avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Achizitie utilaj
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Achizitie utilaj

Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit de el. Contractul de vanzare cumparare se realizeaza prin notar sau nu? Vanzatorul trebuie sa declare vanzarea la finante pentru a fi impozitat? As dori documentul legislativ care reglementeaza aceasta operatiune. Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:36, 27 Iunie 2013
Potrivit Cod fiscal:

ART. 42 Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
....
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII^1. Sunt considerate bunuri mobile la momentul înstrăinării şi bunurile valorificate prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice;



Cod fiscal art 7 : activitate independentă - orice activitate desfăşurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă;

Mai mult vedeti si art 127 Cod fiscal referitor la TVA:


ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică

(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.

(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate


Norme:

(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a TVA atunci când obţin venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcţiile şi, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuinţă, inclusiv casele de vacanţă, orice alte bunuri utilizate în scop personal de persoana fizică, precum şi bunurile de orice natură moştenite legal sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

In plus potrivit OUG nr. 44 / 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale

Art. 2. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) activitate economică - activitatea agricolă, industrială, comercială, desfăşurată pentru obţinerea unor bunuri sau servicii a căror valoare poate fi exprimată în bani şi care sunt destinate vânzării ori schimbului pe pieţele organizate sau unor beneficiari determinaţi ori determinabili, în scopul obţinerii unui profit;
....
e) întreprinzător - persoana fizică care organizează o întreprindere economică;
.....

Art. 6. - (1) Orice activitate economică desfăşurată permanent, ocazional sau temporar în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată şi autorizată, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.


Deci daca aceasta persoana fizica a construit un utilaj o data si il vinde nu se impoziteaza, dar daca aceasta persoana de fapt construieste in mod frecvent astfel de utilaje pe care le vinde atunci se mai poate vorbi de activitate comerciala si ar trebui, fie sa isi deschida un SRL, sau PFA, etc.

Dar pana la urma ramane la latitudinea organului fiscal in acest caz sa considere daca e vorba de activitate economica sau vanzare de bunuri personale, in caz de control.
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactii imobiliare persoane fizice ContSters4579 ContSters4579 ...s-au publicat in mo niste norme de aplicare... HOTARARE 1620 29/12/2009 "Codul fiscal: Persoane impozabile si activitatea economica Art. 127. - (1) Este ... (vezi toată discuția)