avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii - durata timpului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii - durata timpului de munca

Buna ziua,in codul muncii la;
- art.111 se specifica: Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
-art.119 se specifica: Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Am voie sa incadrez pe cineva cu 8 ore /zi 6 zile pe saptamana?Conf.art 111,as avea dar conf .art.119 ,nu.
Care este interpretarea corecta.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ataela , utilizator 14:23, 5 Iulie 2013
Angajarea o faceti cu 8h/zi, 40h/saptamana, corespunzator CIM cu norma intreaga. Angajatul mai poate presta, saptamanal, suplimentar, maxim 8 ore.
Trebuie sa aveti in vedere si prevederile art 113 alin 1 CM, conf caruia activitatea se desfasoara timp de 5 zile, cu 2 zile de repaus. Deci orele suplimentare pot fi efectuate in cele 5 zile de lucru, nu a 6-a zi.
Multumesc,in cazul in care angajarea o fac cu timp partial de munca,4ore/zi, pot trece in CIM ca lucreaza 6 zile/saptamana.Asta deoarece nu se depaseste nr. de ore maxim admis(adica 40 ore/sapt.)
Nu. Nu aveti voie sa lucrati mai mult de 5 zile pe saptamana. Se incalca prev art 137 CM.
Astfel conf art 137 CM
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
ataela

V-am explicat deja ca nu aveti cum sa faceti asta... pentru un program de 4 ore/zi , durata maxima este de 20 de ore/sapt.
MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare - munca in ture Ada30teo Ada30teo Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare prestate sambata vuvuzela vuvuzela Daca un angajat incadrat cu norma intreaga (8 ore/zi; 40 ore/sapt) presteaza 4 ore suplimentare sambata, cum se procedeaza: - trebuie sa i se plateasca cele 4 ... (vezi toată discuția)