Buna ziua.din martie caut un raspuns si nu il gasesc.M-am angajat la o firma in decembrie contractul la facut din 16 ianuarie 2013 ,dupa o saptamana la care am anuntat ca sunt insarcinata.pe 19 feb a trebuit sa ma internez de urgenta in spital pentru ca am sarcina toxica ,la o saptamana dupa ce-am iesit am lasat concediu medical la punctu d lucru unde lucram,firma de fiind din orasu meu si doar cu punct de lucru.in 20 martie am aflat ca mi-a desfacut contractul de munca deoarece eram in acea perioada de proba de 90 de zile.dar eram insarcinata ,sefa era anuntata si scris si verbal ,si aveam si concediu medical...avea voie?eu pot sa o dau in judecata ptr asta....din cauza asta eu acum nu pot lu-a concediu de crestere a copilului ,nu pot beneficia de indemnizatia de crestere si nu e corect?va rog un sfat urgent ...eu in agust nasc.multumesc
M-am cam plictisit de atatea intrebari cred ca si dvs.:)
Si totusi revin si insist asupra acestei probleme.Azi am fost la o avocata sa vad daca rezolv ceva ,i-a mi-a spus ca face o comunicare scrisa sau ceva de genu si daca fosta patroana nu doreste sa ajungem la un consens atunci o dam in judecata.dupa care apare o alta avocata si spune''art 30 alin 3 spune clar ca in perioada celor 90 de zile d proba la initiativa oricaruia contractul poate sa inceteze printr-o comunicare scrisa.si chiar daca sunt sau nu gravida,sau in concediu nu sunt protejata de lege,deoarce noul cod spune clar ca in cele 90 de zile oricand poate patronu sa ma de-a afara,si daca eram angajata definitiv ,fara perioada acea atunci puteam sa o dau in judecata.
in concluzie ...una imi spune ca putem face o comunicare ca legea spune clar ca femeia gravida este protejata art 60 alin c,alta imi spune ca nu sunt protejata chiar daca am anuntat ,ca art 30 alin 3 spune clar ca oricand ,fara sa se justifcie poate inceta colaborarea din partea amandouara.
...ma doare capu de mor ,nu intaleg nimic,se poate sau nu se poate?eu am primit prin posta o adv cum nu mai lucrez acolo din data de 24 iulie si e timp doar pana in 25 august sa pot sa o dau in judecata,va rog frumos ajutati-ma si spuneti-mi daca ma duc eu personal si fac plangerea reusesc ceva sau ma lovesc de aceleasi chesti.daca art 30 alin 3 le-a dat mana libera angajatorilor sa faca ce vor iei cu angajati ,pe noi angajati cine ne mai protejaza,ce lege???mai ales pe femeile insarcinate ???
si mai rau este ca mai am putin nasc si nu am treburile rezolvate si pierd indemnizatia ptr cresterea copilului si nu stiu cum il voi creste fara nici un venit.
Intr-adevar, Codul Muncii se refera la interzicerea concedierii pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere si nicidecum la interzicerea incetarii c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.
Singura in masura a analiza legalitatea unei astfel de incetari in raport de dispozitiile Codului Muncii este instanta de judecata.
deci doar instanta de judecata poate decide daca peird sau castig?
imi este teama sa nu ma intind mai mult decat imi este plapuma deoarece nu vreau sa ma trezesc si cu mai multe probleme pe cap,fosta mea sefa mi-a falsificat semnatura si a musamalizat tot ceea ce inseamna ca se bazeaza pe ceva solid .asi incerca sa o dau in judecata dar legea din romania cum poate fii interpetata nu stiu cum sa procedez si nu vreau nici sa pierd acei bani ,offf ce grea este viata asta.
asa este art 31 alin 3 se refera la incetare nu la concediere si la fel si art 60.
dar cum nu exista nici un articol la care sa se refere la incetarea c.i.m a femeii gravide ...eu cum asi putea sa argumentez in instanta,pe ce ma bazez ca e diferenta intre a concedia si a inceta un contract de munca.
da dar am intales ca platesc mult.cred ca din pacate nu va trebui decat sa imi i-au gandu sa ma resemnez si dupa nastere sa imi caut d lucru...ca nu am alta solutie.va multumesc