asta e problema .....ca nu stiu de ce interzisul jud nu poate fi martor in pr pen in lipsa unui text expres de interzicere....
ART. 114
Persoanele audiate ca martor
(1) Poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală.
..................
ART. 115
Capacitatea de a fi martor
(1) Orice persoană poate fi citată şi audiată în calitate de martor, cu excepţia părţilor şi a subiecţilor procesuali principali.
(2) Persoanele care se află într-o situaţie ce pune la îndoială, în mod rezonabil, capacitatea de a fi martor pot fi audiate doar atunci când organul judiciar constată că persoana este capabilă să relateze în mod conştient fapte şi împrejurări de fapt conforme cu realitatea.
(3) Pentru a decide cu privire la capacitatea unei persoane de a fi martor, organul judiciar dispune, la cerere sau din oficiu, orice examinare necesară, prin mijloacele prevăzute de lege.
............................
ar tr sa se dea efect art 115 al 2,3.....
e prima grila citita de mine(gr nr 9) din ultima editie Gabita R si pe asta am busit-o....:D
Prin orice persoana eu inteleg si fizica si juridica. Nu se specifica exact doar fizica.Ce faci atunci cand un interzis are cunostinte despre o astfel de fapta si marturia lui poate, coroborata cu restul povestii sa aduca lumina in cauza? Nu sunt de acord cu raspunsurile date ca fiind corecte.
la pers juridica e audiat reprezentantul (ea fiind o fictiune juridica) ,in fond tot o pers fizica audiezi.....dar la interzis chiar nu-mi explic:-/
mai ales ca e o chestiune ce tine de capacitatea civila..........
in fine ....trecem la altele....rog colegii de forum sa se dea cu parerea pe chestiune....:)
Mergand pe principiul ce nu e interzis e permis, eu as fi luat si p.juridica ca martor. Cat despre interzis, nu gasesc temei legal pentru a-i fi interzisa marturia.In fine, putem lungi povestea....
nedepunerea cererii de chemare in garantie in termen de catre parat
a) nu atrage consecinta judecarii sale separat de cererea principala, daca instanta nu o apreciaza ca fiind oportuna
b)atrage consecinta judecarii acesteia separat de cererea principala, afara de cazul cand reclamantul si paratul consimt sa se judece impreuna
c)nu atrage consecinta judecarii acesteia separat de cererea principala, in functie de acordul sau dezacordul partilor
d)nici o varianta
Examen barou
silvianna
Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)