avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... OPRIRE APA RECE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

OPRIRE APA RECE BLOC

Sunt administrator la o asociatie de proprietari care este pe acelasi bransament comun de apa cu o alta asociatie. Din cauza ca cealalta asociatie nu si achita datoria catre apa, in ultimiii 3 ani a acumulat o restanta de aprox 29.000 lei, bani pe care fosta administratora a asociatiei mele, i a platit catre Apa Nova, incercand sa acopere neplata celeilalte asociatii, iar eu am preluat cu un minus de aprox 29.000 lei . Am dat in judecata asociatia rau platnica, procesul este in derulare. Am facut catre Apa Nova nenumarate adrese prin care sa le dovedesc ca restanta nu este a mea, ci a celeilalte asociatii, dar nu i a interesat si ne au oprit apa rece. Motivul a fost suma datorata, dar si faptul ca celalalt Presedinte, de la asociatia vecina, nu a dorit refacerea contractului cu Apa Nova, iar din aceasta cauza n am putut face o reesalonare a datoriei ! Ce pot face pt a avea din nou apa?
Eu am preluat asoc de aproape 2 ani!
Acum 14 ani am fost toate 3 scarile o asociatie. S au impartit apoi, dar n au separat apa tot din cauza datoriei pe care fosta mea administratora sustinea ca o are cel de la sc 3, cei 2 fosti presedinti si administratori nu s au inteles!
Blocul este format din 4 scari de fapt, doar sc 4 are bransament separat fata de noi! Iar acum, administratorul de la sc 3, care administraza si sc 4, a facut o legatura intre scarile 3 si 4, iar cei de la sc 3 au apa, iar noi care ne am achitat datoriile cu varf si indesat stam si suferim! Am sunat la Apa Nova si mi au spus ca n au ce sa le faca, atata timp cat apa trece prin contorul scarii 4 si e platita!
Ce mi se putea intampla daca le opream apa mai demult? Ma putea reclama undeva?
Daca castig in instanta, cum se poate executa o asociatie de proprietari (n au cont in banca)?
Poate or fi avantaje si nu le vad eu.
Am trait intr-un bloc cu numai doua scari si l-am si administrat o vreme.
Intre cele doua scari nu era diferenta de restante, adica erau la fel de rele sau la fel de bune amandoua.
Numai ca la un moment dat le-a casunat celor de la scara 2 sa se desparta, avand impresia ca erau furati.
S-a facut e expertiza contabila, s-a demonstrat ca nu erau furati, dar au mers cu divortul pana la capat.
Actualmente sc.1, la care am ramas administrator merge foarte bine, fara datorii la furnizori, ba chiar cu plata in avans, pana se afiseaza listele toate facturile sunt achitate, cu ceva restantieri, dar chiar si-asa usor de recuperat, la scara cealalta s-au pricopsit cu o administratora care era cat pe ce sa-i bage-n faliment. Inca si acum trebuie sa faca demersuri foarte greoaie la ANAF sa le scada 8.000 lei declarati aiurea, plus contributiile si impozitele pe ultimul an achitate, dar inhatate de ANAF in contul datoriei.
Acum au fost preluati de alta administratora care i-a adus la zi, dar a ramas problema foarte grea de la ANAF.

De cand s-au despartit cele doua scari, actiune cu care nici eu nu am fost de acord initial (si nu din interes personal), am constatat ca e mult mai usor sa administrezi mai putina proprietate comuna, ca e mult mai usor sa lucrezi cu oameni mai putini...chiar greselile se indrepta mai usor.
Si am mai observat o chestiune destul de subtila, cand asociatiile sunt mai mici, scandalurile aproape ca dispar.

Si va spun ca singura emotie pe care o aveam luna de luna era chestiunea cu plata apei reci, ca nici aici n-au vrut sa-si faca bransament separat, au numai contor pasant. Eram cu ochii-n patru pe plata lor la Apa Nova. intotdeauna pe muchie de cutit.

Cand sunt doua sau mai multe scari intr-o asociatie, intr-adevar platesc celelalte pentru una singura, daca sunt asemenea probleme. Nu mi se pare totusi corect sa plateasca unii si altii nu, destul ca asta se intampla si pe aceeasi scara...
elga50 a scris:
Poate or fi avantaje si nu le vad eu.
O parte din avantaje le-ati descris chiar dumneavoastra un mesaj explicand ce dejavantaje au fost in urma despartirii scarilor.
Mai punctez si eu cateva:
- la o asociatie de proprietari cu 4 scari avem un singur presedinte, un singur administrator si un singur casier pe care-i platim in timp ce la 4 asociatii pe cele 4 scari avem 4 presedinti, 4 administratori, 4 cenzori platiti.
- la o asociatie cu 4 scari putem avea un casier cu program de 2-3 ore/zi, 5 zile pe saptamana in timp ce la fiecare asociatie pe fiecare scara nu ne permitem sa avem acest program ci doar de una maxim 2 zile/saptamana cate o ora. Salariul pentru casierul ce ar lucra 5 zile este egal sau chiar mai mic decat suma salariilor platite celor 4 casieri ce ar lucra cate o ora in 2 zile/saptamana.
- un cenzor in primul caz si 4 cenzori in cel de-al doilea, cu siguranta duc la munca mai multa si cheltuieli mai mari in al doilea caz
- o adunare generala pe an cu reconcovare - doua, in primul caz si 4 adunari generale cu 4 reconvocari in al doilea caz.
- daca inchiriem o sala pentru adunarea generala, in primul caz, trebuie sa inchiriem 4 sali in al doilea caz
Lista ramane deschisa, cu ingaduinta dumneavoastra.

