avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera ºi comportament inadecvat lucrator de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera ºi comportament inadecvat lucrator de politie

in data de 1.08.13 am traversat(ca pieton) intersectia gen vasile milea cu bd iuliu maniu, dinspre statia de metrou politehnica.In momentul in care mai aveam 2 m de traversat semaforul a indicat rosu la pieton( lampa verde nu functiona, eu orientandu-ma la semaforul de pe sensul de mers spre pasaj basarab), semaforul dinspre sensul de mers spre afi nefiind corelat cu cel de pe sensul de mers spre pasaj basarab; in timp ce asteptam sa traversez spre apaca, a aparut un ag de pol rutiera.mi-a cerut CI fara sa imi precizeze motivul, pe un ton f arogant.L-am intrebat pt ce ma retine si pt ce e nevoie de identificare.A raspuns ca am traversat pe rosu si m-a dus la superiorul sau. Acesta era intr-un Logan rosu cu numere de MAI, pe care le-am notat.Am precizat ca semnalul rosu m-a prins pe mijlocul benzii 2 si nu am avut ce face.Stiam ca in astfel de situatii Codul rutier prevede ca pietonul sa grabeasca traversarea.Am solicitat sa mi se prezinte o inregistrare prin mijloc tehnic omologat prin care sa se dovedeasca contraventia.Agentul din masina a continuat sa scrie sanctiunea.A coborat din automobil si mi-a cerut sa semnez procesul. I-am solicitat sa se prezinte , lucru pe care l-a facut destul de ezitant.Mentionez ca in acele momente mai multe grupuri de persoane traversau intreaga intersectie la semnalul rosu, nefiind surpinse ca mine pe trecere de acest semnal, ci angajandu-se in traversare pe durata acestui semnal rosu.La semnalarea mea, agentii imi raspundeau ironic , ca pietonii traverseaza pe verde.I-am anuntat hotararea de a face o sesizare la Corpul de Control pt atitudine.Cel ce a constatat contraventia mi-a spus ca subalternul sau (care mi s-a adresat cu "ba" "ma" sau "taci" si a refuzat initial sa imi spuna motivul retinerii) are 2 saptamani de teren si ca asta e . Mi-au spus ca e acelasi lucru sa traversezi pe rosu sau sa fii surprins de semnalul rosu pe trecere.Sunt hotarat sa achit amenda, dar solicit indrumari clare asupra modului in care sa ma pot asigura ca acesti agenti vor fi cercetati disciplinar pt modul in care sustin ca si-au exercitat autoritatea conferita de functie.De asemenea , agentul care m-a abordat prima oara a sustinut in fata sefului ca s-a prezentat si ca mi-a comunicat fara ca eu sa il intreb motivul identificarii si retinerii, lucru FALS.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
aslan02, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:54, 6 August 2013
Va confruntati cu o situatie delicata pe care este greu sa o sustineti si sa o probati daca nu detineti martori oculari care eventual sa va sustina in eventuala actiune in instanta
Puteti formula plangere contraventionala impotriva PV in termen de 15 zile de la comnicare la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia solicitand ca intimata IPJ sa prezinte proba legala care sa demonstreze ca va faceti vinovat de traversat intersectia pe trecerea de pietoni dar pe culoarea rosie a semaforului
nu vreau sa umblu prin instanta.voi plati maine amenda , mai exact jumatate din val ei, dar doresc sa se demareze verificari asupra celor 2 . le cunosc numele si numarul masinii cu care erau.cred ca sunt date suficiente pt identificarea lor de catre cei din corpul de control,la ei trebuie sa ma adresez nu ?
Faceti plangere contraventionala la PV; iar pt atitudinea lor puteti sa faceti plangere penala pt abuz in serviciu, dar ma indoiesc ca se poate proba ceva.
ce este PV ? unde depun plangerea pt abuz in serviciu ?
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
aslan02, utilizator
PV= proces verbal ( de constatare a contraventiei); Plangerea contraventionala se depune la judecatoria din circumscriptia domiciliului dvs. ( mai nou), si mai nou se timbreaza cu 20 lei.
Plangerea penala pt abuz in serviciu o depuneti unde doriti, la orice Parchet sau sectie de politie, o trimit ei unde trebuie.

Alte discuții în legătură

Care este instanta competenta? tucalan tucalan In cazul savarsirii contraventiilor instanta competenta sa judece plangerile contraventionale formulate impotriva pv,ramane tot instanta in a carei ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta pentru masina vanduta georgeionica georgeionica daca am vandut masina si e radiata doar fiscal iar la 4 luni de la incheierea contractului noul proprietar a luat amenda pentru rovinieta trebuie sa o platesc ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta fetesti mihaitode mihaitode Buna ziua! Am primit o amenda ca am circulat pe podul de la fetesti, pe motiv ca am circulat fara a detine rovinieta valabila. Am platit aveasta rovinieta cu o ... (vezi toată discuția)