avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
punerea in miscare a actiunii penale

a.poate coincide cu inceperea up,insa numai atunci cand se cunoaste persoana autorului infractiunii
b.se dispune exclusiv de catre procuror in cursul up prin ordonanta ori la finalul up prin rechizitoriu
c.poate fi dispusa si prin declaratie verbala de catre procuror in cazurile anume prev de lege

Necunocuta a rasp ok:)

rasp corect c
infr de audienta
Domnilor, a cumparat cineva ultimul tratat de procedură penală a domnilor Ion Neagu si Mircea Damaschin? Ce parere aveti despre el? Ca nu prea avem editate carti pe procedură penală...
cristian i a scris:

:coffee:
martor in procesul penal

a.poate fi numai o pers fizica
b.poate fi atat o pers fiz ,cat si una juridica
c.poate fi si o pers pusa sub interdictie judecatoreasca

Cred ca trebuie sa ne gandim si la infractiunea de marturie mincinoasa care nu poate avea ca subiect activ o persoana juridica. Parerea mea e ca doar persoana fizica poate fi martor. Cand depui marturie nu o faci in numele persoanei juridice pe care o reprezinti, ci o faci pt ceea ce ai vazut cu ochii tai sau stii personal.

NCCivil
CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc
Art. 164
Condiţii
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

La c), avem ca temei art. 115 al. 2 NCPP. Persoanele care se află într-o situaţie ce pune la îndoială, în mod rezonabil, capacitatea de a fi martor pot fi audiate doar atunci când organul judiciar constată că persoana este capabilă să relateze în mod conştient fapte şi împrejurări de fapt conforme cu realitatea.

Ma gandesc ca asa ar fi si normal, cu atat mai mult cu cat in procedura civila interdictia e absoluta in privinta acestora.

asa vad eu, nu stiu daca e neaparat si bine. ;)
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Ice Hellene, utilizator
mersi Ice Hellene:)
tedddybear a scris:

mai am una
in ceea ce priveste exc de necompetenta
a)daca acesta vizeaza necompenta materiala sau teritoriala exclusiva, exv tb invocata de parti sau de judecator la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante
b)daca acesta vizeaza exc de necompetenta de ord privata, exc poate fi invocata de parti cel mai tarziu la primul termen de judecata la care paratul este legal citat in fata primei instante
c)daca acesta vizeaza necompenta materiala sau teritoriala exclusiva, exc poate fi invocata in orice stare a pricinii
d) nici una dintre variante

nu sunt de acord cu b) corect. Codul e clar: paratul, nu partile. Si daca citim bine formularea e de rasul curcilor... cum sa fie corect?! am bolduit ca sa subliniez aiureala :))

npc, cristian ;)
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Ice Hellene, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)