avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Ice Hellene a scris:

Q88, eu nu am contrazis ceea ce spui tu.
In doctrina se face diferenta intre acte materiale si acte juridice, de asta am folosit termenii acestia. Asa cum ai spus si tu e vb despre unele acte de conservare, dar eu consider ca nu numai. Poate vreau sa stric partea mea din bun. Sa zicem ca avem o livada si 4 proprietari. Eu tai toti pomii pt ca am paranoia si cred ca sunt blestemati. E bunul meu, face ce vreau cu el (bineinteles in limite legale). Ceea ce vreau sa subliniez e ca nu sunt doar acte de consevare aceste acte materiale. Dar asta e alta discutie, doar am detaliat.

B nu e bun pt ca bunul nu e impartit efectiv pe bucati, deci nu poate efectua acte materiale pt ca e imposibil. Am vrut doar sa arat de ce nu sunt posibile aceste acte materiale: pt ca eu nu am bucata mea cu care sa fac eu ce vreau, sunt tinut de drepturile celorlalti cu privirea la folosinta bunului. Insa, nu ma opreste nimeni sa cer un partaj de folosinta.

Inca ceva, consider ca nu toate actele de conservare sunt acte materiale. Exista o suprapunere intr-o oarecare masura, dar nu pun semnul egal. Parerea mea.

Hellene sunt perfect de acord cu paragrafele 1 si 3 pe care le-ai spus.
Foarte frumos ai spus ca nu trebuie sa punem semnul egal intre acte de conservare si acte materiale.
Tu ai dreptate, actele materiale pot fi si de dispozitie.
Eu cand spun ca am dreptul sa fac acte materiale cu privire la intregul bun, chiar daca sunt coproprietar, am in vedere bineinteles actele materiale care s-ar incadra in acte de conservare din punct de vedere juridic.
Tu cand spui ca nu poti face acte materiale pentru ca nu ai bucata ta, ai in vedere doar actele de dispozitie.
Dar asa cum amandoua suntem de acord, actele materiale pot fi de dispozitie sau de conservare.

Parerea mea e ca varianta B nu e buna tocmai pentru ca are adverbul "doar".
O sa ma uit si prin Boroi si daca gasesc ceva interesant in legatura cu acest subiect, revin.

Oricum, mi-a placut discutia.:bow:
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
Q88, utilizator
elennaaapop a scris:

neata!

1. dreptul de proprietate privata:
a) care are ca titular statul sau o unitate adm- teritoriala nu poate fi grevat cu sarcini sau drepturi reale, afara de exceptiile expres prevazute de lege
b) este un drept real cu subiect pasiv nedeterminat
c) este imprescriptibil si insesizabil, daca are ca titular o persoana juridica de drept public

2.Contractul de concesiune:
a) trebuie incheiat in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute
b) poate fi denuntat unilateral de catre concesionar, daca interesul national sau local impune incetarea contractului
c) are caracter intuitu personae

3. Daca pretul nu este sincer, in cazul ctr.de v-cumparare:
a.) vanzarea cumpararea.e anulabila
b.)ctr e lovit de nulitate absoluta
c.)nu e afectata validitatea vanzarii cumpararii

1 -B
2 - C
3 - A

rasp corect catalin
elennaaapop, utilizator
Q88, ai spus ca acel adverb face sa fie gresit raspunsul. Atunci ti se pare corecta fraza de la nr. 2?

1. Titularul poate efectua singur acte materiale avand ca obiect doar cota sa ideala si abstracta.
2. Titularul poate efectua singur acte materiale avand ca obiect cota sa ideala si abstracta.

Mie nu mi se pare corect nici asa pt ca bunul nu e divizat in materialitatea lui, insa respect parerea ta. Si mie mi-a facut placere discutia. :)
Drepturi reale, G. Boroi, pg 69:

"Fiecare titular poate efectua singur, fara a fi necesar acordul celorlalti coproprietari, acte materiale privitoare la intregul bun, insa cu respectarea a 2 cerinte:
a) sa nu schimbe destinatia bunului ori modul de folosinta a acestuia
b) sa nu stanjeneasca folosinta bunului de catre ceilalti proprietari"

De aceea nu sunt de acord nici cu varianta 2.
Poate nu am reusit sa explic bine in postul anterior.
Eu retinusem ca actele materiale nu au legatura cu divizarea bunului in materialitatea lui.
Sau invers spus, pentru ca un coproprietar sa efectueze acte materiale nu e necesara o divizare materiala a bunului.
Am sustinut ca B nu e corecta tocmai pentru ca se refera "doar la cota ideala si abstracta", ori eu retinusem ce a spus domnul Boroi.

Mai discutam la o prajitura de casa in toamna?
:flowersblue:
Q88, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)