romascanu a scris:
Cuvantul "exceptional" este folosit in cu totul alt context...
Pentru situatia eercitarii autoritatii de catre un singur parinte se foloseste expresia "motive intemeiate". E cu totul altceva.
Deja ati inceput sa vedeti in text ceea ce nu scrie.
De aceea am spus ca aceste coduri trebuiesc studiate cu temeinicie nu citite la repezeala.
Aveti dreptate , nu a fost o formulare tocmai de specilaist.
Cand m-am referit la "cazuri exceptionale" am avut in minte articolul 524 din noul cod civil :
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Art.524 – Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
Asta am vrut sa zic prin cazuri exceptionale, si am mai vrut sa arat ca neintelegerile dintre parinti relativ la modul de exercitatare a acestei autoritati parintesti comune, nu pot determina instanta sa stabileasca autoritatea unica pentru un parinte.
Daca parintii nu se inteleg asupra situatiei profesionale, religiei, saantatii, va interveni instanta si va decide ,dar aceasta nu inseamna ca unul din parinti va fi decazut din drepturi , pentru ca el a propus o scoala si nu alta, o religie si nu alta, a ales un doctor de familie si nu altul.
Sigur ca vor fi multe cazuri de abuz, de parinti care se vor adresa instantei ca sa se sicaneze reciproc, sperand ca pana la urma unul sau altul va ramane cu autoritatea parinteasca unica. Dar acest lucru nu va mai fi posibil, instantele vor rezolva neintelegerile, iar drepturile vor ramane aceleasi.
Si o sa vedeti ca in timp se va schimba si mentalitatea parintilor, care isi vor da seama ca apeleaza inutil la instanta daca doresc sa restranga autoritatea celuilalt parinte sub diferite motivatii, si se mai fac si de ras , si in timp aceste cazuri de abuz si sicanare vor fi din ce in ce mai putine, si lucrurile se vor aseza.