avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii sau asociatia?

Buna ziua. Acum 2 luni m-am adresat sefei de scara cu probleme legate de infiltratii prin acoperis (stau la etajul4) .Dansa mi-a zis ca fond de reparatii exista suficient, doar ca este nevoie de votul locatarilor pentru a efectua lucrarile de reparatii. am asteptat 2 luni, nimic. m-am interesat la un avocat care m-a sfatuit sa predau o cerere catre pres.asociatiei, chiar astazi am si predat cererea, in 2 exemplare cu nr de inregistrare. intrebarea mea ar fi: care este urmatorul pas? doamna administrator mi-a zis sa nu ma astept ca asociatia sa repare acoperisul, trebuie facuta o sedinta si decid locatarii. acum chiar va rog sa ma lamuriti am dat cererea degeaba? va multumesc anticipat.

Va rog din suflet sa-mi raspundeti si mie..sunt din braila , imi ploua in casa de nu stiu ce sa fac ,doi din cei 5 vecini de plaier refuza sa contribuie la cheltuielile de reparare a acoperisului....cui ma pot adresa ca sa -i determin sa-si plateasca cota care le-ar reveni din reparatii???Nu mai pot suporta acest tip de viata imi uda lucrurile nu pot sa dorm cand ploua trebuie sa stau sa adun apa din casa iar presedintele spune ca el nu are cum sa-i oblige.presedintele nu a adunat un fond de reparatii la acest bloc.va rog ,urgent dati-mi o solutie!!!!
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
Adriantot, moderator
Dati asociatia in judecata!
Cititi si alte topicuri cu aceasta tema si o sa va documentati ce aveti de facut, inclusiv in acest topic aveti solutii.
Din pacate nu va putem ajuta cu mai mult.

Interventie moderator
Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule. Regulamentul interzice asta.
Aveti dreptate dar cui ne adresam in cazul in care Presedintele ridica din umeri si spune ca nu are cum sa oblige proprietarii sa-si repare cota ce le revine din acoperisul comun?Scrie peste tot ca poate fi amendati dar cine da aceasta amenda ca nu stiu cui sa ma adresez...Primaria nu, Inspectoratul pentru constructii nu.. atunci cineeeeee???Ca sunt la limita rezistentei.Eu nu pot suporta integral aceasta cheltuiala deci cum vom face?
Insistati la primarie, iar daca nu chemati asociatia in judecata.
De regula infiltratiile in apartamentele de la ultimul etaj apar prima data in sezonul rece. In fiecare an asociatia de proprietari organizeaza, conform legii, adunarea generala in primul trimestru al anului. Aceasta adunare este obligatori si daca cititi presa o sa vedeti ca presedintii de asociatii sunt amendati pentru neconvocarea acestei adunari generale. Dar, in afara acestei adunari obligatorii, se poate convoca adunarea generala oricand in cursul anului daca sunt probleme majore, daca membrii comitetului nu le pot rezolva, daca...

In momentul cand apar infiltratii in apartamente, proprietarii trebuie sa sesizeze in scris presedintele asociatie. Repet, presedintele asociatiei.
Presedintele cu administratorul, cu altcineva din comitet merge si verifica sesizarea imediat sau atunci cand ploua si este solicitat de proprietar. Asa se poate depista, localiza unde este terasa defecta, pe ce suprafata...
In functie de data anuntarii, constatarii, de costul estimat, de situatia financiara a asociatiei, de bugetul asociatiei..., se pot lua unele masuri imediat sau amana pentru sezonul cald.

Concret, daca presedintele stie inainte de adunare generala anuala, ca aceasta terasa trebuie reparata, o cuprinde ca si cheltuiala in bugetul de venituri si cheltuieli care va fi aprobat de adunarea generala. Este cea mai legala rezolavare. O lucrare prinsa in hotararile luate de adunarea generala anuala din primul trimestru al anului este o sarcina clara pentru comitetul executiv care trebuie sa o indeplineasca in sezonul cald.
De aici mai sunt cativa pasi. In aprilie comitetul executiv, ajutat de administrator care cauta executanti, decide si discuta cu o firme ce prezinta devize estimative... Se repartizeaza costul lucarii pe listele de plata in functie de suprafata utila a apartamentelor si in 3-4 luni se aduna o buna parte din bani. In august-septembrie se realizeaza lucrare care se plateste executantului cu banii adunati pana atunci si cu ce bani mai are asociatia din alte fonduri, urmand sa recupereze treptat de la toti proprietarii.
Se poate negocia cu executantul si plata in rate. Noi am incheiat contracte cu asemenea executanti si-am negociat plata a 50% in prima zi cand vine echipa si se urca pe bloc sa curete terasa, sa decapeze... si-apoi cate 10% in urmatoarele 5 luni. O lucrare de hidroizolatie, de regula, dureaza 3-4 zile. O comisie formata din membrii asociatiei si reprezentanti ai execuyantului fac recptia, cu obiectiuni ce se remediaza a doua zi, sau fara obiectiune, cu garantie...
Acesta este un mod corect de a rezolva problema hidroizolatie.
O situatie de urgenta este mai rara dar gasim solutii si pentru asta.

Alte discuții în legătură

Responsabilitatea intretinerii partilor comune este a administratiei sau a proprietarilor afectati? maarkyM maarkyM Buna ziua, Am facut recent , la inceputul lui Iulie 2013, o sesizare scrisa semnata de vecinii de la etajul 4/4 catre asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)