avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager

Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea.
In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea si cu promisiunea ca ne face contract de vanzare cumparare cu dreptul de uzufruct viager pentru ea.Problema e ca la vremea respectiva nu stiam exact ce inseamna aceasta clauza, iar notarul in cauza nu ne-a informat.Pretul stipulat in contract este de 21000 euro, bani pe care noi nu ii am dat, intelegerea verbala cu ea fiind ca sa renovam apartamentul,lucru pe care l-am realizat anul trecut cu ajutorul unui credit ipotecar, suma luata de la banca, adica 23000 euro, investind-o in totalitate in apartament,lucru care se poate dovedi cu chitante si facturi. Din momentul in care am facut contractul ea nu a mai platit nimic la apartament, nelocuind in tot acest timp aici. Locuim intr-un apartament cu doua camere una in care locuiesc cu sotia si mai nou cu fetita noastra de un an, iar in cealalta locuieste ea atunci cand vrea si este in zona. Din cauza unor neintelegeri a inceput sa ne ameninte ca ne da afara cu politia ajungandu-se sa ne aduca injurii. As dori sa stiu daca pot sa atac dreptul ei de uzufruct deoarece noi nu mai suportam sa fim jigniti in casa pe care o intretinem si in care ea nu mai vrea sa achite nimic din cheltuielile de intretinere, si daca ea poate sa ne dea afara cum doreste, chiar daca cea care nu locuieste numai aici este ea?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:07, 6 August 2009
Buna ziua, referitor la subiectul ''Probleme contract vanzare-cumparare'' as dori daca se poate sa ma ajute cineva cu un sfat. Situatia este urmatoarea: dupa moartea bunicilor, tatal meu a obtinut prin tribunal cu hotarare judecatoreasca, in urma partajului facut cu fratele sau, casa bunicilor + o parte din curtea casei. Deci aceasta se considera mostenire. Casa + curtea obtinuta a dorit sa mi le dea mie, astfel ca impreuna cu el am incheiat la notariat un contract de vanzare-cumparare pe casa + teren, notara sfatuindu-ne sa includem pentru tatal meu clauza de uzufruct viager asupra intregului imobil. Precizez ca eu mai am o sora.
Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. Poate ataca sora mea acest contract? Ce masuri imi pot lua pentru a ma apara? Mi-e teama, deoarece eu deja am investit in lucrari de renovare si intretinere a casei si nu stiu daca sunt bani irositi degeaba sau nu.
2. Se poate ca tatal meu, daca doreste, sa renunte la acest drept de uzufruct, avand in vedere ca el are unde sa locuiasca, detinand impreuna cu mama locuinta separata?
3. Acest drept de uzufruct, in cazul in care poate nu mai vrea sa renunte la el, ce drepturi ii confera tatalui meu?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara
1. cat timp tatal dvs traieste, sora dvs nu are nicio sansa sa atace contractul de vanzare cumparare, iar ulterior ar putea incerca sora poate ataca acel contract de vanzare-cumparare, insa cu destul de putine sanse de castig; in orice caz, ar trebui sa pastrati chitantele pentru cheltuielile facute in imobil (pentru orice eventualitate)
2. tatal dvs poate renunta oricand la dreptul de uzufruct printr-o simpla declaratie data la notar
3. dreptul de uzufruct ii confera tatalui dvs dreptul de a folosi imobilul pe toata durata vietii sale; daca uzufructul este asupra intregului imobil, poate chiar sa va evacueze din imobil intrucat el este singurul titular al dreptului de folosinta asupra acestuia; trebuie sa verificati in contract daca uzufructul este pe tot imobilul sau numai pe o camera
Va multumesc frumos.
alexgrigoriu a scris:

Buna seara
1. cat timp tatal dvs traieste, sora dvs nu are nicio sansa sa atace contractul de vanzare cumparare, iar ulterior ar putea incerca sora poate ataca acel contract de vanzare-cumparare, insa cu destul de putine sanse de castig; in orice caz, ar trebui sa pastrati chitantele pentru cheltuielile facute in imobil (pentru orice eventualitate)2. tatal dvs poate renunta oricand la dreptul de uzufruct printr-o simpla declaratie data la notar
3. dreptul de uzufruct ii confera tatalui dvs dreptul de a folosi imobilul pe toata durata vietii sale; daca uzufructul este asupra intregului imobil, poate chiar sa va evacueze din imobil intrucat el este singurul titular al dreptului de folosinta asupra acestuia; trebuie sa verificati in contract daca uzufructul este pe tot imobilul sau numai pe o camera


Ulterior (adică după decesul părintelui) sora va avea toate şansele, deoarece înstrăinarea în condiţiile prezentate de user este prezumată de art.845 C.civil ca fiind cu titlu gratuit.
Dreptul de uzufruct inseamna dreptul pe care il are o persoana numita uzufructuar de posesie si folosinta (adica de a stapani bunul si de a-i culege fructele) (art. 517 Cod Civil). Proprietarul bunului denumit nud proprietar, va avea doar dreptul de dispozitie, putand sa instraineze (prin vanzare-cumparare, donatie) sau sa greveze bunul cu garantii sau ipoteci.
In timpul exercitarii dreptului de uzufruct, uzufructuarul are obligatia de a intretine lucrul in buna stare, efectuand deci eventualele reparatii de intretinere, reparatiile cele mari fiind in sarcina nudului proprietar (art. 545 Cod Civil). In practica, s-a decis ca in cazul in care uzufructuarul intarzie in efectuarea acestor reparatii, nudul proprietar este indreptatit sa il actioneze in judecata pe uzufructuar chiar in timpul exercitiului dreptului de uzufruct, obligandu-l sa readuca imobilul in situatia anterioara degradarii. In situatia aparitiei unor incalcari sau uzurpari ale dreptului de proprietate, uzufructuarul are obligatia de a-l instiinta pe nudul proprietar (art. 554 Cod Civil). Uzufructuarul este obligat de asemenea sa suporte si o parte din sarcinile lucrului, si anume acelea necesare folosintei (de exemplu impozite si taxe), sarcinile cu caracter extraordinar, si anume sarcinile proprietatii fiind suportate de nudul proprietar(de exemplu cele necesare pentru efectuarea unei lucrari de interes general).
Principala obligatie a nudului proprietar este de a nu sta¢njeni pe uzufructuar in exercitarea dreptului sau de uzufruct.

Alte discuții în legătură

Contract intretinere ContSters292785 ContSters292785 Buna ziua! Am un contract de intretinere cu mama mea care traieste.In contract se stipuleaza ca eu sa ii asigur cele necesare traiului: mancare , haine ... (vezi toată discuția)
Pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp? Bogdan_P Bogdan_P Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)