avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sanctiune lipsa rovinieta la mai mult de 30 de zile de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sanctiune lipsa rovinieta la mai mult de 30 de zile de la comiterea contraventiei

Buna ziua!
Am uitat de rovineta si am circulat cu ea expirata. De atunci au trecut 30 de zile Mai pot fi sanctionat si dupa expirarea perioadei de 30 zile?
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: gabor , utilizator 09:49, 13 Octombrie 2016
Au timp 6 luni sa intocmeasca procesul verbal, iar acesta trebuie transmis in 30 de zile de la data intocmirii.

art. 13, art 26 din ordonamta 2/2001.
"Procesul verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor art.8 alin.(1)". - se arata in documentul adoptat de Parlament.

Termen de comunicare - 30 de zile

O alta modificare adoptata de deputati este legata de comunicarea proceselor verbale de constatare a contraventiei, acestea, conform noilor reglementari trebuind sa fie aduse la cunostinta soferilor in termen de 30 de zile.

Art.9.-(3) "Procesul verbal de constatare a contraventiei se poate incheia si in lipsa contravenientului.Procesul verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor articolului 8"

Prescriptia amenzii. Asa cum reiese din precizarile anterioare, depasirea termenului de 30 de zile in comunicarea procesului verbal de contraventie, atrage nulitatea procesului verbal. ?


Exempu:

Asadar, daca eu circul azi cu masina fara rovinieta valabila, un agent CNADNR constata lipsa unei rovinieta valabile, si ma anunta postal peste 32 de zile sau mai tarziu, eu trebuie sa mai platesc amenda ptr rovinieta sau nu mai trebuie ???

Cazul meu real :

Am primit azi 18/12/2013 un plic recomandat de la CNADNR care imi spune ca un agent a cosntatat in data de 7/09/2013 faptul ca la KM 243 pe DN2, faptul ca eu circulam fara rovinieta valabila. Amenda 250 lei, sau 125lei in 48ore.

Ce pot face concret ?

Intrucat au trecut mai mult de 30 de zile de la comiterea contraventiei si de atunci nu mi s-a comunicat decat astazi acest lucru, sa mai platesc sau nu amenda ?
UPDATE

Acum mi-a parvenit Procesul Verbal in care citesc ca in data de 02/12/2013 agentul a constatat ca in data de 7/09/2013 faptul ca eu circulam fara vigneta valabila.

Daca o luam astfel, da, comunicarea are loc la 16 zile de la constatare unei contraventii comise cu 3 luni in urma.

Intrebarea vine de la sine: Ce se ia de baza in calculul celor 30 de zile ? data PV, sau data comiterii contraventiei ?

In rezumat , ma sfatuiti sa platesc amenda, sau sa depun plangere ?
marturie a scris:


Acum mi-a parvenit Procesul Verbal in care citesc ca in data de 02/12/2013 agentul a constatat ca in data de 7/09/2013 faptul ca eu circulam fara vigneta valabila.


Legea spune ca: "Procesul verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei"


Dvs. ati comis contraventia pe data de 7.09.2013 iar PV-ul s-a intocmit pe data de 02.12.2013 . Intervalul este mult mai mare de 30 de zile..... Deci puteti invoca un viciu de procedura dupa parerea mea.
Va multumesc pentru raspuns.

Am achitat jumatatea din amenda in 24 ore si acum voi cere banii inapoi.

Trebuie sa ma adresez lor sau instantei, sau cui ?

Alte discuții în legătură

Amenzi pentru lipsa rovinietei livia1603 livia1603 Buna ziua, Daca circuli, neavand intentie, fara rovinieta 2 luni ce amenda este posibil sa platesti? Se poate contesta vreo amenda..sau de cate ori am ... (vezi toată discuția)
Lipsa rovinieta alinauim alinauim Buna ziua! Intrebarea mea este, daca am circulat cu masina fara rovinieta #-o #-o in cat timp imi emite procesul de contraventie? Din cate am mai auzit sunt ... (vezi toată discuția)
Contraventie rovinieta volar volar In 07.04.2014 am circulat fara rovinieta. In 22.09.2014 s-a constatat contraventia si s-a intocmit PVC. In 08.09.2014 mi s-a comunicat PVC. Sunt mai mult ... (vezi toată discuția)