avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... incetarea mandatului de consilier local
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

incetarea mandatului de consilier local

Mandatul de consilier local poate fi suspendat / incetat prin excluderea din cadrului partidului politic din care respectivul face parte? Isi poate exercita calitatea de consilier in continuare ca independent? In cazul in care nu o poate face, de ce? Se poate ataca decizia la instanta de contencios administrativ? Ce sanse de reusita sunt?


Cel mai recent răspuns: marylin67 , utilizator 13:13, 19 Martie 2009
In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 393/2004 din 28/09/2004 actualizata privind Statutul aleşilor locali:
Art. 9. -
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia;
d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
f) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
g) punerea sub interdicţie judecătorească;
h) pierderea drepturilor electorale;
h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;
i) deces.
(2^1) Cazul prevăzut la alin. (2) lit. h1) se aplică şi viceprimarului.
(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c)-e) şi h1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.


Daca i se retrage sprijinul politic isi pierde calitatea de consilier si poate depune contestatia la tribunal dupa cate stiu.
Dar ce contesta : retragerea sprijinului politic ssau pierderea calitatii de consilier?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un consilier local ales pe lista unui partid politic poate demisiona fara sa riste sa piarda sprijinul acelui partid? mondanicolaetoma mondanicolaetoma un consilier local ales pe lista unui partid politic , poate demisiona din acel partid si sa ramana independent s-au risca sa-i fie retras sprijinul si ... (vezi toată discuția)
In cazul excuderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? ionelpop ionelpop In cazul excluderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? Ce poate face Consiliul Local pentu a sprijini acesta ? (vezi toată discuția)
Pierderea calitãþii de consilier local clarias clarias Bună seara.Am şi eu o nelămurire-dacă unui consilier local i se retrage sprijinul politic de către partidul pe listele căruia a candidat(este exclus din ... (vezi toată discuția)