avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camera supraveghere si microfon
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camera supraveghere si microfon

Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje cu 20 de apartamente. Un vecin de la etajul 1 si-a montat pe palier o camera de supraveghere ascunsa intr-un senzor de miscare si mai are un microfon atarnat in exteriorul geamului de la sufragerie pentru a asculta ce se vorbeste in fata blocului. Camera si microfonul au fost montate fara consimtamantul locatarilor. E legal ce a facut?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:40, 2 August 2013
Acum vreo doua saptamani am vazut inca odata daca mai era nevoie, necesitatea si utilitatea camerelor de supraveghere intr-un bloc.
Sambata pe la amiaza cineva a carat gunoi din casa. Spun eu ca l-a carat dar de fapt la imprastiat pe casa scarii si apoi afara pe trotuarul din fata blocului (destul de lung), prin fata scarii vecine, prin fata unei banci, a unui magazin de telefonie, a altei banci, a birourilor de executori, notari... pana la locul de depozitare a gunoiului din spatele blocului.
In afara de cateva gunoaie imprastiate, mai rau a fost ca dintr-un sac a curs in lift, in casa scarii, pe toata aceasta distanta, a curs sange si maruntaie de peste. Era o urma de 30-40 cm latime pe tot acest traseu.
Era un miros de peste sarat, stricat..., de nesuportat. Era sambata iar femeia de serviciu venea abia luni pe la ora 10.
Am luat un pic urma sa vad in sus unde duce dar nu am reusit sa vad la nici un etaj vreun indiciu spre usa cuiva.
Am aflat ulterior ca i s-a spart un sac in lift si de aceea urma era doar de la lift incolo.
Pana luni ne-am mai intalnit intamplator cu cativa vecini si fiecare a remarcat mizeria si se pangeau, dar indicii nimic.
Luni dimineata am rugat pe cineva sa se uite intre anumite ore pe care le banuiam pe inregistrarile institutiei (nu va spun care).
Si dupa 2 ore de cautari imi da telefon si merg sa vad faza. O chiriasa cara 3 saci mari cu gonoaie, saci negri de plastic de 100 litri ce se gasesc in magazin. Erau cam pe jumatate fiecare si-i tragea taras pe jos iar din unul curgea lichidul de care va povesteam mai sus.
In acea zi femeia de serviciua a spalat tot, iclusiv urma de pe trotuar pana in spatele blocului. Pe faptuitoare nu am gasit-o acasa luni, nici marti. Abia miercuri am am intalnit-o intrand in bloc, impreuna cu proprietara apartamentului. I-am spus direct cum a procedat, cum a dus cei trei saci si al ce ora... si nu a avut cum sa nege, a recunoscut ca i s-a spart un sac in lift... Bineinteles ca nu m-a intrebat si nu i-am spus de unde stiu povestea.
Nu a putut sa-mi raspunda cand am intrebat-o de ce nu a sters mizeria daca a facut-o totusi din greseala!
Avand si alte incidente in timp (afise lipite, afise distruse, usa stricata, usa lift stricat, gunpi lasat in hol...), acum suntem in cautare de oferta pentru un sistem de supraveghere video a casei scarii.
ok. Aveti dreptate ca e buna o camera intr-un bloc, dar ma intereseaza daca e legal sa o montezi fara acordul locatarilor sau fara sa fie anuntati ca sunt filmati? Pe ce baza a instalat camera? E legal? Ma intereseaza cadrul legal pentru montarea camerelor de supraveghere intr-un bloc? Adica: lege, articol, etc....
V-a spus @ynocentta mai sus despre lege.
sebiedy a scris:

Aveti dreptate ca e buna o camera intr-un bloc, dar ma intereseaza daca e legal sa o montezi fara acordul locatarilor sau fara sa fie anuntati ca sunt filmati? Pe ce baza a instalat camera? E legal? Ma intereseaza cadrul legal pentru montarea camerelor de supraveghere intr-un bloc? Adica: lege, articol, etc....


Rapsunsuri generale, ca legislatia detaliata nu o stiu... :sorry:
1. Pricipiu juridic: ceea ce nu este interzis este permis. Fotografierea / montarea de camere video si microfoane in spatiul public nu este interzisa
2. Constatare juridica: problema filmarii / fotografierii unor persoane in spatiul public (cata vreme acele imagini nu sunt folosite in mod public, adica raman la persoana care le-a facut) este o problema civila. Asta e important pentru ca politia si organele de urmarire penala nu se vor implica intr-o problema civila. De aceea ati primit rapsunsul acela de la politie.
3. Daca pe baza filmarilor facute de un privat in spatiul public se produc infractiuni (ex. va filmeaza cu amanta si va santajeaza), atunci ar putea interveni politia.
4. Daca filmarile va vor aduce daune materiale si morale cuantificabile (frica de caderea drobului de sare nu este dauna morala), atunci va poate ajuta si instanta civila. Cu alte cuvinte, daca va pune pe facebook o imagine cu dvs. scarpinadu-va in nas, atunci cu siguranta respectivul se expune la pierderea unui proces si la plata de daune pentru prejudicii de imagine.

5. Exista un set de reguli care se refera la protectia datelor cu caracter personal ale individului, si o autoritate nationala de supraveghere a prelucrarii datelor personale. Gasiti toate detaliile la www.dataprotection.ro.
Veti vedea acolo ca imaginea unei persoane este data personala, si ca poate fi prelucrata numai in anumite conditii si cu anumite garantii. Vedeti ca exista si o decizie a autoritatii care se refera la conditiile de prelucrare a datelor video. Au si un telefon la care se poate suna pentru un fel de consultanta. Il gasiti pe site.
Nu sunt specialist in acest doemniu, dar din amintiri gandesc asa (posibil sa ma insel, nu am aprofundat, insa va raspund pentru ca am vazut ca nimeni altcineva nu a raspuns mai mult):
- prelucrarea imaginii dvs. intra sub incidenta legii, insa fiind preluata din spatiul public si cu un scop legitim, nu vad sa fie nelegala
- cel care prelucreaza trebuie sa respecte scopul prelarii datelor si sa nu le foloseasca in alt scop decat cel pentru care le preia. mai trebuie sa asigure securitatea datelor (respectiv ca nu pot fi furate / preluate de alte persoane fara drept). cred si ca ar trebui sa informeze printr-un anunt / pictograma ca este spatiu filmat (de asta nu sunt sigur, trebuie verificata legea si locul de amplasare).
- nu stiu sa va spun daca este necesar acordul locatarilor, ar trebui verificat in lege.
- din cate stiu, incalcarea legislatiei prinvind protectia datelor personale se poate sanctiona cu amenda de catre ANSPDCP (autoritatea de care am scris mai sus)

Numai bine
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri legate de instalarea de camere video in bloc Cristina I. Cristina I. Buna seara. In scara blocului unde locuiesc s-au montat recent camere de supraveghere pentru siguranta locatarilor. Eu sunt una dintre cei care si-au dat ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Montare camere video intr o scara de bloc grg_zzz grg_zzz Buna ziua! O asociatie de proprietari cu o scara de bloc cu 31 de apartamente. S a intocmit un proces verbal in care fiecare locatar trebuia sa si dea acordul ... (vezi toată discuția)