Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
catalin1980 a scris:
Culpa grava -culpa lata
Culpa usoara -culpa levis
Culpa foarte usoara - culpa levissima
In contextul "Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa ",la care din cele 3 credeti ca se refera ?
SECŢIUNEA a 3-a
Răspunderea pentru fapta proprie
ART. 1357
Condiţiile răspunderii
(1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.
(2) Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.
Baias-cod coment-
În alin. (2) al art. 1357 NCC au fost actualizate dispoziţiile art. 999 C.civ., privind răspunderea şi pentru cea mai uşoară culpă, cu referire la acea neglijenţă sau imprudenţă pe care nici persoana cea mai lipsită de dibăcie nu ar fi manifestat-o faţă de propriile interese [teza a II-a a alin. (2) al art. 16 NCC]........................
art 16alin 3
Culpa este gravă atunci când autorul a acţionat cu o neglijenţă sau imprudenţă pe care nici persoana cea mai lipsită de dibăcie nu ar fi manifestat-o faţă de propriile interese.
dupa cum se observa in codul Baias e o ,,varzica,, vrea sa defineasca culpa cea mai usoara si ii iese culpa grava..........
cred ca de aici deruta ta.......
culpa, după criteriul intensităţii sale, încă în dreptul roman, s-a făcut distincţie între:
culpa gravă (culpa lata), culpa uşoară (culpa levis) şi culpa foarte uşoară (culpa levissima).
Culpa gravă era aceea de care nu s-ar face vinovat nici omul cel mai mărginit, în sensul că orice persoană cu un minim de diligenţă ar fi prevăzut rezultatul faptei.
Culpa uşoară este neglijenţa de care nu s-ar fi făcut vinovat un „bun părinte de familie”, adică un om cu diligenţă medie, normală.
Culpa foarte uşoară este aceea care ar fi putut fi evitată numai de „un excelent părinte de familie”, adică de un om cu diligenţa cea mai înaltă, având un simţ de prevedere ieşit din comun.
Nu am citit Baias,doar am tras o concluzie.In cazul culpei usoare si f usoare pot exista clauze de nerespundere si isi pot produce efectul.In cazul asta dc art 1357(2) ar mai spune cu titlu de absolut ca autorul prejudiciului raspunde obligatoriu ptr o culpa care oricum poate fi evitata.
Singura varianta de culpa ar fi cea grava unde autorul prejudiciului raspunde obligatoriu.
catalin1980 a scris:
Pamantul catre Cristian .......:D
Stiu ca ti place sa fii introspectiv :) d-aia insist
insista ca mie imi place, numai ca in ultima vreme ai fost scump la vedere......:))
pr pen.:coffee:
este incompatibil judecatorul care
a.a judecat un apel ,sa solutioneze o contestatie in anulare impotriva hotararii din apel,indiferent de temeiul invocat
b.s-a pronuntat asupra fondului cauzei in lipsa inculpatului ,sa rejudece cauza dupa extradarea condamnatului in lipsa
c.a solutionat o propunere de arestare preventiva,sa solutioneze o propunere de prelungire a masurii arestarii aceluisi inculpat