avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA/Incadrare cod CAEN-este posibil?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA/Incadrare cod CAEN-este posibil?

Sotul meu are PFA (este reprezentatnt tehnic comercial ). I s-a oferit posibilitatea sa faca traduceri (aceste traduceri nu necesita a fi legalizate) din limba maghiara in limba romana si invers ( el are ca lb materna limba maghiara), dar nu stie cum poate sa procedeze astfel incat sa includa aceasta activitate pe PFA, astfel incat sa poata emite si factura pentru cei pentru care face aceste traduceri.

Exista vreo solutie in acest sens? Care ar fi incadrarea in codul CAEN? Mentionez ca nu are nicio diploma in acest sens, pur si simplu utilizeaza ambele limbi la nivel de limba materna si ar fi pacat sa rateze posibilitatea de a face un ban in plus.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Linda , utilizator 12:55, 23 Iunie 2009
In conditiile in care nu are nici o calificare anume pentru serviciul prestat( este o abilitate personala ca urmare a cunostintelor sale ) nu se poate solicita cod CAEN , insa avand PFA pentru o alta indeletnicire nu il impiedica nimeni sa factureze serviciile respective ca orice alt serviciu de reprezentare fara mentionarea in mod expres a activitatii prestate.
Pentru a putea fi introdus ca si obiect de activitate al PFA, persoana in cauza ar trebui cel putin sa-si obtina un atestat de traducator autorizat, altfel nu poate desfasura legal activitatea in cauza.Eventual daca semneaza altcineva documentele pe care le traduce.;)
Multumesc pentru raspunsuri.

Mai concret el se afla in situatia urmatoare. Este angajat la o firma unde are un salar fix pe cartea de munca iar pentru comisionul din vanzari a trebuit sa isi faca PFA (asa li s-a solicitat la firma si codul CAEN4619). Cand emite factura catre firma respectiva trece "Prestari servicii" cf contract NR.(are un contract cu firma respectiva pentru Intermedieri vanzari parca)

In conditiile in care trebuie sa emita factura pentru traduceri ce va putea specifica pe factura(daca este totusi posibil, asa cum spune dna Emilia)? De exemplu acum l-a rugat cineva din Ungaria sa ii faca traducerea unui website, dar nu stie ce raspuns ii poate da respectivului.#-o

Obtinerea atestatului banuiesc ca este de lunga durata, o sa ne interesam, iar traducator autorizat pe cele doua limbi nu este la noi in oras. Macar pe termen scurt am fi vrut sa rezolvam problema.:sorry:
Pentru a obtine diploma de traducator este necesara diploma de studii superioare si certificat de traducator emis de ministerul de justitie ( deci nici nu se pune problema in situatia dvs.)Statul ( fiscul ) este interesat in principal doar de impozitarea sumelor obtinute din activitati independente si este pacat sa nu folositi abilitatile naturale pentru obtinerea de venituri , asa ca va recomand sa emiteti factura doar pentru prestari servicii ( fara alte mentiuni ) sau consultanta afaceri , adica sa evitati atat cat se poate specificarea exacta a activitatii( nu este fraudulos ci doar evaziv ).Asta se poate doar in conditiile in care angajatorul ( cel care da banii pentru activitatea prestata ) nu solicita in mod expres factura si garantii pentru serviciul prestat . Va urez mai mult curaj si cat de multi clienti platitori posibili !!!
Revin la acest subiect. Se pare ca totusi se poate rezolva problema noastra.
Se pare ca pentru a obtine autorizatia de la Ministerul Justitiei este ok si daca ai doar diploma de bacalaureat care sa dovedeasca faptul ca ai facut studiile intr-o limba straina sau intr-o limba a minoritatilor nationale. Si asta o are sotul meu.Facultatea a facut-o in limba romana, dar liceul si bacul in maghiara.
Azi am trimis un mail la MJ si sunt curioasa ce ni se va raspunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare cod caen/pfa Linda Linda Sotul meu are PFA (este reprezentatnt tehnic comercial ). I s-a oferit posibilitatea sa faca traduceri (aceste traduceri nu necesita a fi legalizate) din limba ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat Miriam1980 Miriam1980 Buna ziua. Lucrez in cadrul unui grup de firme ca si functionar economic dar tocmai am obtinut autorizatia de traducator pentru engleza. In cadrul firmei sunt ... (vezi toată discuția)
Colaborare pfa Angie_31 Angie_31 Buna seara! Mentionez ca sunt PFA si sunt traducator autorizat pe o limba straina. Este in regula sa colaborez cu alti PFA traducatori autorizati pe alte limbi ... (vezi toată discuția)