avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Comunicare Adresã trimisã de judecãtorie fãrã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Comunicare Adresã trimisã de judecãtorie fãrã cererea de chemare în judecatã ºi fãrã înscrisuri

Am o mare dilema imi este foarte greu sa inteleg acest comunicat de la judecatorie care a a mai venit insotit de o comunicare adresa, care sunt din partea fostului sot legat cu custodia copilului, va rog daca ma puteti ajuta sa inteleg ce inseamna si ce trebuie facut, va multumesc anticipat

In conformitate cu art. 201 al.1 coroborat cu art. 149 Al.1 si art. 150 alin.5 cod proc. civ., va comunicam un exemplar de pe cererea de chemare in judecata, si de pe inscrisuri, punandu-va in vedere sa depuneti intampinarea in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata in conditiile art. 165 cod proc civ, sub sanctiunea prevazuta de art. 208 al. 2 cod proc civ a decaderii paratului di dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii in afara celor de ordine publica daca legea nu prevede altfel.
Conform art. 254 al. 1 cod proc civ, probele se propun sub sanctiunea decaderii (de catre parata) prin intampinare

mai mare decat 25 de zile ?

am fost si am facut o copie dupa cerea de chemare in judecata ... dosarul complet nu mi s-a dat pe motiv ca nu am inca termen. si nimeni de la judecatorie nu a stiuy sa imi spuna daca am 25 de zile sau 10 sau cat am
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Trebuia să puneţi într-un plic adresa trimisă de instanţă şi o scrisoare de "amor" în care să scrieţi că o să vă îndepliniţi obligaţia de a formula întâmpinare atunci când şi instanţa o să îşi îndeplinească obligaţia de a vă comunica cererea de chemare în judecată. Puneaţi plicul la poştă şi aşteptaţi să vi se comunice cererea şi înscrisurile, aşa cum trebuia să se întâmple.

Termenul în care trebuie să formulaţi întâmpinare curge de la comunicarea cererii de chemare în judecată. Acum aţi fost în arhiva instanţei şi aţi luat o copie a cererii de chemare în judecată. Dacă aţi făcut o cerere în acest sens, aşa cum trebuia, şi dacă aţi semnat undeva cu dată de primirea cererii de chemare în judecată, atunci termenul de 25 de zile în care trebuie să formulaţi întâmpinare curge de la data la care aţi semnat în arhivă că aţi primit acţiunea. Dacă nu aţi făcut o cerere şi nu aţi semnat nicăieri de primirea acţiunii, atunci termenul a început să curgă de la data la care aţi primit adresa instanţei. Pe viitor să le returnaţi hârtiile incomplete, altfel nu faceţi altceva decât să le acoperiţi greşelile şi asta este în detrimentul dvs.
Mie nu imi pare ca-i in detrimentul doamnei, e mai bine sa afli mai devreme decat sa te framanti noptile "oare ce-o scrie acolo? oare o fi grav?"
Si in plus, ajuta si sistemul sa ajunga mai repede la solutionarea dosarelor, nu vad de ce sa incarcam un sistem supraincarcat.
Oricum, fara sa vada un avocat dovada de la dosar era dificil sa le returnezi, in functie de dovada de comunicare si interpretarea judecatorului putea pierde termenul de a face intampinare si nu cred ca era stralucita situatia atunci.

Cred ca e mai bine ca s-a dus, riscul dispare.
Departe de mine gândul de a critica sistemul, dar aici nu este vorba despre a-l încărca nejustificat. Nu era culpa doamnei că sistemul a greşit şi nu i-a trimis cererea de chemare în judecată, astfel că nu se poate pune problema că greşeşte cel care solicită instanţei să îşi îndeplinească obligaţiile pe care aceasta, din eroare, nu şi le-a îndeplinit.

Nu sunt absurdă astfel încât să cred că o simplă greşeală ar trebui să producă consecinţe, însă de aici şi până la accepta limitarea drepturilor mele este o cale foarte lungă pe care eu, una, nu voi fi niciodată dispusă să o parcurg. A ajunge să fiu obligată să îmi formulez apărarea într-un termen foarte scurt pentru că cineva a greşit şi nu mi-a trimis cererea de chemare în judecată reprezintă o limitare a drepturilor pe care le am ca pârât.

Nu era necesar să vadă un avocat dovada de la dosar pentru că nu exista pericolul ca doamna să piardă termenul în care putea formula întâmpinare. Actele procedurale, fără excepţie, se comunică părţilor în plic închis. Dovada de înmânare a actelor procedurale nu mai cuprinde menţiunea actelor care se comunică, aşa cum exista în sistemul Codului de procedură civilă de la 1865. Nici pericolul unei alte interpretări a judecătorului nu putea exista în opinia mea, pentru că dispoziţiile procedurale sunt clare: termenul de formulare a întâmpinării începe să curgă de la comunicarea cererii de chemare în judecată.
Dovada de comunicare arata instantei la ce data s-a comunicat si ce act, de aceea ea e obligatoriu sa cuprinda denumirea actului comunicat. Exista dovada de comunicare a citatiei sau a altui act de procedura, asa zice Codul.
Prin urmare in dovada sau un PV intocmit trebuie precizat ce s-a comunicat.
Cat timp PV face dovada pana la inscrierea in fals, cred ca e mai sigur si rapid ca partea sa ajunga la judecatorie pentru a copia actiunea. Sau avocatul ales de ea in cele 25 de zile.

Eu nu vad o vatamare atat de mare si mi se pare mai sigura decat alternativa.

Alte discuții în legătură

Citarea prin poștă: partea citată trebuie să semneze de primire? tiberiussly tiberiussly Doresc să știu dacă citarea unei părți prin poștă presupune ca acea parte să semneze de primire poștașului. (vezi toată discuția)
Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu LucaMoise LucaMoise Problema reprezentare / depunere intampinare Buna ziua. Am fost dat in judecata de fosta sotie pentru actualizarea valorii pensiei de intretinere, ea ... (vezi toată discuția)