Buna ziua.
Lucrez la o firma de paza si protectie. Pe data de 13.06.2013 am aflat de la directorul obiectivului ca de la data de 01.07 2013 nu o sa mai lucram deoarece firma de paza a " pierdut obiectivul". Pana in prezent nu ne-au adus niciun act, a venit un director coordonator de si-a ridicat pontajele si alte documente ale firmei si nici macar nu ne-a bagat in seama.
Mentionez ca firma nu are birou in orasul unde lucrez, vin odata pe luna de ne dau banii si le semnam statele de plata.
Problemele sunt urmatoarele:
1.Daca nu mai vin nici cu actele si nici cu salariile pe care trebuie sa le luam pe 2 luni( luna trecuta+luna aceasta pana la sfarsit), inca lucram pana la data de 1 iulie. Ce trebuie facut?
2. Ce acte trebuie sa-mi dea, avand in vedere ca am vechime la dansii de 4 ani si 6 luni pentru a beneficia de somaj?
3.Firma care preia obiectivul doreste sa poarte o discutie particulara cu fiecare agent in parte pentru o noua recrutare, dar si aici este o problema:
In primul rand nu o sa pastreze toti angajatii ci doar pe cei mai vechi.
Daca ne pastraza doar cat sa-i invatam pe cei noi cu organizarea in obiectiv si apoi dupa o luna, doua ne face vant?
Mai pot beneficia de somaj de la fosta firma?
Ce acte sa ii cer noii firme pentru a fi in regula si pentru a avea baza ca daca m-ar da afara asa cum am spus mai sus sa beneficiez de somaj?
Nici nu stiu ce sa fac, sa ma duc la noua firma sau sa imi depun actele la somaj.
Cum ma asteptam asa s-a si intamplat.
Astazi 25.06.2013 patronii au venit cu salariile pe luna mai, urmand ca luna viitoare sa ne aduca si salariile pe luna iunie 2013.
Problema se complica:
Nu ne-au adus niciun act in ciuda faptului ca de la data de 01.07.2013 nu vom mai lucra.
I-am intrebat de preavize si de acte si raspunsul dumnealor a fost:
- " Pe la inceputul lunii viitoare o sa va aducem salariile si actele dar trebuie sa completati o cerere de demisie ca sa o putem anexa si sa putem sa va scoatem deciziile de incetare".
" O sa semnati o demisie in care este trecut articolul 55. lit.B iar in baza asta primiti somaj".
Eu tind sa cred ca vor sa ne traga teapa si ca nu au platit darile la stat si ne forteaza sa ne dam demisiile.
In cazul cand ei au restructurat posturile eu trebuie sa-mi dau demisie?
Ce act trebuie sa semnez sau sa completez ca sa beneficiez de somaj?
Daca trebuie sa semnez demisie, ce articol din codul muncii trebuie sa contina acea demisie pt a beneficia de somaj?
Art.55 lit.b C.mun. si nici incetarea prin demisie a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Art. 17 din Legea nr.76/2002 prevede :
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 dispune:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Lichidare
anda_bebeko
Buna ziua,
Pana la data de 17 iulie am fost angajata cu 8 ore/zi la angajatorul X, dupa aceasta data semnand un act aditional la CIM prin care am fost ... (vezi toată discuția)