Buna ziua,
Sunt angajata de aproape 2 ani a unei firme si am avut 3 functii, nu am primit niciodata fisa postului, evaluarea si nici nu mi s-a facut si nu am semnat instructajul pentru sanatate si securitate in munca. Am avut un conflict de munca cu superior direct care si-a asumat munca mea, iar directorul general nu ia nicio masura(unde este dreptul la egalitate de sanse si tratament mentionat in contractul de munca?). De accea, doresc sa demisionez fara preaviz in baza Art.81 din Codul Muncii: Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin Contractul individual de munca(atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca, criteriile de evaluare a activitatii profesionale-nementionate, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la securitate si sanatate in munca).
Va rog sa-mi spuneti daca e in regula sa depun demisia si sa parasesc sediul institutiei. De asemenea, sunt convinsa ca vor face tot ce pot sa ma supere si nu vor primi bunurile pe care le am in gestiune in ziua in care depun demisia. Ce pot sa fac?
Pentru ca am avut multe probleme si au incercat sa ma forteze sa parasesc locul de munca de mai multe ori, eu am semnalat conflictul, directorul general nu mi-a acordat nici macar o audienta, iar acum mi-au oferit si bani ca sa terminam dupa ce le-am spus ca voi face public totul(prin media), iar eu am refuzat, m-au amenintat ca imi vor trimite convocari pentru instructajul de securitate si sanatate in munca neefectuat din ianuarie, alte hartii in care vor mentiona ca eu nu vreau sa-mi reiau activtatea si semenez fisa postului dupa 1 an si 8 luni. Ideea e ca acest tip de persoane se gandesc doar cum mai pot inscena ceva, iar eu nu mai vreau sa fiu hartuita.
Daca imi trimit instiintarea pt care doreau sa semnez de primire in ziua demisiei, prin care imi spun ca platesc perioada de preaviz fara sa ma prezint la locul de munca(e legal sa ma plateasca in preaviz fara ca eu sa fiu prezenta?au nevoie de acordul meu pt asa ceva?) este o idee buna sa o contest printr-o cerere adresata directorului general? Ce ar fi putut obtine daca eu semnam ca am primit aceasta hartie?
Nu cred ca veti rezolvare mare lucru refuzand primirea acelor documente. Exista o cale legala care sa transforme refuzul dvs intr-o buna aparare a angajatorului.
In cazul incetarii c.i.m. in temeiul art.81 alin.8 C.mun. nu se efectueaza preaviz.
Am depus o sesizare catre ITM asa cum am scris mai sus,sesizare in care am semnalat faptul ca nu am avut niciodata fisa postului, ca nu s-a efectuat instructajul privind sanatatea si securitatea in munca(de la inceputul acestui an, nu stiu data ultimului instructaj din 2012 pentru ca am semnat fara a benefica de vreun instructaj) si ca mi se refuza raportul de evaluare. Am primit urmatorul raspuns ambiguu si incomplet din punctul meu de vedere:
"-potrivit OMM nr 64/2003 modificat si completat, fisa postului reprezinta o anexa la contractul individual de munca, neavand o definitie stricta in legislatia muncii. In practica, fisa postului este un document in care se precizeaza atributiile de serviciu ale lucratorului, raporturile de subordonare, relatiile ce trebuie sa le aiba ocupantul postului cu ceilalti colegi, in vederea realizarii obiectivelor specifice postului respectiv. Fisa postului este un document juridic ale carui efecte se produc din momentul aducerii la cunostinta prin semnarea acestuia
-in conformitate cu prevederile HG nr1425/2006 modificata si completata pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice privind securitatea si sanatatea in munca este de cel mul 12 luni. Prin urmare, in functie de data ultimei instruiri in domeniu pe care nu o precizati in sesizare este posibil sa va aflati in acest interval de 12 luni intre instruirile periodice in domeniul securitatii si sanatatiii in munca. In cazul in care este depasita aceasta data va rugam sa reveniti cu o noua sesizare.
Avand in vedere cele de mai sus apreciem ca nimeni nu va poate obliga sa semnati un document care nu contine date reale."
Tot ce au scris cei de la ITM stiam si eu. Problema este ca eu inteleg ca nici macar nu se deranjeaza sa verifice daca angajatorul a intocmit sau nu vreodata fisa postului si sa-l sanctioneze conform legii.
Daca instructajul privind sanatatea si securitatea in munca se poate face in maxim 12 luni de ce m-au amenintat sefa directa si angajatele de la Resurse Umane sa semnez instructajul, de ce au incercat sa ma intimideze trimitand prin Posta o convocare prin care eu in mod special beneficiam de instructaj? Mentionez ca am avut functia de Manager Proiect si ca nu stiu care ar trebui sa fie data ultimuli instructaj din 2012 pentru a estima daca au trecut 12 luni.
Va rog sa-mi spuneti ce sa fac, daca sa mai trimit o alta sesizare catre ITM(eu doresc ca angajatorul sa fie verificat si sanctionat conform legii) sau cui sa ma adresez.
Demisie
florentina-doina
Buna seara,de doua saptamani nu am fost la servici si nici nu mai vreau ,motivul este ca nu imi mai place ceea ce fac.Am o intrebare:cei de la servici nu vor ... (vezi toată discuția)