@Schiopu Oana a scris:
Am sunat la Apa Nova si mi au spus ca n au ce sa le faca, atata timp cat apa trece prin contorul scarii 4 si e platita! Ce mi se putea intampla daca le opream apa mai demult? Ma putea reclama undeva? Daca castig in instanta, cum se poate executa o asociatie de proprietari (n au cont in banca)?

Discutati cu presedintele si administratorul scarii (asociatiei) care acum are apa si bransati-va din subsol direct la ei. Intelegeti-va sa le platiti apa direct lor pe baza unei copii a facturii ce o primesc ei si pe care o repartizati luna de luna impreuna cu celalalt administrator. Asa-i lasati pe ceilati restantieri in continuare fara apa iar dumneavoastra, cei care nu aveti restante o sa aveti apa prin intelegere cu asociatia vecina.
Daca aveati posibilitatea tehnica trebuia sa le opriti apa celor cu restante inainte de a fi oprita de furnizor. Sustinea cineva pe aici ca nu ar fi voie sa se opreasca apa fara o hotarare judecatoreasca s.a.m.d. Iata ca furnizorul nu a asteptat si-a oprit apa fara hotarare judecatoreasca. Daca o opreati dumneavoastra la celelalte scari, consumul era numai al scarii dumneavoastra, plateati factura singuri si aveati apa acum.
De reclamat puteau sa reclame oriunde pentru ca orice om este liber sa se exprime, este un drept costitutional :yeah:
Daca-i dati in judecata este posibil, pe baza dovezilor (contract, intelegere cu ei, alte inscrisuri si angajamente ale asociatiilor datoare catre dumneavoastra..), ca instanta sa-i oblige la plata sumelor pe care le solicitati, asa cum am spus, cu dovezi. Dupa ce sentinta ramane definitiva ajungeti la un executor si va consulati cu acesta pentru a vedea ce si cum se executa. In acest conflict poate ar fi bine sa solicitati sprijinul furnizorului de apa, sa va ajute, sa va consilieze, chiar sa va reprezinte in instanta cu juristul.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
Adriantot, moderator
Am mai spus, si o repet, "divortul" este de dorit atunci cand se porneste de la o scara care nu are probleme pentru ca proprietarii ei nu vor sa mai imparta tot felul de necazuri cu altii (de la alte scari) si care necazuri sunt adeseori mult mai mari decat plusul la salarii.
A ti se opri apa pentru ca scarile celelalte au restantieri pe care conducerea asociatiei nu-i da in judecata, nu face nimic pentru recuperarea acestor sume care risca sa ramana vesnic pierdute, cand nu poti misca de pe scaunele respective oamenii din conducere, cand ai un administrator care "taie si spanzura" si nu ai niciun fel de putere de decizie....da, este un motiv sa-ti doresti sa te administrezi singur.
Pentru o scara de bloc nu cred ca e necesar sa inchirieze sali ca sa faci AG, ca si-asa nu vin oamenii...

Din punct de vedere al unui administrator, sigur, aceasta este o pierdere - la salariu - si nu e convenabila deloc. Motiv pentru care cei mai acerbi dusmani ai desprinderii asociatiilor sunt tocmai ei, dar si presedintii de asociatii care si ei pierd din "tort". Asta e singurul argument care ii mana-n lupta, nu grija fata de buzunarul locatarilor.
Cand exista presedinti si administratori cu grija fata de buzunarul proprietarilor, nu se intampla asemenea ispravi sau, daca se intampla, vin tocmai din partea unor oameni care, fie nu stiu pe ce lume traiesc, isi inchipuie ca sunt furati tot timpul si orice le-ai spune si le-ai arata ei o tin pe-a lor si mai au si putere de influenta asupra celorlalti, fie au ei niste interese personale pe care nu pot sa si le puna in practica decat daca se produce despartirea, ca de exemplu sa se vada "presedinte de bloc". Nu e de ras, ca e de plans, sunt oameni care au acest scop in viata si daca nu pot fi alesi intr-o asociatie mare, atunci fac pe dracu-n patru si desprind scara lor din asociatia mare.
In cazul meu despre care am spus, nu se punea problema salariului, ca nu din asta traiam eu, ci faptul ca-l dadusem in judecata pe un restantier cu o suma foarte mare in care erau incluse si penalizarile. Procesul ar mai fi durat si era clar ca nu ne vom alege, scara care a ramas in asociatie, cu niciun ban din aceste penalizari, atunci cand se va fi sfarsit procesul. Si chiar asa a si fost. Ani de zile proprietarii de la scara 1 au suportat restantele si necazurile provocate de acel restantier, inclusiv inchisul apei calde - pe vremea aceea nu erau contorizate la nivel de scara blocurile, iar cand a fost sa aiba macar ceva beneficii prin incasarea penalizarilor si folosirea lor la lucrari de reparatii, s-au vazut lipsiti de acei bani.
Pentru scara la care am ramas administrator contau foarte mult acei bani.
Dar asta a fost si pe de alta parte a fost bine ca s-au intamplat lucrurile asa pentru ca s-a terminat cu vesnicele scandaluri in zilele de incasare. Ma intorceam acasa cu durere de stomac zi de zi ....

