avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme cu vecini care imi chinuie copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme cu vecini care imi chinuie copilul

Buna ziua,

Am si eu o problema si as avea nevoie de un sfat.
Anul trecut am avut o discutie cu o familie din bloc si de atunci au inceput problemele.
Eu imi cresc singura copilul, fiind de dimineata pana seara la munca el este singur acasa toata ziua, are 8 ani acum. Cand iese afara se iau de el mereu si il ameninta ca il bat, isi pun copilul sa il loveasca, ii invata pe ceilalti copii sa nu se joace cu el, etc. Astazi copilul lor, ne-a lipit foi pe usa pe care a scris ca suntem prosti etc, nu stiu exact pt ca sunt la munca momentan. Problema este ca momentan cel mic nu iese din casa decat daca sunt eu cu el pt ca oricand lucrurile pot degenera, oamenii de afara nu se baga in nici un fel si oricand o piatra poate sparge capul unuia din ei mai ales ca acest copil are suportul parintilor lui. Deja nu mai este o cearta intre copii si nu ma inteleg cu acesti oameni, stiu ca suntem singuri si nu fac altceva decat sa ne chinuie zi de zi.
Ce pot sa fac? Copilul meu este terorizat si nu e normal sa isi petreaca vacanta de vara in casa de frica vecinilor.
Cu parere de rau, dar politia nu se amesteca in caftelile dintre copii (cu exceptia cazurilor in care se intampla ceva deosebit de grav). Minorii nu pot fi sanctionati penal pentru astfel de gesturi iar daca ati vrea sa faceti plangere penala ar rade politistii de asa ceva.
[editat]
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Consider ca avocatul "AVLIL" are dreptate.Nu prea poti schimba "regula jocului" intr-un bloc asa usor. Faptul ca unii sau mai toti beau bere si mananca seminte...nu poti d-ta sa le schimbi naravul acum. Cu amenda sau mediatorul mai mult inraiesti situatia.Ar trebui mai intai sa incerci sa te faci frate cu "dracul". Nu sa bei bere sau sa mananci seminte cu ei. Dar poti comunica intr-un fel cu ei, ca doar pana la urma sunt vecinii tai si sunt asa cum ti i-a dat dumnezeu, nu ii poti schimba. Sigur, nu se pot da pe forum solutii concrete, dv. stiti cel mai bine situatia reala...
Buna Ziua,
Problema dumneavoastra este destul de grava, deoarece aduce atingere familiei, iar legea romaneasca protejeaza familia si copilul.

Medierea este facut adoar pentru oamenii care doresc sa indrepte ceva in mod intelept, si bineinteles cu bani putini, fiind mai ieftina si mai putin costisitoare din punct de vedere logistic.

Atat timp cat acesti vecini ai dumneavoastra nu inceteaza aceasta hartuiala psihologica si fizica asupra copilului dumneavoastra si implicit asupra dumneavoastra, medierea este un fel de (scuzati expresia academica) "frectie la picior de lemn".

Intelept ar fi ca acestia sa termine cu acest tip urat de comportament, dar care nu este singular in Romania.

Asa cum vi s-a mai spus, adunati orice fel de probe.
Actionati in felul urmator:
1. Faceti poze la afisele de pe usa, de preferat cu un aparat cat mai bun, de la departare, pentru a se vede usa in ansamblul ei cu afisullipit, apoi din plan apropiat, sa se vada continutul afisului.
2. Dezlipiti cu grija afisul, de preferat cu niste manusi pentru a nu distruge eventualele amprente. (Nu stiti sigur daca afisul a fost lipit de copil sau de parintii acestuia. Acest lucru se va demonstra mai tarziu, in cazul in care autoritatile isi vor face datoria.)
3. Plasati toate probele intr-un dosar si/sau punga de plastic astfel sa nu le deteriorati.
4. Faceti o plangere penala la Sectia de Politie la care sunteti arondati in care explicati cat mai detaliat ce se intampla. Modelul se poate gasi pe net, pe un motor de cautare sau intr-un topi mai vechi de al meu. Eventual va pot da un model intr-un mesaj privat.
Cereti in plangere sa se impuna ordin de restrictie de apropiere fata de dumneavoastra si copil, si cereti pagube materiale si morale. Daca aveti posibilitatea, angajati un avocat, dar doar un avocat recomandat de persoane de incredere!
5. incercati sa nu raspundeti la provocarile vecinilor, pastrati-va calmul cat mai mult posibil. De cei care va fac rau se va ocupa institutia abilitata prin Parchet sau Procuratura.
6. Vorbiti cu copilul si nu incercati sa ii inoculati lucruri negative. Incercati sa ii explicati realitatea. Imbarbatati-l si ajutatii-l sa treaca peste aceste neajunsuri. Doar impreuna veti putea invinge!
7. Eventual apelati la serviciile unui psiholog, pe care (in urma plangerii penale facute de dumneavoastra) il va plati partea care va creaza probleme.
8. Faceti petitii la Asociatia de Proprietari unde locuiti, la Protectia Copilului, la Primarie, la Politie si explicati cu probe comportamentul compulsiv al acestor cetateni care nu onoreaza prin comportamentul lor.
9. Faptul ca acestia (agresorii) folosesc un copil minor pentru a-si pune in practica planurile agresive la adresa dumneavoastra si a copilului nu ii scuza cu nimic. C.p.p. este de partea dumneavoastra.
10. Societatea romaneasca nu are nevoie de elemente agresive care o degradeaza, si prin urmare dumneavoastra trebuie sa semnalati toate aceste lucruri Parchetului de pe langa Judecatoria de care apartineti.

