avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... abtinere/recuzare expert contabil- motive
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

abtinere/recuzare expert contabil- motive

Situatia este urmatoarea:
Litigiu intre doua firme. Se dispune efectuarea unei expertize contabile. Instanta numeste expertul contabil.
Se aproba, de asemenea, consilier expert pentru fiecare parte.
Consilierul expert al uneia dintre parti este seful expertilor contabili ( CECCAR ) la nivel de judet.
Intamplarea face ca expertul numit de instanta sa faca lucrarea in favoarea partii al carei consilier expert este seful CECCAR ( in opinia mea, este vadit partinitoare si ma dezavantajeaza foarte mult ). Consilierul meu expert a prezentat opinie separata.
Este vreo incompatibilitate aici pe care as putea s-o invoc ?
Nu mi se pare in regula. Seful CECCAR ( consilier al uneia din parti ) poate influienta expertul numit sa faca lucrarea in favoarea acelei parti, nu ???
Vreau sa aflu opinia dvs. si daca am motive de recuzare atat a expertului numit care a facut lucrarea cat si a consilierului expert ( seful celui dintai ) care si-a insusit fara nici o rezerva aceasta lucrare .

Cel mai recent răspuns: sabinna , utilizator 19:35, 30 Iunie 2013
Rog moderatorii acestui sectiuni, sa mute aceasta discutie in sectiunea din forum - expertize tehnice judiciare si extrajudiciare, fiind mai potrivita acolo.
Puteti formula observatii la raportul de expertiza in conditiile in care aveti documente care sa va sustina punctul de vedere.
Raportul separat al expertului parte/ consilierul dvs. poate fi o sursa de informare a dvs. pentru a formula observatii la raportul de expertiza contabila.
Daca expertul consilier care este si seful CECAR din judet, nu poate fi un motiv pentru a-l recuza. Recuzarea expertului poate fi facuta numai in conditiile mentionate in CpC art. 332.
Expertii parte/ expertii consilieri avizeaza un raport de expertiza intocmit de catre expertul desemnat de catre instanta, sa efectueze expertiza tehnica sau isi formuleaza concluziile separate, avand la baza aceeasi legislatie aferenta specializarii lor si nu au obligatia legala, sa formuleze concluzii in favoarea partii al carei expert parte este nominalizat/ acceptat de catre instanta.
Ideal este asa cum spuneti dvs. Insa, ca sef ( Presedintele CECCAR este un fel de sef al expertilor ), poate fi suspiciat ca influenteaza concluziile expertului numit in sensul dorit de firma al carei expert parte este.
Daca puteti dovedi ceea ce sustineti (cu documente), prezentati-le instantei de judecata.
Personal, nu vad cum ar putea presedintele CECAR pe judet, sa fie sef al expertilor judiciari, din judet, neavand nicio competenta in acest sens, conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara. Nici macar, nu da recomandari pentru persoane care doresc sa devina experti contabili judiciari.
Ma rog, stiti mai bine. De aceea, v-am si intrebat.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la expertiza contabila judiciara pitic1991 pitic1991 Buna ziua, Am solicitat in instanta efectuarea unei expertize contabile judiciare. Am incheiat si un contract cu un expert contabil parte, in care acesta ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila judiciara Alexandru Georgescu Alexandru Georgescu Expertul contabil numit de instanta este obligat sa accepte in raportul sau opinia separata a Consilierului parte ( expert contabil)? (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)