avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcerea din concediu concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcerea din concediu concediu crestere copil

Buna ziua. Am si eu o nelamurire : Sunt in concediu de paternitate si se apropie ziua in care cei doi gemeni fac 1 an ( am optat pentru concediul de paternitate de 1 an ). Cand am facut cererea de concediu am facut o greseala am facut-o de pe 1 octombrie 2012 pana pe 30 septembrie 2013 dar copii implinesc 1 an pe 13 august . Eu am cerut conducerii sa ma intorc la munca mai devreme inainte sa implineasca copii 1 an in speranta ca o sa primesc prima aceea de reintoarcere mai devreme in campul muncii dar conducerea nu mi-a aprobat cererea motivand ca nu are ce face cu mine asa de devreme si sa ma intorc la munca pe 30 septembrie. Eu din 13 august nu mai primesc indemnizatie. E greseala mea , dar se poae face ceva in privinta asta ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 17 Iulie 2013
1. Si in cazul dvs. se chema tot concediu crestere copil (CCC) si nu concediu de paternitate.

2. Angajatorul este obligats a va reprimeasca la locul de munca oricand doriti dvs. pe parcursul CCC.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

4. Daca angajatorul refuza faceti o sesizare la ITM.
Multumesc pentru raspunsul anterior as mai avea cateva intrebari legate de acest subiect daca ma puteti ajuta.

1. Cererea mea de concediu am scris-o gresit asa cum am zis mai sus de pe 1 oct 2012 pe 30 septemprie 2013 optand pentru 1 an de CCC, intrebarea e daca cumva concediul este valabil pana in perioada aceea sau se incheie automat la implinirea copiilor 1 an?

2. Am inteles ca am dreptul sa ma intorc la munca indiferent de data fara nici o restrictie si angajatorul nu are dreptul sa inceteze contractul de munca dar poate sa imi restructureze legal postul de munca? si daca da exista vreo compensare salariala sau trebuie neaparat stipulat in contractul individual de munca?

3. Si ultima intrebare este legata de acel stimulent de insertie : care este suma pe ar trebui sa o primesc lunar avand in vedere ca am gemeni si cate luni daca am optat pentru un an de concediu?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
Deka85, utilizator
1. Suspendarea contractului individual de munca (CIM) inceteaza la data cand reluati activitatea chira daca cererea pentru CCC ati facut-o pana in septembrie.

2. - Daca reluati activitatea inainte sa implinesca copiii 1 an veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana vor implini copiii 2 ani (adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da inca 500 lei lunar).
- Pe perioada cat primiti stimulentul de insertie nu puteti fi concediat decat in caz de reorganizare judiciara sau faliment.
- Compensatiile salariale sunt prevazute in Contractul colectiv de munca, in Regulamentul intern sau un CIM dar se pot si negocia cu angajatorul.

3. - OUG 111/2010 nu prevede daca, in cazul multipltilor, se multiplica si stimulentul de insertie.
- Puneti aceasta intrebare Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnziatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului sanducatanas sanducatanas Sunt salariat si vreau sa intru in concediu de paternitate pentru cresterea si ingrijirea copilului.Vreau sa intreb daca optez pentru 1 an dupa cate luni pot ... (vezi toată discuția)
Ccc Monica21 Monica21 Urmeaza sa nasc luna aceasta si sunt detasata de aproape 2 ani la o institutie. As vrea sa ma intorc cat mai repede la munca insa societatea la care sunt ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie toderas88 toderas88 as dori sa stiu daca la cadrele militare in activitate,beneficiaza de acest stimulent de insertie,mentionez ca eu nu am fost in concediu pt crestrea copilului. (vezi toată discuția)