As dori sa va intreb care sunt conditiile exprese, prevazute de lege, in care un functionar public poate fi constrans sa demisioeze.
I s-a interzis dreptul de a se exprima care, din cate cunosc este dreptul la libera exprimare este stipulat in Constitutia Romaniei.
Doresc un punct de vedere avizat si pe cineva care sa ma indrume ce pasi trebuie sa urmez pentru a actiona (si daca este legal) in instanta conducatorul instiutiei care m-a constrans sa demisionez. Mentionez ca am si martori in acest sens, de fata fiind mai multe persoane, unele dintre ele fiind dispuse sa depuna marturie.
Nici un salariat, indiferent ca activeaza in sectorul privat sau cel bugetar, nu poate fi constrans sa demisioneze. Constrangerea respectiva se poate incadra la mai multe infractiuni, depinde de mijloacele prin care s-a realizat: santaj, violenta, amenintare...etc.
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
În acest sens, va trebui sa promovati o actiune in instanta pentru a se anula decizia de incetare a raportului de serviciu. In actiune, mentionati ca mijloace de proba si proba testimoniala - proba cu martori.
Si in cazul in care angajatul nu mai doreste rerluarea raporturilor de munca, ce se poate face?
Vreau ca cei vinovati sa raspunda pentru aceste abuzuri
Va imaginati ca realuarea raporturior de munca pentru un angajat care a actionat in instanta institutia care i-a adus prejudicii morale si de imagine nu mai are nici o sansa sa se intoarca la vechiul loc de munca.
Ce imi sugerati sa fac?
Sa sesizez Agentia Nationala a Functionarilor Publici?
Si daca da, ce documente sa anexez?
Am inclusiv declaratia primarului din cadrul unei conferinte de presa, in care afirma ca va angaja personal nou, iar apoi va da afara toti angajatii vechi.
Va rog sa ma indrumati