avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore de noapte

Buna ziua ,
Saptamana trecuta am avut un control de la itm.Iata masura dispusa de dansii ,,Sporul de 25%se va aplica la salariul de baza lunar daca numarul de ore lucrate pe timpul noptii este de cel putin 30 %din numarul total de ore lucrate in luna (art.126 lit.b Leg.53).
In sectia tricotat se lucreaza permanent trei ture .tura a treia incepe la ora 23 si se termina la 7 .
Iata un exemplu concret pentru luna iunie 2013:
Popescu a lucrat 72 ore de noapte din total ore normale de lucru iar,
Ionescu 40 ore de noapte .
Cum calculez sporul la fiecare ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: max36 , utilizator 19:32, 5 Iulie 2022
Potrivit art.126 c.mun. , salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Nu reiese ca sporul de noapte se raporteaza la orele lucrate , ci la salariul de baza. Prin urmare, nu este niciun exces de zel al organelor de control la ceea ce au trasat ca masura de indeplinit.
freeelis:

1. Verificati adresa de e-mail unde v-am trimis o adresa de la Ministerul Muncii care spune asa cum am zis eu.

2. In 40 de ani de munca asa am calculat intotdeauna sporul pentru ore de noapte si asa este si acum.

3. Cei care nu au lucrat in practica inventeaza ei, "dupa ureche", tot felul de bazaconii.
Cunosc ce spune Ministerul Muncii , eu m-am referit la ce spune Codul Muncii si nu la ce spun anumite ministere in a caror competenta trebuie sa intre aplicarea unitara a legislatie.
De astfel de adrese sunt plin si nu au nicio valoare juridica. ITM-ul care a controlat a dat o masura care se contrazice ce spune Ministerul , dar nu si legea.
1. - Deci in cazul in cazul in care un salariat lucreaza intr-o luna 50 de ore de noapte si altul 90 de ore ei primesc aceeasi suma ca spor de ore de noapte (25% din slariul de baza lunar?).
- Cum se poate spune o asemenea enormitate (prostie) de catre cei care au controlat si au dat o asemenea dispozitie.

2. - Codul muncii nici nu spune ca este vorba de salariul de baza lunar ci zice "25% din salariul de baza".
- Cum se poate spune o asemenea enormitate

3. Orice contabil stie cum se calculeaza sporul pentru ore de noapte si vine acum ITM si inventeaza, cu de la sine putere, fara nici o baza legala.

4. Cum puteti sa spuneti ca ITM a procedat legal?
Nu vad unde contrazice legea ceea ce spune ITM-ul .

Cumva exista un alt salariu de baza decat cel lunar? Eu nu cunosc sa fie si , prin urmare, nu vad unde contrazice legea ca s-a spus salariul de baza lunar.

Alte discuții în legătură

Ore de noapte carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Sunt nelamurita in ceea ce priveste calculul orelor de noapte ; am auzit ca dupa ultimele modificari n-ar mai fi acelasi mod ce calcul, ci se ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate pe timpul noptii Ginulici Ginulici In situatia in care prestarea de activitate pe timpul noptii este una sporadica (adica 2 zile poti desfasura activitate noaptea, alte 4 in timpul zilei,etc), ... (vezi toată discuția)
Stie cineva cum se acorda sporul de noapte? teocriss teocriss Lucrez la o firma de 3 luni in ture.In prima luna am lucrat 5 zile in tura de noapte,iar in a doua 10.Stiu ca pentru tura de noapte se plateste 25 la suta spor ... (vezi toată discuția)