avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
catalin1980 a scris:

In cazul raspunderii civile contractuale & delictuale,repararea prejudiciului poate fi si conventionala si judiciara ?

eu zic ca da, daca cea conventionala e o reparatie partiala, atunci poate fi cumulata cu cea judiciara. Insa daca e o reparatie totala, atunci nu, fiindca e conditia aceea ca prejudiciul sa nu fi fost reparat inca, or tu l-ai reparat pe cale conventionala.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
adi_09, utilizator
Nofacenoname0 a scris:

Penalul l-am răfuit în 2 săptămâni pe tot....dar procedurile m-au secat...mi-au mâncat toată energia şi timpul...acum cred că depinde pt. fiecare..

Mi se pare putin timp alocat pentru penal.Dar depinde de fiecare,cum ai spus.Dar sa il termini de citit in 2 saptamani pentru mine ar fi fost putin.Eu cu procedurile am de furca.Cred ca si voi.

Q88 a scris:

Buna dimineata!
In cartea rosie de Institutii (G. Boroi), pg 242: "nu e obligatorie recurgerea la calea procedurii judiciare pentru a se obtine repararea prejudiciului, ci se poate incheia in mod valabil o conventie intre victima si autorul prejudiciului ".

In cazul raspunderii contractuale, insasi clauza penala reprezinta o evaluare conventionala a prejudiciului.

Da,asa am gandit o si eu.Din exprimarea lui Pop s ar trage concluzia ca doar in cazul rasp civile delictuale repararea prejudiciului se poate face pe cale conventionala.
Oricum la raspunderea delictuala autorii au pareri diferite in privinta repararii prejuduciului.
De ex Liviu Pop nu vorbeste nimic despre conditia ca prejudiciul sa nu fi fost reparat,in schimb Boroi da,ceea ce mi se pare de bun simt ,ptr ca altfel ar interveni imbogatirea fara justa cauza.
Culpa grava -culpa lata
Culpa usoara -culpa levis
Culpa foarte usoara - culpa levissima
In contextul "Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa ",la care din cele 3 credeti ca se refera ?
pr pen.:coffee:

este incompatibil judecatorul care

a.a judecat un apel ,sa solutioneze o contestatie in anulare impotriva hotararii din apel,indiferent de temeiul invocat
b.s-a pronuntat asupra fondului cauzei in lipsa inculpatului ,sa rejudece cauza dupa extradarea condamnatului in lipsa
c.a solutionat o propunere de arestare preventiva,sa solutioneze o propunere de prelungire a masurii arestarii aceluisi inculpat

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)