avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despagubiri pentru cazurile de invaliditate, personal ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despagubiri pentru cazurile de invaliditate, personal militar

De curand o lege referitoare la personalul militar s-a completat cu un articol avand urmatorul cuprins:
"Personalul militar şi civil beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei care au, potrivit legii, dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces, produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului. Modalităţile de stabilire şi acordare a despăgubirilor se reglementează prin ordin al conducătorului instituţiei.”
In legatura cu acest articol va adresez rugamintea respectuasa sa ma ajutati in a lamuri doua aspecte.
1.Cine este conducatorul institutiei(care institutie) prin al carui ordin se reglementeaza modalitatile de stabilire si acordare a despagubirilor?Cui anume trebuie sa i se adreseze o persoana cu invaliditate intervenita in timpul si din cauza serviciului pentru a beneficia de despagubiri?
2.O persoana declarata "Inapt pentru serviciul militar cu scoatere din evidenta",avand invaliditate gradul 2 ca urmare a unei "boli contractate in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare",poate beneficia de despagubiri potrivit acestui articol?Este invalid ca urmare a unor evenimente intervenite in timpul si din cauza serviciului.

Va multumesc !
Cu stima,
V.G.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
virgil64, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 26 Iunie 2013
1. Ordinul trebuie sa fie emis de ministrul apararii nationale sau al internelor din cadrul caruia face parte acel personal militar.

2. Legea nu are caracter retroactiv. Ea se aplica situatiilor aparute dupa intrarea ei in vigoare.
Da,stiu ca o lege dispune pentru viitor.Totusi m-am gandit la situatia in care unii pensionari au primit retroactiv plati reprezentand diferente intre cuantumurile stabilite anterior si cele rezultate in urma modificarilor legislatiei in ceea ce priveste conditiile de munca(incadrarea pe grupe de munca).
Invaliditatea respectiva ramane in continuare.
Este posibil sa primeasca retroactiv daca au depus cererea la vremea respectiva si nu dupa ce au intrat in vigoare noi prevederi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul statut al cadrelor militare florinjalaboi florinjalaboi Am fost cadru militar pana pe 12.06 .2013 cand am fost trecut in retragere pe caz de invaliditate gradul 2,in urma unor probleme psihice dobandite din cauza ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas militara. cand se da in totalitate? marin_maria marin_maria Sotul meu (cadru militar) a fost plecat in misiune in afara tarii . La intoarcerea din misiune s-a imbolnavit de leucemie. A murit dupa 3 ani. Pe decizia ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor militare misu1972 misu1972 Buna ziua, Sunt pensionar militar cu pensie de invaliditate. As dori sa ma lamureasca cineva, daca in situatia mea sunt aplicabile prevederile art. 40 din ... (vezi toată discuția)