avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Nofacenoname0 a scris:

Fapta procurorului de a pretinde o sumă de bani de la inculpat, spunându-i că dacă nu-i dă banii va schimba încadrarea juridică a faptei din loviri în tentativă de omor constituie
a. o infr de luare de mită
b. luare de mita şi purtare abuzivă, în concurs
c. şantaj
d. şantaj şi luare de mită, în concurs

Grilă proprie

a
Da pentru ca dupa ce am postat n-am mai citit enuntul cu spre deosebire...asta e marea mea problema...nu sunt atenta...nu ca as bubui de carte :O
Nofacenoname0 a scris:

Fapta procurorului de a pretinde o sumă de bani de la inculpat, spunându-i că dacă nu-i dă banii va schimba încadrarea juridică a faptei din loviri în tentativă de omor constituie
a. o infr de luare de mită
b. luare de mita şi purtare abuzivă, în concurs
c. şantaj
d. şantaj şi luare de mită, în concurs

Grilă proprie

c....pana acu m-a omorat Cristian cu uzufructul si tu incepi cu inventii....sa mai lalaiesc vreo juma de zi ...si ma asteapta contestatia la executare :P

Păi şi aia din comisia de redactare a subiectelor inventează...tare mi-e frică să nu ne dea o grilă de genul acesta...că n-aş şti ce să răspund..

ªantaj nu prea cred că e...vezi speţa dată ca exemplu în cartea lui U..pag 348 ultima speţă.
Bătaia se dă între reţinerea unei infr unice de luare de mită sau în concurs cu purtarea abuzivă..eu aş alege concursul dar e doar părerea mea.
1) Definitia subrogatii reale cu titlu universal de pe rubinian:

"Inlocuirea automata a unei valori cu alta valoare, in cuprinsul unui patrimoniu.
Subrogatia este cu titlu universal, deoarece suntem in prezenta inlocuirii unei valori cu alta valoare, facand abstractie de individualitatea lucrului care iese si a celui care intra, in locul sau, intr-un anumit patrimoniu."

Si a subrogatiei cu titlu particular:

"Inlocuirea unui bun individual determinat, cu un alt bun, privite izolat, ut singuli.
Ea intervine numai daca este prevazuta expres de lege, fara a opera automat."

Rezulta ca c) ar fi fost corect pt contractul de schimb. Eu asa inteleg...

2) "Sensurile noţiunii de subrogaţie. în limba latină, subrogatio însemna alegere în locul cuiva sau a ceva. Altfel spus, era vorba de înlocuirea unei persoane cu o altă persoană sau de înlocuirea unui lucru cu altul. Ideea de înlocuire este deci comună pentru toate sensurile termenului de subrogaţie. în dreptul civil se face însă distincţie între subrogaţia personală care desemnează înlocuirea unei persoane cu o altă persoană în cadrul unui raport juridic obligaţional şi subrogaţia reală care desemnează înlocuirea unui element patrimonial cu un alt element patrimonial. La rândul său, subrogaţia reală este de trei feluri: subrogaţia reală universală când elementele patrimoniale care se înlocuiesc unele cu altele sunt privite în cadrul universalităţii care este patrimoniul, subrogaţia reală cu titlu universal când elementele patrimoniale care se înlocuiesc unele cu altele sunt privite în cadrul unei mase patrimoniale şi subrogaţia reală cu titlu particular când elementele patrimoniale care se înlocuiesc unele cu altele sunt privite ut singuli.

Elementele pecuniare care fac obiectul acestei înlocuiri nu sunt privite ut singuli, ci în cadrul universalităţii care este patrimoniul sau în cadrul unei mase patrimoniale determinate, înlocuirea nu are în vedere calităţile fizice ale bunurilor care formează obiectul drepturilor şi obligaţiilor pecuniare, ci valoarea economică a acestor elemente patrimoniale şi regimul lor juridic.

Detalii: [ link extern ] ... "

Poate mai cititi si voi si va dati cu parerea...

Da. Acum am m-am documentat și eu puțin și m-am lămurit. Ideea e că nu-s echivalente noțiunile, subrogația universală se realizează și în cazul contractului de schimb de pildă, ea aplicându-se la întreg patrimoniu privit ca o universalitate, iar cu titlu universal când se aplică la scara unei mase patrimoniale (ca efect al divizibilității patrimoniale), iar particulară doar în cazurile prevăzute de lege!!!

Deci și în cazul contractului de vânzare cumpărare se realizează o subrogație cu universală (chiar dacă privește un bun privit ut singuli. Într-adevăr este distincție între transmisiune și subrogație. Mai mult, este deosebire și între transmisiunea patrimonială (universală sau cu titlu universal, neexistând transmisiune cu titlu particular) și transmisiunea din sfera obligațiilor contractuale (la care face referire și varianta b din grilă).

Da, acum are sens a și b. Oricum cine nu vrea să-și bată capul cu ele nu-i nicio problemă că și asa patrimoniul nu intră în tematică, eventual e bine de știut pt. cultura juridică.

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)