Cel mai bine este sa redactati plangerea/petitia acasa pe calculatorul personal, o printati, o semnati si o expediati prin posta cu confirmare de primire. Altfel, veti sta pe holurile parchetului sau ale sectiei de politie arondate ore intregi, de multe ori fara sa vi se dea numar de inregistrare (pentru eventuale reclamatii la adresa acestei afirmatii, pot proba in orice moment cu inscrisuri si materiale audio-video afirmatiile facute).

11. Incercati sa faceti rost de un reportofon si sa inregistrati mereu cand veniti spre casa tot ce se intampla, sau cu telefonul, daca sunteti hartuita, "interpelata" in mod abuziv de catre vecinii dumneavoastra si puneti la dispozitia organelor de cercetare penala si aceste inregistrari. Nu spuneti nimanui ca inregistrati.
12. Medierea in acest caz nu va da rezultate, deoarece vecinii dumneavoastra, atat timp cat apeleaza la un minor pentru a face aceste mojicii, nu vor intelege niciodata ce inseamna medierea.
13. Prin plangere penala dumneavoastra nu trebuie sa suportati plata taxelor judiciare catre stat, doar daca plangerea dumneavoastra nu este adevarata, ceea ce ma indoiesc.

Mult succes! (07 Iulie 2013)
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
AdrianMG, utilizator
Parerea mea este ca in momentul in care copilul este din nou agresat sau atunci cand vedeti ca parintii celuilalt copil ii incurajeaza comportamentul sa sunati la 112. Este bine sa faceti acest lucru fara ca ei sa va vada pentru ca vor pleca cu siguranta in casa. In momentul in care va veni politia poate vor vedea ca nu e de gluma si isi vor schimba comportamentul.
Simpla prezenta a politistilor ii poate intimida, iar in prezenta acestora spuneti-le ca ii ve-ti da in judecata daca nu isi revizuiesc comportamentul (chiar daca nu ve-ti face acest lucru sau daca nu este posibil din cate am inteles din raspunsurile celorlalti). Cu siguranta politistii le vor pune in vedere si acest aspect. Referitor la faptul ca nu aveti mutatia acolo, cred ca nu trebuie sa va faceti griji deoarece acest lucru se putea intampla oriunde (pe strada, in parc, etc).
In acest fel ve-ti actiona pe partea psihologica a acestora si dupa parerea mea vor avea o reactie. Daca vor deveni violenti, atunci cu siguranta politistii vor aplica sanctiuni dar nu cred ca va fi cazul.
Tot de fata cu politistii ii puteti intreba daca le-ar conveni ca situatia sa fie aceiasi in cazul copilului lor.
Sper sa rezolvati aceasta problema si sa ne dati si noua de stire despre solutiile gasite. O zi placuta.
Multumesc din suflet pt sfaturi si pt intelegere. In cazul in care se repeta cu siguranta voi suna la 112 si voi merge cu copilul la psiholog. As vrea sa fiu foarte bine inteleasa si sa nu creada cineva ca exagerez pt ca mi s-a spus si asta...problema este ca pe noi chiar ne afecteaza comportamentul lor si nu am nimic cu faptul ca ei manaca seminte ....ci ca eu nu am timp si nici disponibilitate sa stau cu ei pt ca nu ma intereseaza barfele ...si nici cine intra la cine sau ce face....este vorba de felul meu de a fi si nu vreau sa ma fac "frate cu dracul" pt ca nu am chef de vizitele lor la mine in casa si sa stie toata lumea ce ai si ce nu...din punctul meu de vedere nu as face decat sa inrautatesc situatia....vreau doar sa imi fie copilul lasat in pace si nimic mai mult....este un copil bun, sensibil ...eu incerc sa il imbarbatez si la un moment dat chiar ma gandeam ca poate e o lectie de viata pt el pt ca el inca are impresia ca toata lumea din jur e buna si ii vrea binele....insa lucrurile care s-au intamplat l-au afectat mai mult decat ma asteptam...."adrianMG" multumesc din suflet pt mesaj si il voi urma cu siguranta!

Multumesc mult tuturor si va voi tine la curent.

Alte discuții în legătură

Agresiune verbala marian_20074 marian_20074 Nu ma pricep prea mult la avovatura dar as dori sa intreb ce pot face contra unui minor (baiat, 14 ani) care imi agreseaza tot timpul fetita de 10 ani, ultima ... (vezi toată discuția)
Sunt amenințat cu poliția când vreau să discut cu mama copiilor mei. ce pot face în această situație? SimonT SimonT Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi pt. ca sunt disperat. Sotia cu care acum astept trecerea celor 30 zile pt. divort la notar ma ameninta de cate ori ... (vezi toată discuția)
Cum poate raspunde penal o educatoare batausa? kenitza kenitza Buna ziua. Educatoarea ii pedepseste uneori, zilnic aproape, lovindu-i peste fata, cap, le da cu pumnul si cu creionul in cap, ii paruieste, urla la ei, ii ... (vezi toată discuția)