Chestiunile ramase nerezolvate in aceasta situatie sunt impartirea soldurilor care nu se face ca nu vrea nimeni sa dea bani pentru o expertiza.....si bransamentul la apa rece care si asta inseamna o cheltuiala foarte mare pe care nu si-o asuma majoritatea asociatiilor care vor si se si despart de asociatia-mama. De aici pornesc toate necazurile, nu de la salarii.

Este exact ca-ntr-un divort intre soti. Daca ai cu cine te intelege, imparti amiabil si ramai in relatii bune de dat "buna-ziua".
Nu, atunci te desparti cu scandal si ori ajungi la partaj in instanta, ori te macini ani de zile pentru cine stie ce bunuri ramase la unul sau la celalalt ....
Nu e de dorit divortul, dar daca nu pot sa mai traiasca impreuna, tre' sa se separe... :)
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
elga50, moderator
Administrez o asociatie relativ mare, 504 apt., 11 blocuri, 19 scari... Asociatie mare, probleme multe, necazuri care mai de care, intrigi si tot ”tacamul” de care se poate bucura conducerea si administratorul.
Ce spune @elga50, este perfect adevarat, insa la noi faza este ca nu se doreste faramitarea in asociatii mai mici. Am avut mai multe tentative, dar nu am reusit.
Deci sunt situatii si situatii. La noi fiecare dintre cele 19 scari au gestiunea separata, asa ca lucram ca pe vremuri, pe ”centre de costuri”, astfel ca, sa zicem ca am avea prebleme cu un furnizor, acesta nu intrerupe furnizarea decat acolo unde-i da scris conducerea asociatiei. Ca nu a fost cazul in ultimii 15 ani, este alta poveste. Si da, se poate functiona si cu o asociatie mare in conditii foarte bune, depinde de oamenii care muncesc pe-acolo...
........................
Revin la situatia descrisa de initiatoarea topicului.
Banuiesc ca v-ati desprins in doua as. prop. insa nu v-ati rezolvat problema contractului de furnizare a apei potabile, asa cum era firesc sa o faceti. Se faceau cateva calcule de pe ultima lista de plata comuna, faceati separarea soldurilor, mergeati la furnizor si incheiati un protocol de preluare a soldurilor, furnizorul era nevoit sa incheie contracte de furnizare cu ambele asociatii, mai mult furnizorul se vedea obligat ca in caminul existent sa mai monteze un apometru de bransament pentru una dintre asociatii, iar facurile veneau separat.
Eu zic ca nici acum nu este tarziu sa faceti ce am scris mai sus, insa ati pierdut cateva tempo-uri - dar niciodata nu este prea tarziu. Trebuie ca cineva dintre dvs. sa observe daca in caminul de bransament existent, se pot face modificarile respective. Sigur ca furnizorul nu o sa va aplaude initiativa, insa cu oarece insistenta pe la usile lor, o sa rezolvati cazul. deci primul pas este separarea soldurilor si cu lectia invatata mergeti la furnizor si solicitati separarea de masura si incheierea de contracte de furnizare separate. Noi asa am procedat la desprinderea a doua blocuri care formau o asociatie comuna, adica fiecare bloc cu asociatia sa. Singura deosebire a fost ca blocurile aveau camine separate, iar separarea soldurilor a fost foarte usoara. La soldul de penalizari nu am mai facut nici-o socoteala pentru ca ar fi trebuit sa mergem si pe la cimitirul Eternitatea... Am impartit ”cadoul” frateste si-am pornit fiecare pe drumul sau si Slava Celui de Sus, ne descurcam chiar bine!
Succes!

Alte discuții în legătură

O problema cu apa rece de la apa nova..... IonCristi79 IonCristi79 Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare protocol predescughe predescughe Buna ziua Am o intrebare Asociatie nou infiintata prin desprindere din asociatie veche nu poate semna protocolul de desprindere din vechea asociatie din ... (vezi toată discuția)
Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari bsb1975 bsb1975 Buna ziua, La sfarsitul anului am reusiat sa ne infiintam o asociatie de proprietari doar pe scara noastra. Dupa lungi discutii presedintele asociatiei ... (vezi toată discuția)