avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Redozare pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Redozare pedeapsa

Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca, conform noului cod penal care va intra in vigoare, se vor redoza pedepsele definitive aflate in curs de executare? Ma refer in mod special la o pedeapsa cu inselaciune pentru care a primit pedeapsa 10 ani (minimum la acea data) si dupa recunoasterea vinei s-a redus la 5 ani si 6 luni. Intrebarea mea este: mai beneficiaza de redozarea acestei pedepse? (montionez ca limita maxima in noul cod e de 5 ani) Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 18:04, 11 Iunie 2013
nu. daca intra noul cod asa cum e acum (ceea ce totusi ma indoiesc), noile reglementari nu vor avea niciun efect asupra pedepselor ramase definitive inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal.
Dar in noul cod penal scrie in art. 6: "Cand dupa ramanerea definitiva a hatararii de condamnare si pana la executarea completa a pedepsei inchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara, sanctiunea aplicata, daca depaseste maximul special prevazut de legea noua pentru infractiunea savarsita se reduce la acest maxim" ! Ce sa mai inteleg?
Da aveti dreptate, se reduce la 5 ani, daca intervine noul cod.

Totusi, nu va bazati foarte mult pe acest nou cod, e aproape imposibil de prevazut cand si cum va intra in vigoare. Avem deja o experienta cu un cod penal care trebuia sa intre in vigoare si nu a mai intrat deloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante in noul cod penal? dodonica dodonica Buna ziua! Pentru o anumita infractiune pedeapsa inchisorii este de 4 ani s-a aplicat circumstantele atenuante in conditile in care incadrarea infractiunii ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - e hotarat gornea amgelica gornea amgelica ministrul justitiei afirma -e hotarat noul cod penal intra in vigoare la 1 oct. 2011. Am fost arestat la 29.12.2009 / L143/2002,art 2, - La prima instanta ... (vezi toată discuția)