avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Educatie - Inscriere la liceu - drepturi elev
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Educatie - Inscriere la liceu - drepturi elev

Buna ziua,
In calitate de parinte ma confrunt cu urmatoarea problema: dupa evaluarea nationala baiatul poate sa intre la aceeasi unitate de invatamant (colegiu) unde a facut clasele 5-8, care este si liceu, pe cele 56 locuri (2 clase), din care 1 mate-info intensiv engleza si 1 mate-info.
La 5-8 a doua limba a facut germana, iar acum la liceu ambele clase mate-info vor face a doua limba franceza pe principiul cei putini (cca 11-14 elevi estimati a fi calificati cu germ) se asimileaza majoritatii.
Am doua intrebari: 1. este vreo posibilitate legala (art de lege si cum trebuie procedat) ca noi cei cu germana sa putem continua cu aceasta limba ?
2. daca nu, am inteles ca vor face ora de franceza elevi incepatori de la zero, cum vor fi toti ce 11-14 de la germana, amestecati cu elevi cu 4 ani de franceza in urma si nu mi se pare corect !!!!! chiar daca profesoara este f. toleranta.
Mentionez ca institutia de invatamant mai are 3-4 clase 5-8 care fac germana si la liceu inca 3.
Noi am vrea sa pastram germana, dar ni s-a spus (dna directoare) ca nu se poate, minoritatea se asimileaza majoritatii, iar dna prof de germana nu este a lor ci este imprumutata (nici asta nu prea inteleg cum vine).

Copiii nu au drepturi ? Chiar trebuiesc obligati sa renunte la ce au invatat pana acum si s-o ia de la capat cu alta limba ? Va rog, cine stie, sa ne spuneti calea legala pe care s-o adoptam pt a ramane cu germana. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ikasve , utilizator 17:11, 15 Iulie 2013
Va rog mult sa ne ajutati. Orice sfat conteaza. Chiar nimeni nu s-a mai confruntat cu ceva asemanator ? Nu stiu daca am ales forumul corect, ceva mai potrivit ar fi fost ceva legat de educatie /invatamant dar n-am gasit. Astept in continuare raspunsuri. Am initiat aceasta problema in numele mai multor parinti.
o indrumare macar ? unde sa ne mai interesam ?
Ar trebui sa intrebati la inspectorat, insa nu cred ca aveti succes. Vreti germana, mergeti la alt liceu cu acelasi profil.
Si pe mai departe, la universitate ati vazut ca la unele se invata engleza si franceza, n-o sa le schimbati regula ca vreti sa faceti germana, asa si la liceu.
Scrieti la inspectoratul scolar si la minister, de ce nu ? si o sa primiti un raspuns oficial.

Multumesc pt raspuns.
Alte licee cu germana nu mai sunt din cate stiu eu, si in orice caz nu asa de bun ca acest liceu. Nu inteleg de ce se renunta la germana. Daca la scoli se face aceasta limba la liceu de ce se elimina ? La fel ca si noi presupun ca vor pati si copiii din celelalte clase de 5-8 care in prezent fac germana, chiar daca sunt putine. Programele astea scolare nu au nici o continuitate ? Iar cu franceza mi se pare discriminare sa o predai pt copii avansati si pt copii incepatori - la ce nivel ?
Inainte de revolutie la liceu eu am facut spaniola. La orele de limbi straine fiecare se ducea la cele pe care le stia. La spaniola stiu ca se adunau copii de la clasele IX-XII.
Sunt convinsa ca daca nu gasim ceva legal nu avem sorti de izbanda nici la inspectorat.
Este o totala bataie de joc fata de acesti copii !
Deci sa inteleg ca legal nu exista nimic care sa ne sustina intr-un demers in acest sens....
Ati discutat cu d-na directoare, daca platiti dv. o profesoara de germana?
Pentru ca acest lucru se intampla din lipsa de bani, asta e sigur, daca e atat de important pentru dv. cei 11-14 parinti de copii, atunci puteti incerca angajarea unui profesor.

Limba germana se vorbeste in maxim 3 tari europene, e normal ca un copil sa cunoasca limbi de circulatie mai larga sau, daca a invatat germana pana acum, sa cunoasca putintel SI limbi de circulatie mai larga.
Daca e atat de importanta germana pentru copil sau pentru dv., poate invata acasa.

Nu am inteles care este scopul demersului dv., impiedicarea predarii unei limbi noi sau perfectionarea copiluului in limba germana. Reveniti cu detalii legate de scop.

Alte discuții în legătură

Transfer între unități rosalindamariee rosalindamariee Buna ziua! Astăzi caut îndrumare în acest loc pentru că trec printr-o situație dificilă. Fiica mea a susținut recent niște examene de diferența ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un temei legal pentru contestarea unui examen de corigenta, sustinut la liceul cu care am avut un litigiu mariam2018 mariam2018 Sunt mama unui elev ce a avut un litigiu cu liceul, la care a fost elev in cls 11, in anul scolar 2016-2017. Am nevoie urgent de un raspuns, sfat in problema ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara mariacapraru mariacapraru Astazi, 7.05.2014 am primit o decizie prin care mi se comunica faptul ca am fost sanctionata cu avertisment scris pentru ca am spus elevilor sa inregistreze un ... (vezi toată discuția)