avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... pierderea calitãþii de consilier local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

pierderea calitãþii de consilier local

Bună seara.Am şi eu o nelămurire-dacă unui consilier local i se retrage sprijinul politic de către partidul pe listele căruia a candidat(este exclus din partid), rămîne consilier pînă cînd consiliul local emite o hotărîre în care se ia act de situația creată și se validează alt consilier.Nelămurirea care este-am înțeles că dacă,consiliul refuză să ia act prin hotărîre de situația respectivă consilierul respectiv rămîne în funcție iar consiliul nu poate fi tras la răspundere sub nici o formă nici măcar penal(abuz in funcție,etc.).Vă rog frumos știe cineva mai multe pe această temă?Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 21:02, 27 Ianuarie 2010
legea 393/2004 - Statutul alesilor locali:
Art. 9. - (1) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza la data declararii ca legal constituit a noului consiliu ales.
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;
d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
g) punerea sub interdictie judecatoreasca;
h) pierderea drepturilor electorale;
h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;
i) deces.
Deci, este clar ce se intampla la pierderea sprijinului politic
Acelasi articol de lege, alineat 3: "Incetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotarare, la propunerea primarului ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier"
Primarul trebuie sa initieze proiectul de hotarare: consiliul local trebuie sa adopte o hotarare: fie ca ia act, fie ca refuza. Daca refuza, toate documentele fiind in regula (in speta sa existe dovada pierderii calitatii de membru al partidului politic de catre consilier), lasati prefectura sa-si faca treaba pe baza controlului de legalitate...
Retragerea sprijinului politic nu echivaleaza cu excluderea din partid Aveti mare grija la aceste sintagme si cititi cu atentie adresa prin care partidul va comunicat acest lucru ( retragere sprijin sau excludere partid). Daca numai i se retrage sprijinul.... nu e nimic, daca este exlus din partid, cititi cu atentie postarea userului Kyandra, si actionati in consecinta. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul excuderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? ionelpop ionelpop In cazul excluderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? Ce poate face Consiliul Local pentu a sprijini acesta ? (vezi toată discuția)
Incetarea mandatului de consilier local nairam1 nairam1 Mandatul de consilier local poate fi suspendat / incetat prin excluderea din cadrului partidului politic din care respectivul face parte? Isi poate exercita ... (vezi toată discuția)
Un consilier local ales pe lista unui partid politic poate demisiona fara sa riste sa piarda sprijinul acelui partid? mondanicolaetoma mondanicolaetoma un consilier local ales pe lista unui partid politic , poate demisiona din acel partid si sa ramana independent s-au risca sa-i fie retras sprijinul si ... (vezi toată discuția)