avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata 1 mai si tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata 1 mai si tichete de masa

Buna ziua,
Va rog cateva pareri bazate pe legislatie.
Incepand cu data de 2 mai a incetat contractul de munca si cu ocazia lichidarii am constatat ca nu mi-au fost acordate bonurile de masa pentru zilele lucrate in luna aprilie (16 la numar) si deasemenea nu mi-a fost platita ziua de 1 mai.
Mentionez ca am primit tichete de masa in lunile lucrate anterior, iar angajatii care au ramas in companie inca primesc tichete. In oferta de angajare este stipulat faptul ca primesc si tichete.
Avand in vedere ca am primit decizia de incheiere consider ca ar fi trebuit sa primesc si toate drepturile materiale cuvenite (salariu si tichete) odata cu lichidarea.
Ca si explicatii am primit
Tichetele de masa sunt acordate angajatilor companiei conform politicii companiei ( vezi oferta semnata la angajare - in oferta de angajare sunt mentionate si tichete de masa) si a procedurii de acordare a tichetelor de masa in cadrul companiei. Ele reprezinta un beneficiu acordat angajatilor activi atat ca motivare cat si ca fidelizare.
Acordarea tichetelor de masa nu constituie o obligatie a angajatorului, ci o optiune.

Drepturile banesti pe luna Mai 2013 se acorda in luna Iunie 2013. Conform legislatiei Romane data de 1 Mai este zi libera nationala, ZI NELUCRATOARE. O zi nelucratoare este = ( egal) cu o sambata sau duminica s.a.m.d. si se plateste doar angajatilor care au prestat munca in ziua respectiva ( conform Codului Muncii). Conform pontajului tu nu ai lucrat in ziua de 1 mai iar din 2 mai ti-ai dat demisia asa incat nu inteleg solicitarea ta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:05, 5 Iunie 2013
Sarbatorile legale sunt zile in care se lucreaza, deci neplatitoare.

In cazul in care se lucreaza atunci se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau, in caz contrar, se va acorda un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Unde scrie daca se platesc sau nu aceste zile?
Dupa cum spuneti dumeavoastra inteleg ca luna mai are 23 de zile lucratoare din care ziua de 1 mai si ziua de 6 mai au fost libere legale prin urmare raman 21 de zile lucratoare deci as primi salariul minus 2 zile lucratoare. De 7 asni de cand muncesc la sfarsitul lunii eu am primit acelasi salariu negociat in contract chiar daca nu am fost in aceste 2 zile libere legal la munca deci concluzia este ca sunt si trebuie platite.

Acesta este un alt raspuns de pe alt forum.

Sarbatori legale 2013 (zile libere in care nu se lucreaza) – d.p.d.v. legal incepand cu 01.01.2013
Dupa cum stiti deja de anul trecut, in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012 a fost publicata LEGEA nr. 147/23.07.2012 – text integral – pentru modificarea art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Astfel, urmare a modificarii alineatului (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, vom avea in anul 2013 o noua zi de sarbatore legala, respectiv ziua de 30 noiembrie – ziua Sfantului Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei.
ATENTIE – DACA NU S-AU ACTUALIZAT REGULAMENTELE INTERNE ODATA CU ACESTE MODIFICARI (DIN 2012), IATA UN EXEMPLU DE ACT ADITONAL AICI – LINK DESCARCARE.
In concluzie, dupa 01.01.2013 – zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
ATENTIE – ZILELE LIBERE LEGALE SE PLATESC DE ANGAJATORI.
Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
...

Daca nu se lucreaza cum vreti sa fie platite ? Logic, o zi in care nu se lucreaza nu este platita.

p.s.
Nu mai dati copy-paste de pe texte preluate de pe alte site-uri
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mai poate raspunde si altcineva? In zilele de concediu nu se lucreaza si angajatul este platit si acelasi statut il au si zilele de sarbatoare legala. Argumentati concret cu texte din lege sau cu prevederi legale. nu am vazut pana acum unde scrie ca sunt sau nu platite sau ca fiecare face cum i se pare lui.
Conf art 111 CM timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Sarbatorile legale sunt reglementate in Codul Muncii in Titlul III ( Timpul de muncă şi timpul de odihnă), la Capitolul II (Repausuri periodice), in Sectiunea a-3-a (Sărbătorile legale)

TITLUL III
Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAP. I
Timpul de muncă
CAP. II
Repausuri periodice

Conf art 133 CM perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă.
SECŢIUNEA 1
Pauza de masă şi repausul zilnic
SECŢIUNEA a 2-a
Repausul săptămânal
SECŢIUNEA a 3-a
Sărbătorile legale


Conf art 159 alin 1 CM salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
Conf art 150 alin 1 CM pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Asadar din coroborarea articolelor prezentate mai sus si avand in vedere Titlul-Capitolul-Sectiunea la care este reglementata institutia ""sarbatorilor legale"" rezulta ca acestea sunt zile libere neplatite stabilite prin lege, altele decat celelalte repausuri neplatite reglementate in articolele din acelasi capitol.
In cazul CO se acorda indemnizatie de CO nu salariu.

De asemenea atunci cand se acorda zile libere platite se prevede expres in lege acest lucru: conf art 122 alin 1 CM munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale platite sau neplatite? Toti Toti Buna ziua, am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns dumneavoastra: Zilele de sarbatoare legala conform CM, sunt platite sau nu? Am citit ... (vezi toată discuția)
Este legal sa se acorde tichet de masa si pentru ziua de sambata? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Este legal sa se acorde tichet de masa pentru prezenta si pentru ziua de Sambata, in cazul in care se lucreaza in aceasta zi, sau doar pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa in sistemul sanitar stelarman stelarman LEGE nr. 142 din 9 iulie 1998 (*actualizată*) ART. 5 (1) Angajatorul distribuie salariaţilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada a fiecărei ... (vezi toată discuția)