zeci de kg de reclame, acestia intra in scara blocului si infunda cutiile postale sau lipesc afise peste tot, pe geamuri, usi, pereti, lift. Mai mult, patronii mai angajeaza un de supervizori care ii controleaza pe primii... ce mai este o industrie in toata regula. Asa cum afirma si dl. Ioan Pascu din Pitesti, dezastrul este total, o foarte mare contributie la acest lucru o au insasi proprietarii.
Asociatia noastra a incheiat cu o firma de publicitate din Iasi un contract de locatiune pentru un spatiu de aproximativ 1mp din casa scarii unde firma si-a plasat o vitrina termopan (arata destul de elegant) dotata cu un bec de mica putere (cred ca 6w, cu neon). Tot sistemul este iluminat prin intermediul unui senzor de miscare, care aprinde acel bec numai cand se trece prin fata acelui panou sau pe toata perioada stationarii in fata panoului publicitar. Asociatia are 19 scari si "ies" ceva" bani din aceasta mica afacere, bani care se folosesc pentru reparatii, etc. pe proprietatea comuna.
Inca de la inceput am stabilit cu firma sa identificam agentii economici care ne inunda cu reclame pentru a le interzice sa mai foloseasca cutiile postale, geamurile si peretii blocurilor, avand in vedere in primul rand ca fac acest lucru fara permisiunea noastra, apoi faptul ca firma de publicitate cu care am incheiat contractul, are prin contract exclusivitate in casa scarii... Deci cum spuneam, le facem notificari clare, urmand, probabil aciuni in instanta. S-ar putea sa castigam mai multi bani decat inchirierea propriu-zisa!
Totusi, va marturisec cinstit ca in continuare suntem inundati cu aceasta publicitate agresiva pe care o fac acesti agenti economici fara a tine cont de nimic. In acest sens, saptamana viitoare ne vom intalni cu reprezentantii firmei cu care avem contract, sa purtam discutii serioase privind aceasta situatie.
Mai mult, la AG care v-a avea loc spre sfarsitul lunii, vom avea ca invitati cativa consilieri locali (cei care sprijina asociatiile de proprietari/locatari, precum si un parlamentar de Iasi - vom discuta aceste aspecte, mai ales ca asa cum se aude chiar se discuta de un nou proiect de lege privine functionarea as. de proprietari.
Cu stima, Adam Grecu
:(( Pentru Ioan Pascu
Luati hotararea de a monta un interfon pe scara blocului si nu permiteti persoanelor straine sa intre in bloc .
Noi am instalat interfon in anul 2006 iar probleme de acest gen nu mai avem( doar anumite afise la fatada blocului ).
Problema ca la adunarea generala vor participa consilieri locali si parlamentari ( Iasi) crede-ti ca va ajuta la ceva?
Nicio nadejde.
Trebuie facuta o delimitare intre reclamele lipite la in diverse locuri si cele care ajung in cutia postala pentru putem spune ca au un regim juridic diferit.

Pentru reclamele lipite in locuri publice (ramane de vazut daca scara blocului se incadreaza aici) trebuie platite anumite taxe catre administratia locala conform codului fiscal. In cod se face referire ca e vorba de reclamele lipite in locuri special amenajate. Deci una ca sunt lipite in locuri care nu sunt amenajate pentru asa ceva plus ca nu se platesc nici taxe - asadar daca doriti sa mergi pina la capat intr-un asemenea litigiu aveti o baza legala.

Pentru reclamale sosite in posta problema trebuie rezolvata la nivel de locatar si nu de asociatie. Unele persoane nu sunt deranjate de aceste reclame si nu puteti sa le ingraditi acest drept. Este o practica raspandita in tari mult mai civilizate ca a noastra. Unele hypermarketuri chiar si-au luat masuri de protectie si au intocmit niste liste cu cei care doresc sa primeasca aceste reclame.

Ce e de facut? Cu costuri minime dar cu oarecare rezultate poate fi pusa in practica o tactica de intimidare:

Pentru reclamele lipite pe scara:

Lipiti un afis cu un text cat mai expresiv. De genul: ESTE STRICT INTERZIS LIPIREA DE AFISE PUBLICITARE FARA AUTORIZATIA ASOCIATIEI DE LOCATARI. PENTRU ORICE AFIS LIPIT FARA AUTORIZATIE VOM CHEMA AUTORITATILE PENTRU CONSTATARE SI SE VOR LUA MASURILE LEGALE.

Impactul nu va fi deosbit de mare, dar cu siguranta unii se vor gandi de doua ori inainte sa lipeasca si se va mai reduce numarul de afise.

Pentru reclamele sosite in posta:

Trebuie compus un text asemator si facut un sticker de dimensiuni 10x10CM in care sa apara scris destul de clar ca mesajele publicitare nesolicitate nu sunt acceptate. Aceste stickere le distribuiti locatarilor iar acestia si le vor lipi in functie de preferinte pe cutia postala. (dati-mi un mesaj privat daca doriti sa va fac designul la asemenea stickere. Gratuit. )

Pe viitor nu ar strica un ONG care sa se ocupe de aceasta problema, inclusiv de stickere si care sa administreze o baza de date cu societatile care abuzeaza de asemenea practici.

Alte discuții în legătură

Reclame in usa acces apartament EugeniaG EugeniaG Buna ziua Ne confruntam cu urmatoarea problema: o multime de furnizori, firme, isi fac reclama atarnand in clantele usilor, ori bagand in deschizatura usii, ... (vezi toată discuția)
Afise in scara blocului DumiAnd DumiAnd Buna! As dori sa stiu daca este ilegal sa lipesti afise in scara blocului si ce pot pati (din punct de vedere legal) cei care fac aceasta. Multumesc! (vezi toată discuția)
Cutie postala emilia-gabriela emilia-gabriela Buna ziua, M-ar interesa sa stiu daca este posibil si ce implicatii are montarea unei cutii postale mai mari, in plus fata de cea existenta, la adresa de ... (vezi toată discuția)