Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Infracțiunile de rezultat sunt cele care produc o transformare în realitatea înconjurătoare. Deci nu cred că poți omite ceva, acel ceva concretizându-se într-o transformare în realitatea obiectivă, și să califici fapta ca fiind omisivă proprie.
infracțiunile omisive (proprii) presupun o stare de pericol, exemple: omisiunea sesizării, abandonul de familie (în modalitatea neplății); nedenunțarea; nedenunțarea unor infracțiuni contra securității statului etc. Deci se creează o stare de pericol pentru valorile sociale ocrotie prin norma penală.
infracțiunea comisivă (improprie) exemple care presupun o modificare materială a lumii înconjurătoare: neacordarea tratamentului de către asistentă, iar pacientul a decedat; neacordarea ajutorului când un membru de familie a suferit un accident, iar urmarea se concretizează în deces sau vătămare corporală etc.
Eu alte exemple n-am întâlnit.
Prelungirea reținerii persoanei solicitate minore:
A. poate fi dispusă de judecătorul de la curtea de apel căreia i-ar reveni competența să hotărască asupra predării persoanei solicitate
B. se dispune de procuror, prin ordonanță motivată, dacă se impune
C. nu se poate dispune în nicio situație