Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In cazul excuderi unui membru din partid, ce sanse are ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In cazul excuderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local?


In cazul excluderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local?
Ce poate face Consiliul Local pentu a sprijini acesta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 21 Septembrie 2009
Consilierii sunt alesi , ei nu sunt numiti! Odata ce a fost votat pe lista de consilieri el nu mai poate fi schimbat decat dupa ce ii expira mandatul , automat fiind alte alegeri!
Fiind exclus din partid si-a pierdut sprijinul politic , asta nu inseamna ca a pierdut si calitatea de consilier local!
B-)
Multumesc pentu raspuns! Calitatea de consilier local ramine activa chiar si in urma cereri de suspendare facuta de propriul partid de unde acesta a fost exclus catre consiliul local referinu-se la la legea 393/2004 art 8h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales ? Stiind insa ca excluderea acestuia a fost facuta fara motive evidente ce masuri poate lua Consiliul local in acest sens pentru a pastra calitatea de consilier local?
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
ionelpop, utilizator
In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 393/2004 din 28/09/2004 privind Statutul aleşilor locali:
Art. 9. -
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia;
d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
f) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
g) punerea sub interdicţie judecătorească;
h) pierderea drepturilor electorale;
h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;
i) deces.
(2^1) Cazul prevăzut la alin. (2) lit. h1) se aplică şi viceprimarului.
(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c)-e) şi h1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea calitãþii de consilier local clarias clarias Bună seara.Am şi eu o nelămurire-dacă unui consilier local i se retrage sprijinul politic de către partidul pe listele căruia a candidat(este exclus din ... (vezi toată discuția)
Un consilier local ales pe lista unui partid politic poate demisiona fara sa riste sa piarda sprijinul acelui partid? mondanicolaetoma mondanicolaetoma un consilier local ales pe lista unui partid politic , poate demisiona din acel partid si sa ramana independent s-au risca sa-i fie retras sprijinul si ... (vezi toată discuția)
Incetarea mandatului de consilier local nairam1 nairam1 Mandatul de consilier local poate fi suspendat / incetat prin excluderea din cadrului partidului politic din care respectivul face parte? Isi poate exercita ... (vezi toată discuția)